Objavili smo

V Izolo na pedoče

07 / 2018

Ste vedeli, da školjke klapavice, po primorsko pedoči, vzgojene v našem morju, veljajo za posebej okusne? V Izoli so jih že pred osmimi leti prepoznali tudi kot zanimiv turistični produkt, ki pomembno zaznamuje sicer vedno bolj pestro kulinarično dogajanje v mestu. Tako so v okviru projekta »Kilometer nič«, ki spodbuja ponudbo lokalnih živil, nastali Dnevi domačih pedočev, ko jih izolski gostinci ob določenem času ponudijo po skupni, promocijski ceni...

Marsikdo sploh ne ve, da tudi pri nas gojimo avtohtono mediteransko klapavico Mytilus galloprovincialis, ki je gospodarsko najpomembnejša gojena školjka v Jadranu in Tržaškem zalivu. Na Jadranu zanjo poznajo več kot 30 različnih poimenovanj – v slovenskem Primorju ji pravijo pedoč ali pidoč (tržaško pedocio), v Dalmaciji dagnja, v Italiji cozza. Med največje gojitelje in dobavitelje slovenskih klapavic sodi izolsko podjetje Prosub d.o.o., ki školjke prodaja pod lastno blagovno znamko Okus morja. Leta 2004 sta ga iz ljubezni do morja, oba sta tudi potapljača, ustanovila Suzana France in Edi Germšek. Začelo se je s tremi opuščenimi linijami v Strunjanu, danes pa gojita klapavice na skoraj 50 hektarjih vodnih površin, in sicer v školjčiščih v Krajinskih parkih Sečovlje in Strunjan ter na Debelem rtiču. Suzana je povedala, da je na vseh treh gojitvenih območjih morska voda čista in glede ustreznosti ves čas pod nadzorom, tako njihovim kot za to zadolženih služb. Zato je v primeru toksina, ki ga izločajo alge in je normalen morski pojav, nabiranje in prodaja školjk takoj ustavljena, prav tako v primeru njihove okužbe z nevarnimi bakterijami, težkimi kovinami ali onesnaževalci, je poudarila. Klapavice v Prosubovih gojiščih se prehranjujejo izključno s planktonom, ki ga prefiltrirajo iz vode, torej popolnoma naravno, brez dodajanja krmil. Rastejo pritrjene na gojitvene vrvi in mrežice, ki so obešene na plovce ter urejene v gojitvena polja. V Prosubu so se odločili, da bodo klapavice gojili od začetka do konca in s tem zagotavljali njihovo popolno sledljivost. Tako se vse začne z »drstenjem« školjk, ki se odvija spomladi in jeseni. Takrat v polja namestijo posebne vrvi za lovljenje semena (gre za patentiran izum podjetja Prosub), iz katerega, če je oplojeno, začnejo rasti male školjke. Te morajo nato večkrat »presaditi« na vrvi z večjimi odprtinami v gojitvenih mrežicah...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2019.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.