Objavili smo

V Izolo na pedoče

07 / 2018

Ste vedeli, da školjke klapavice, po primorsko pedoči, vzgojene v našem morju, veljajo za posebej okusne? V Izoli so jih že pred osmimi leti prepoznali tudi kot zanimiv turistični produkt, ki pomembno zaznamuje sicer vedno bolj pestro kulinarično dogajanje v mestu. Tako so v okviru projekta »Kilometer nič«, ki spodbuja ponudbo lokalnih živil, nastali Dnevi domačih pedočev, ko jih izolski gostinci ob določenem času ponudijo po skupni, promocijski ceni...

Marsikdo sploh ne ve, da tudi pri nas gojimo avtohtono mediteransko klapavico Mytilus galloprovincialis, ki je gospodarsko najpomembnejša gojena školjka v Jadranu in Tržaškem zalivu. Na Jadranu zanjo poznajo več kot 30 različnih poimenovanj – v slovenskem Primorju ji pravijo pedoč ali pidoč (tržaško pedocio), v Dalmaciji dagnja, v Italiji cozza. Med največje gojitelje in dobavitelje slovenskih klapavic sodi izolsko podjetje Prosub d.o.o., ki školjke prodaja pod lastno blagovno znamko Okus morja. Leta 2004 sta ga iz ljubezni do morja, oba sta tudi potapljača, ustanovila Suzana France in Edi Germšek. Začelo se je s tremi opuščenimi linijami v Strunjanu, danes pa gojita klapavice na skoraj 50 hektarjih vodnih površin, in sicer v školjčiščih v Krajinskih parkih Sečovlje in Strunjan ter na Debelem rtiču. Suzana je povedala, da je na vseh treh gojitvenih območjih morska voda čista in glede ustreznosti ves čas pod nadzorom, tako njihovim kot za to zadolženih služb. Zato je v primeru toksina, ki ga izločajo alge in je normalen morski pojav, nabiranje in prodaja školjk takoj ustavljena, prav tako v primeru njihove okužbe z nevarnimi bakterijami, težkimi kovinami ali onesnaževalci, je poudarila. Klapavice v Prosubovih gojiščih se prehranjujejo izključno s planktonom, ki ga prefiltrirajo iz vode, torej popolnoma naravno, brez dodajanja krmil. Rastejo pritrjene na gojitvene vrvi in mrežice, ki so obešene na plovce ter urejene v gojitvena polja. V Prosubu so se odločili, da bodo klapavice gojili od začetka do konca in s tem zagotavljali njihovo popolno sledljivost. Tako se vse začne z »drstenjem« školjk, ki se odvija spomladi in jeseni. Takrat v polja namestijo posebne vrvi za lovljenje semena (gre za patentiran izum podjetja Prosub), iz katerega, če je oplojeno, začnejo rasti male školjke. Te morajo nato večkrat »presaditi« na vrvi z večjimi odprtinami v gojitvenih mrežicah...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2019.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.