Objavili smo

V Izolo na pedoče

07 / 2018

Ste vedeli, da školjke klapavice, po primorsko pedoči, vzgojene v našem morju, veljajo za posebej okusne? V Izoli so jih že pred osmimi leti prepoznali tudi kot zanimiv turistični produkt, ki pomembno zaznamuje sicer vedno bolj pestro kulinarično dogajanje v mestu. Tako so v okviru projekta »Kilometer nič«, ki spodbuja ponudbo lokalnih živil, nastali Dnevi domačih pedočev, ko jih izolski gostinci ob določenem času ponudijo po skupni, promocijski ceni...

Marsikdo sploh ne ve, da tudi pri nas gojimo avtohtono mediteransko klapavico Mytilus galloprovincialis, ki je gospodarsko najpomembnejša gojena školjka v Jadranu in Tržaškem zalivu. Na Jadranu zanjo poznajo več kot 30 različnih poimenovanj – v slovenskem Primorju ji pravijo pedoč ali pidoč (tržaško pedocio), v Dalmaciji dagnja, v Italiji cozza. Med največje gojitelje in dobavitelje slovenskih klapavic sodi izolsko podjetje Prosub d.o.o., ki školjke prodaja pod lastno blagovno znamko Okus morja. Leta 2004 sta ga iz ljubezni do morja, oba sta tudi potapljača, ustanovila Suzana France in Edi Germšek. Začelo se je s tremi opuščenimi linijami v Strunjanu, danes pa gojita klapavice na skoraj 50 hektarjih vodnih površin, in sicer v školjčiščih v Krajinskih parkih Sečovlje in Strunjan ter na Debelem rtiču. Suzana je povedala, da je na vseh treh gojitvenih območjih morska voda čista in glede ustreznosti ves čas pod nadzorom, tako njihovim kot za to zadolženih služb. Zato je v primeru toksina, ki ga izločajo alge in je normalen morski pojav, nabiranje in prodaja školjk takoj ustavljena, prav tako v primeru njihove okužbe z nevarnimi bakterijami, težkimi kovinami ali onesnaževalci, je poudarila. Klapavice v Prosubovih gojiščih se prehranjujejo izključno s planktonom, ki ga prefiltrirajo iz vode, torej popolnoma naravno, brez dodajanja krmil. Rastejo pritrjene na gojitvene vrvi in mrežice, ki so obešene na plovce ter urejene v gojitvena polja. V Prosubu so se odločili, da bodo klapavice gojili od začetka do konca in s tem zagotavljali njihovo popolno sledljivost. Tako se vse začne z »drstenjem« školjk, ki se odvija spomladi in jeseni. Takrat v polja namestijo posebne vrvi za lovljenje semena (gre za patentiran izum podjetja Prosub), iz katerega, če je oplojeno, začnejo rasti male školjke. Te morajo nato večkrat »presaditi« na vrvi z večjimi odprtinami v gojitvenih mrežicah...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2019.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.