Objavili smo

Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega

09 / 2021

Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem se še vedno odvijajo kino predstave, najstarejšo pihalno godbo v Sloveniji in širše? Ali to, da je Idrija uvrščena na kar tri Unescove sezname (rudnik živega srebra, klekljanje čipk, Geopark Idrija) in da so idrijski žlikrofi prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije? Slikovita je pot ob reki Idrijci, od Divjega jezera do naravnega kopališča Lajšt in do klavž, enega najpomembnejših slovenskih tehniških spomenikov. Krniška planota na 1000 metrih nadmorske višine pa je prava oaza miru, pohodniških in kolesarskih poti (možno je najeti električna kolesa) ter čudovitih razgledov. 

Idrija z okolico radovednemu obiskovalcu zares lahko ponudi veliko in vsekakor jo je vredno obiskati za več kot le dan ali dva. O tem smo se novinarji lahko prepričali na študijskem potovanju, ki sta ga pripravila Zavod za turizem Idrija in podjetje Lovely Trips, specializirano za promocijo naše države doma in v tujini. 

Na fotografiji: Krniška planota je bila nekdaj znana po oglarjih in v spomin na tiste čase domačini v kotličku skuhajo oglarsko polento ter ponudijo požirek geruša, tradicionalnega rudarskega žganja iz pelina.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto:  Urša Cvilak

Deli na
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi
V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA! Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.