Objavili smo

Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega

09 / 2021

Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem se še vedno odvijajo kino predstave, najstarejšo pihalno godbo v Sloveniji in širše? Ali to, da je Idrija uvrščena na kar tri Unescove sezname (rudnik živega srebra, klekljanje čipk, Geopark Idrija) in da so idrijski žlikrofi prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije? Slikovita je pot ob reki Idrijci, od Divjega jezera do naravnega kopališča Lajšt in do klavž, enega najpomembnejših slovenskih tehniških spomenikov. Krniška planota na 1000 metrih nadmorske višine pa je prava oaza miru, pohodniških in kolesarskih poti (možno je najeti električna kolesa) ter čudovitih razgledov. 

Idrija z okolico radovednemu obiskovalcu zares lahko ponudi veliko in vsekakor jo je vredno obiskati za več kot le dan ali dva. O tem smo se novinarji lahko prepričali na študijskem potovanju, ki sta ga pripravila Zavod za turizem Idrija in podjetje Lovely Trips, specializirano za promocijo naše države doma in v tujini. 

Na fotografiji: Krniška planota je bila nekdaj znana po oglarjih in v spomin na tiste čase domačini v kotličku skuhajo oglarsko polento ter ponudijo požirek geruša, tradicionalnega rudarskega žganja iz pelina.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto:  Urša Cvilak

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.