Objavili smo

Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega

09 / 2021

Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem se še vedno odvijajo kino predstave, najstarejšo pihalno godbo v Sloveniji in širše? Ali to, da je Idrija uvrščena na kar tri Unescove sezname (rudnik živega srebra, klekljanje čipk, Geopark Idrija) in da so idrijski žlikrofi prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije? Slikovita je pot ob reki Idrijci, od Divjega jezera do naravnega kopališča Lajšt in do klavž, enega najpomembnejših slovenskih tehniških spomenikov. Krniška planota na 1000 metrih nadmorske višine pa je prava oaza miru, pohodniških in kolesarskih poti (možno je najeti električna kolesa) ter čudovitih razgledov. 

Idrija z okolico radovednemu obiskovalcu zares lahko ponudi veliko in vsekakor jo je vredno obiskati za več kot le dan ali dva. O tem smo se novinarji lahko prepričali na študijskem potovanju, ki sta ga pripravila Zavod za turizem Idrija in podjetje Lovely Trips, specializirano za promocijo naše države doma in v tujini. 

Na fotografiji: Krniška planota je bila nekdaj znana po oglarjih in v spomin na tiste čase domačini v kotličku skuhajo oglarsko polento ter ponudijo požirek geruša, tradicionalnega rudarskega žganja iz pelina.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto:  Urša Cvilak

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna