Objavili smo

Vinar Jožef Prus o predikatih

04 / 2020

Predikati ali vina poznih trgatev zaradi zahtevnosti pridelave in predelave, majhnega izplena grozdnega soka in žlahtnosti sladke arome, slovijo kot edinstvena, dragocena, ekskluzivna. Vinska klet Prus je največji in največkrat nagrajeni pridelovalec predikatov v Beli krajini in tudi v Posavju. Zanje je samo na ocenjevanju Vino Ljubljana kar osemkrat prejela naziv Svetovni šampion. Nedavni Festival predikatov je bil priložnost, da vinarja Jožefa Prusa, ki se lahko pohvali tudi s kar petkratnim nazivom Vinar leta Slovenije, povabimo k pogovoru.

Verjetno je že zaradi vremenskih zahtev težko vsako leto pridelati predikat, sploh ledeno vino?
Jožef Prus: Nam uspe skoraj vsako leto pridelati kakšen predikat. Lani, torej pri zadnji trgatvi, smo pridelali dva – renski rizling izbor in rumeni muškat pozno trgatev. Smo pa lani pustili na trti tudi grozdje rumenega muškata za ledeno trgatev, a žal zanjo že dve leti ni bilo pravih pogojev. Na trti smo ga pustili vse do februarja, vztrajali in čakali na mraz. A nazadnje smo ga na sončen februarski dan trgali kot suhi jagodni izbor. Spomnim se, da so čebele kot nore obletavale sladke rozine… Prav zaradi posebnih, tudi zakonsko določenih pogojev, ki jih zahteva ledena trgatev, jo je težko pridelati. Ne gre le za to, da mora biti grozdje zdravo in doseči določeno sladkorno stopnjo (130 stopinj Oe). Grozdne jagode morajo na trti tudi popolnoma zamrzniti, kar zahteva najmanj tri dni in noči temperaturo -7°C. Grozdje se zamrznjeno tudi stiska. Pri podnebnih spremembah in globalnem segrevanju, ki smo jim priča, je to vedno težje.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak.  Foto: Arhiv Jožef Prus

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.