Objavili smo

Vinar Jožef Prus o predikatih

04 / 2020

Predikati ali vina poznih trgatev zaradi zahtevnosti pridelave in predelave, majhnega izplena grozdnega soka in žlahtnosti sladke arome, slovijo kot edinstvena, dragocena, ekskluzivna. Vinska klet Prus je največji in največkrat nagrajeni pridelovalec predikatov v Beli krajini in tudi v Posavju. Zanje je samo na ocenjevanju Vino Ljubljana kar osemkrat prejela naziv Svetovni šampion. Nedavni Festival predikatov je bil priložnost, da vinarja Jožefa Prusa, ki se lahko pohvali tudi s kar petkratnim nazivom Vinar leta Slovenije, povabimo k pogovoru.

Verjetno je že zaradi vremenskih zahtev težko vsako leto pridelati predikat, sploh ledeno vino?
Jožef Prus: Nam uspe skoraj vsako leto pridelati kakšen predikat. Lani, torej pri zadnji trgatvi, smo pridelali dva – renski rizling izbor in rumeni muškat pozno trgatev. Smo pa lani pustili na trti tudi grozdje rumenega muškata za ledeno trgatev, a žal zanjo že dve leti ni bilo pravih pogojev. Na trti smo ga pustili vse do februarja, vztrajali in čakali na mraz. A nazadnje smo ga na sončen februarski dan trgali kot suhi jagodni izbor. Spomnim se, da so čebele kot nore obletavale sladke rozine… Prav zaradi posebnih, tudi zakonsko določenih pogojev, ki jih zahteva ledena trgatev, jo je težko pridelati. Ne gre le za to, da mora biti grozdje zdravo in doseči določeno sladkorno stopnjo (130 stopinj Oe). Grozdne jagode morajo na trti tudi popolnoma zamrzniti, kar zahteva najmanj tri dni in noči temperaturo -7°C. Grozdje se zamrznjeno tudi stiska. Pri podnebnih spremembah in globalnem segrevanju, ki smo jim priča, je to vedno težje.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak.  Foto: Arhiv Jožef Prus

Deli na
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.