Objavili smo

Vinar Jožef Prus o predikatih

04 / 2020

Predikati ali vina poznih trgatev zaradi zahtevnosti pridelave in predelave, majhnega izplena grozdnega soka in žlahtnosti sladke arome, slovijo kot edinstvena, dragocena, ekskluzivna. Vinska klet Prus je največji in največkrat nagrajeni pridelovalec predikatov v Beli krajini in tudi v Posavju. Zanje je samo na ocenjevanju Vino Ljubljana kar osemkrat prejela naziv Svetovni šampion. Nedavni Festival predikatov je bil priložnost, da vinarja Jožefa Prusa, ki se lahko pohvali tudi s kar petkratnim nazivom Vinar leta Slovenije, povabimo k pogovoru.

Verjetno je že zaradi vremenskih zahtev težko vsako leto pridelati predikat, sploh ledeno vino?
Jožef Prus: Nam uspe skoraj vsako leto pridelati kakšen predikat. Lani, torej pri zadnji trgatvi, smo pridelali dva – renski rizling izbor in rumeni muškat pozno trgatev. Smo pa lani pustili na trti tudi grozdje rumenega muškata za ledeno trgatev, a žal zanjo že dve leti ni bilo pravih pogojev. Na trti smo ga pustili vse do februarja, vztrajali in čakali na mraz. A nazadnje smo ga na sončen februarski dan trgali kot suhi jagodni izbor. Spomnim se, da so čebele kot nore obletavale sladke rozine… Prav zaradi posebnih, tudi zakonsko določenih pogojev, ki jih zahteva ledena trgatev, jo je težko pridelati. Ne gre le za to, da mora biti grozdje zdravo in doseči določeno sladkorno stopnjo (130 stopinj Oe). Grozdne jagode morajo na trti tudi popolnoma zamrzniti, kar zahteva najmanj tri dni in noči temperaturo -7°C. Grozdje se zamrznjeno tudi stiska. Pri podnebnih spremembah in globalnem segrevanju, ki smo jim priča, je to vedno težje.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak.  Foto: Arhiv Jožef Prus

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.