Objavili smo

Vinar Jožef Prus o predikatih

04 / 2020

Predikati ali vina poznih trgatev zaradi zahtevnosti pridelave in predelave, majhnega izplena grozdnega soka in žlahtnosti sladke arome, slovijo kot edinstvena, dragocena, ekskluzivna. Vinska klet Prus je največji in največkrat nagrajeni pridelovalec predikatov v Beli krajini in tudi v Posavju. Zanje je samo na ocenjevanju Vino Ljubljana kar osemkrat prejela naziv Svetovni šampion. Nedavni Festival predikatov je bil priložnost, da vinarja Jožefa Prusa, ki se lahko pohvali tudi s kar petkratnim nazivom Vinar leta Slovenije, povabimo k pogovoru.

Verjetno je že zaradi vremenskih zahtev težko vsako leto pridelati predikat, sploh ledeno vino?
Jožef Prus: Nam uspe skoraj vsako leto pridelati kakšen predikat. Lani, torej pri zadnji trgatvi, smo pridelali dva – renski rizling izbor in rumeni muškat pozno trgatev. Smo pa lani pustili na trti tudi grozdje rumenega muškata za ledeno trgatev, a žal zanjo že dve leti ni bilo pravih pogojev. Na trti smo ga pustili vse do februarja, vztrajali in čakali na mraz. A nazadnje smo ga na sončen februarski dan trgali kot suhi jagodni izbor. Spomnim se, da so čebele kot nore obletavale sladke rozine… Prav zaradi posebnih, tudi zakonsko določenih pogojev, ki jih zahteva ledena trgatev, jo je težko pridelati. Ne gre le za to, da mora biti grozdje zdravo in doseči določeno sladkorno stopnjo (130 stopinj Oe). Grozdne jagode morajo na trti tudi popolnoma zamrzniti, kar zahteva najmanj tri dni in noči temperaturo -7°C. Grozdje se zamrznjeno tudi stiska. Pri podnebnih spremembah in globalnem segrevanju, ki smo jim priča, je to vedno težje.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak.  Foto: Arhiv Jožef Prus

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.