Objavili smo

Za vsako jed se pravo zrno riža najde!

10 / 2018

Mojca Koman je univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, a odkar pomni, jo privlači kuhanje. Predava o zdravi prehrani, je pa tudi avtorica več kuharskih knjig in skupaj z možem Krištofom, fotografom, tudi stalna sodelavka priloge Odprta kuhinja. Pravi, da klasične recepte vedno želi spremeniti in pripraviti po svoje. Zanimajo jo okusi in kombinacije med živili, hkrati pa je njena kuhinja varčna, razumska in inovativna. Ima namreč pet otrok, od katerih ima vsak svoje želje in okus, zato ji iznajdljivost v kuhinji pride še kako prav. V takšnem duhu je napisana tudi njena nova knjiga Jedi z rižem, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

Zakaj knjiga o rižu? Slovenci smo na splošno večji ljubitelji testenin, mar ne?
Mojca: »Riž imam zelo rada. Res pa je, da tudi sama večkrat izberem testenine kakor riž. Slovenci imamo načeloma najraje krompir, a sama nisem njegova velika ljubiteljica, saj vzame veliko časa za pripravo, od lupljenja dalje. Pred rižem imamo Slovenci kar malO strahu, saj obstaja veliko vrst. Vsaka sorta se malo drugače uporablja in obnaša pri kuhanju. Veliko je tudi različnih mnenj - nekateri pravijo, da je potrebno riž pred uporabo splahniti z vodo, nekateri ga prepražijo, spet drugi ne. Prav zaradi tega sem sprejela izziv, ki mi ga je postavila urednica Kmečkega glasu, da pripravim 65 receptov z rižem. Tako je nastala knjiga, skozi katero sem želela ljudem predstaviti riž in jim ga priljubiti, pokazati vsakdanje recepte, ki so pripravljeni v pol ure.«..

Celoten intervju z Mojco Koman in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Krištof Koman

Recepti:
- Sirovi arancini
- Rižota z rdečo peso, refoškom in brinovimi jagodami
- Riževe polpete s paradižnikom in sardinami
- Rahel rižev narastek s skuto in limono

Deli na
03 / 2023
Villa Majda, Osp - chef Bojan Gržentić
OAZA MIRU IN KULINARIČNIH UŽITKOV POD KRAŠKIM ROBOM V vasi Osp, ki leži pod mogočnim Kraškim robom, kjer se stikata Istra in Kras, ter v objemu zelenih oljčnih nasadov in vinogradov, svojo novo zgodbo piše prenovljena vila iz 19. stoletja. Butični hotel Villa Majda, nad katerim boste navdušeni...
03 / 2023
Nova Rajngla, Ribniki Preserje
SLADKOVODNE RIBE V »RAJNGLAH« IN NA KROŽNIKIH Če boste s štajerske avtoceste zavili pri odcepu za Logarsko dolino, vas bodo po le petih kilometrih vožnje in v neposredni bližini Braslovč presenetili ribniki Preserje. Ob njih je iz nekdanjega ribiškega doma zrastla restavracija, ki se je z novim...
03 / 2023
Ribogojstvo v Sloveniji
SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.