Objavili smo

Za vsako jed se pravo zrno riža najde!

10 / 2018

Mojca Koman je univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, a odkar pomni, jo privlači kuhanje. Predava o zdravi prehrani, je pa tudi avtorica več kuharskih knjig in skupaj z možem Krištofom, fotografom, tudi stalna sodelavka priloge Odprta kuhinja. Pravi, da klasične recepte vedno želi spremeniti in pripraviti po svoje. Zanimajo jo okusi in kombinacije med živili, hkrati pa je njena kuhinja varčna, razumska in inovativna. Ima namreč pet otrok, od katerih ima vsak svoje želje in okus, zato ji iznajdljivost v kuhinji pride še kako prav. V takšnem duhu je napisana tudi njena nova knjiga Jedi z rižem, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

Zakaj knjiga o rižu? Slovenci smo na splošno večji ljubitelji testenin, mar ne?
Mojca: »Riž imam zelo rada. Res pa je, da tudi sama večkrat izberem testenine kakor riž. Slovenci imamo načeloma najraje krompir, a sama nisem njegova velika ljubiteljica, saj vzame veliko časa za pripravo, od lupljenja dalje. Pred rižem imamo Slovenci kar malO strahu, saj obstaja veliko vrst. Vsaka sorta se malo drugače uporablja in obnaša pri kuhanju. Veliko je tudi različnih mnenj - nekateri pravijo, da je potrebno riž pred uporabo splahniti z vodo, nekateri ga prepražijo, spet drugi ne. Prav zaradi tega sem sprejela izziv, ki mi ga je postavila urednica Kmečkega glasu, da pripravim 65 receptov z rižem. Tako je nastala knjiga, skozi katero sem želela ljudem predstaviti riž in jim ga priljubiti, pokazati vsakdanje recepte, ki so pripravljeni v pol ure.«..

Celoten intervju z Mojco Koman in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Krištof Koman

Recepti:
- Sirovi arancini
- Rižota z rdečo peso, refoškom in brinovimi jagodami
- Riževe polpete s paradižnikom in sardinami
- Rahel rižev narastek s skuto in limono

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.