Objavili smo

Zakaj je smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?

01 / 2025

Zakaj, če pa je največja gneča na kočah s samopostrežnimi restavracijami, kjer dunajce cvrejo kot da bi prodajali kislo zelje na tržnici, carbonara pa je pogovorni jezik vseh petih kontinentov, ki vijugajo po »umetnem« snegu Alte Badie? Zato je vprašanje zelo umestno: zakaj je v Dolomitih smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?

KOGA ZANIMA LANSKI SNEG?
Zakaj nas januarja zanima lanski sneg? Zato, ker je bilo decembra na množični otvoritvi smučarske sezone v Alti Badii pol Slovencev, pol pa smučarjev iz preostanka sveta! Ko v koči I Tabla nasmejana afropričeska pozdravi s primorskim naglasom, jo zanima, ali imamo praznik, ker se lahko s toliko gosti pogovarja v slovenščini, ki se jo je tako dobro naučila v tržaški osnovni šoli. Dejstvo je, da Alta Badia ni le najbolj priljubljeno smučišče Žana Kranjca, temveč vseh Slovencev. A tukaj nismo le zaradi najdaljšega smučarskega kroga na svetu, Sellaronda. 
Medtem ko je na Planaiju v Schladmingu na ski openingu prepeval Bryan Adams, je v koči Bioch nad La Vilo kuhal Massimiliano Alajmo. Razlika? Ta, da bodo smučarji v Schladmingu celo zimo poslušali le Avsenikove hite, v Alti Badii pa bodo lahko okušali tudi Alajmove rezance!

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.1/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Uroš Mencinger, zapiski kulinaričnega kritika

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna