Objavili smo

Zakaj je smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?

01 / 2025

Zakaj, če pa je največja gneča na kočah s samopostrežnimi restavracijami, kjer dunajce cvrejo kot da bi prodajali kislo zelje na tržnici, carbonara pa je pogovorni jezik vseh petih kontinentov, ki vijugajo po »umetnem« snegu Alte Badie? Zato je vprašanje zelo umestno: zakaj je v Dolomitih smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?

KOGA ZANIMA LANSKI SNEG?
Zakaj nas januarja zanima lanski sneg? Zato, ker je bilo decembra na množični otvoritvi smučarske sezone v Alti Badii pol Slovencev, pol pa smučarjev iz preostanka sveta! Ko v koči I Tabla nasmejana afropričeska pozdravi s primorskim naglasom, jo zanima, ali imamo praznik, ker se lahko s toliko gosti pogovarja v slovenščini, ki se jo je tako dobro naučila v tržaški osnovni šoli. Dejstvo je, da Alta Badia ni le najbolj priljubljeno smučišče Žana Kranjca, temveč vseh Slovencev. A tukaj nismo le zaradi najdaljšega smučarskega kroga na svetu, Sellaronda. 
Medtem ko je na Planaiju v Schladmingu na ski openingu prepeval Bryan Adams, je v koči Bioch nad La Vilo kuhal Massimiliano Alajmo. Razlika? Ta, da bodo smučarji v Schladmingu celo zimo poslušali le Avsenikove hite, v Alti Badii pa bodo lahko okušali tudi Alajmove rezance!

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.1/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Uroš Mencinger, zapiski kulinaričnega kritika

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna