Objavili smo

Jed z zgodbo - Zaščitena slovenska potica

01 / 2018

Slovenski mediji so 15. decembra 2017 objavili veselo novico o zaščiti slovenske potice z eno od treh shem kakovosti pri Evropski komisiji, in sicer kot zajamčeno tradicionalno posebnost (Traditional Specialty Guaranteed). To pomeni, da je živilo oziroma jed izdelana iz tradicionalnih sestavin po tradicionalni enotni recepturi.

Pridelava sestavin geografsko ni omejena, torej določeno živilo ali jed lahko izdelujejo kjerkoli, vendar se morajo obvezno držati predpisane recepture in oblike živila ali jedi. Seveda le v primeru, če izdelovalec ali gostinska hiša želi uporabiti poimenovanje slovenska potica. Po zaključku postopka registracije pri Evropski komisiji, kar bo lahko trajalo tudi več mesecev ali celo več kot leto, se bo tako slovenska potica pridružila v skupino jedi, ki so zaščitene kot zajamčena tradicionalna posebnost. V tej skupini ima naša država že zaščitene prekmursko gibanico, idrijske žlikrofe in belokranjsko pogačo. Torej ne ravno številna, a dokaj ugledna druščina, ki bi lahko v naslednjih letih dobila še kakšnega člana ali članico. 

Elaborat zaščite zelo podrobno določa pravila, ki jih bodo morali izdelovalci upoštevati, če bodo potico želeli imenovati slovenska potica. Zaščita (zaenkrat) vključuje pet različnih slovenskih potic, in sicer pehtranovo, pehtranovo s skuto, orehovo, rozinovo in lešnikovo. Pomembna podrobnost zaščite je tudi oblika potice in pekača potičnika. Slovenska potica je namreč le okrogel testeni zvitek, ki je nadevan z navedenimi nadevi in spečen v okroglem pekaču potičniku, ki ima zunanjo steno gladko ali narebreno. Pri slednjem morajo biti rebra navpična, saj je poševna narebranost značilna za pekače pogač pretežno iz nemškega govornega območja. Iz povedanega sledi, da se razne pravokotne oblike potic ne morejo imenovati slovenske potice, ampak kvečjemu štruklji oziroma potični štruklji. Pekači potičniki so t.i. tradicionalni, torej lončeni, lahko tudi kovinski in s teflonsko oblogo. To pomeni tržni izziv za rokodelstvo, obrt, industrijo in trgovino, saj se razen lončarskih izvedb na tržišču ne dobijo značilni pekači za slovensko potico, ampak le uvoženi primerki za šarklje in druge tuje pogače...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.