Objavili smo

Zeliščna kmetija Rogelja, Kras

06 / 2021

ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI
Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega počutja, svetuje pa jim tudi, kako jih vzgajati in vključiti v prehrano. 

MOJSTRICA ZELIŠČNIH ČAJEV
Na poti do vasi Vojščica in Zeliščne kmetije Rogelja, ki vodi čez slikovito kraško pokrajino, sem po radiu izvedela, da prav ta dan, 21. maja, praznujemo svetovni dan čaja. Naključje ali ne, a Magda Rogelja ni le poznavalka zelišč, ampak tudi prava mojstrica zeliščnih čajev. Že takoj ob prihodu mi je ponudila skodelico osvežilnega napitka iz mešanice drnulj, melise in poprove mete. Ja, ljudje že zelo dolgo poznamo zdravilne moči rastlin in njihovih izvlečkov. Tudi Magda je po dvanajstih letih, odkar se poglobljeno ukvarja z zelišči, prepričana, da res za skoraj vsako tegobo rož'ca raste. A moraš jih dobro poznati in skrbno izbirati! 
Že kot majhna deklica je imela vizijo, da bo nekoč pomagala ljudem, čeprav takrat še ni vedela, da jo bo to pripeljalo tudi do zelišč. Izšolala se je za medicinsko sestro in bila zaposlena najprej na pediatriji, nato v domu za ostarele. »Tam me je pretreslo, kako veliko zdravil jemljejo stari ljudje. Sama sem bila vedno usmerjena v naravo in sem prav v njej najprej iskala rešitev za svoje težave,« pripoveduje Magda. Tako so se leta 2010 začeli rojevati začetki zeliščne dejavnosti družine Rogelja. Na Magdino pobudo so na kmetiji, na katero se je priženila, zasadili zelišča in danes jih imajo kar okoli 80 vrst. 
»Raziskovanje zelišč in njihovega delovanja na človekovo počutje me je od čajev in drugih zeliščnih pripravkov vodilo k učenju masažnih tehnik z zeliščnimi olji, ki pomagajo pri revmatskih in drugih težavah, spoznavanju učinkov aromaterapije… A manjkal mi je celosten pogled na človeka, zato sem se odločila še za študij naturopatije v Ljubljani, kjer zaključujem tretji letnik,« o svoji poti razlaga Magda, prepričana, da človek ni nikoli prestar za rast in nova znanja...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst, foto: Urša Cvilak

Deli na
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
05 / 2025
Café Central, Portorož
OD ZMAGOVALNEGA KROFA DO NOVIH TORTIC pri slaščičarskih mojstricah v Portorožu V kavarni in slaščičarni Café Central v Portorožu slaščičarska ekipa že vrsto let ustvarja prepoznavne ročno izdelane sladice, ki navdušujejo tako s kakovostjo kot inovativnostjo. Letos posebno pozornost vzbuja...
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna