Objavili smo

Zeliščna kmetija Rogelja, Kras

06 / 2021

ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI
Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega počutja, svetuje pa jim tudi, kako jih vzgajati in vključiti v prehrano. 

MOJSTRICA ZELIŠČNIH ČAJEV
Na poti do vasi Vojščica in Zeliščne kmetije Rogelja, ki vodi čez slikovito kraško pokrajino, sem po radiu izvedela, da prav ta dan, 21. maja, praznujemo svetovni dan čaja. Naključje ali ne, a Magda Rogelja ni le poznavalka zelišč, ampak tudi prava mojstrica zeliščnih čajev. Že takoj ob prihodu mi je ponudila skodelico osvežilnega napitka iz mešanice drnulj, melise in poprove mete. Ja, ljudje že zelo dolgo poznamo zdravilne moči rastlin in njihovih izvlečkov. Tudi Magda je po dvanajstih letih, odkar se poglobljeno ukvarja z zelišči, prepričana, da res za skoraj vsako tegobo rož'ca raste. A moraš jih dobro poznati in skrbno izbirati! 
Že kot majhna deklica je imela vizijo, da bo nekoč pomagala ljudem, čeprav takrat še ni vedela, da jo bo to pripeljalo tudi do zelišč. Izšolala se je za medicinsko sestro in bila zaposlena najprej na pediatriji, nato v domu za ostarele. »Tam me je pretreslo, kako veliko zdravil jemljejo stari ljudje. Sama sem bila vedno usmerjena v naravo in sem prav v njej najprej iskala rešitev za svoje težave,« pripoveduje Magda. Tako so se leta 2010 začeli rojevati začetki zeliščne dejavnosti družine Rogelja. Na Magdino pobudo so na kmetiji, na katero se je priženila, zasadili zelišča in danes jih imajo kar okoli 80 vrst. 
»Raziskovanje zelišč in njihovega delovanja na človekovo počutje me je od čajev in drugih zeliščnih pripravkov vodilo k učenju masažnih tehnik z zeliščnimi olji, ki pomagajo pri revmatskih in drugih težavah, spoznavanju učinkov aromaterapije… A manjkal mi je celosten pogled na človeka, zato sem se odločila še za študij naturopatije v Ljubljani, kjer zaključujem tretji letnik,« o svoji poti razlaga Magda, prepričana, da človek ni nikoli prestar za rast in nova znanja...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst, foto: Urša Cvilak

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna