Objavili smo

Zeliščna kmetija Rogelja, Kras

06 / 2021

ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI
Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega počutja, svetuje pa jim tudi, kako jih vzgajati in vključiti v prehrano. 

MOJSTRICA ZELIŠČNIH ČAJEV
Na poti do vasi Vojščica in Zeliščne kmetije Rogelja, ki vodi čez slikovito kraško pokrajino, sem po radiu izvedela, da prav ta dan, 21. maja, praznujemo svetovni dan čaja. Naključje ali ne, a Magda Rogelja ni le poznavalka zelišč, ampak tudi prava mojstrica zeliščnih čajev. Že takoj ob prihodu mi je ponudila skodelico osvežilnega napitka iz mešanice drnulj, melise in poprove mete. Ja, ljudje že zelo dolgo poznamo zdravilne moči rastlin in njihovih izvlečkov. Tudi Magda je po dvanajstih letih, odkar se poglobljeno ukvarja z zelišči, prepričana, da res za skoraj vsako tegobo rož'ca raste. A moraš jih dobro poznati in skrbno izbirati! 
Že kot majhna deklica je imela vizijo, da bo nekoč pomagala ljudem, čeprav takrat še ni vedela, da jo bo to pripeljalo tudi do zelišč. Izšolala se je za medicinsko sestro in bila zaposlena najprej na pediatriji, nato v domu za ostarele. »Tam me je pretreslo, kako veliko zdravil jemljejo stari ljudje. Sama sem bila vedno usmerjena v naravo in sem prav v njej najprej iskala rešitev za svoje težave,« pripoveduje Magda. Tako so se leta 2010 začeli rojevati začetki zeliščne dejavnosti družine Rogelja. Na Magdino pobudo so na kmetiji, na katero se je priženila, zasadili zelišča in danes jih imajo kar okoli 80 vrst. 
»Raziskovanje zelišč in njihovega delovanja na človekovo počutje me je od čajev in drugih zeliščnih pripravkov vodilo k učenju masažnih tehnik z zeliščnimi olji, ki pomagajo pri revmatskih in drugih težavah, spoznavanju učinkov aromaterapije… A manjkal mi je celosten pogled na človeka, zato sem se odločila še za študij naturopatije v Ljubljani, kjer zaključujem tretji letnik,« o svoji poti razlaga Magda, prepričana, da človek ni nikoli prestar za rast in nova znanja...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst, foto: Urša Cvilak

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.