Skuhaj sam

Ajdov blin z medenim kaviarjem

06. 05. 2018

za 4 osebe

Ajdov blin

200 g krompirja
56 g creme fraiche 
15 g ajdove moke
10 g pšenične moke
2 g pecilnega praška
sol
100 g jajca (pribl. 2 jajci)

Tatar dimljene postrvi

hladno dimljena postrv
čebula
sol, poper
oljčno olje

Regratova emulzija

100 g regratovih listov
1 jajce
pol žličke gorčice
1 žlička limoninega soka
sol, poper
150 ml sončničnega olja

»Kaviar« iz hojinega medu

120 g hojinega medu
5 g rastlinske želatine agar agar
80 ml vode
1 dl olja

Priprava:

Ajdov blin: Krompir skuhamo in pretlačimo, ohlajenemu primešamo creme fraiche. Vse suhe sestavine zmešamo posebej in jim dodamo krompir s creme fraischem ter jajci. Mešamo, da dobimo gladko maso, iz katere na ponvi spečemo bline s premerom 7 cm. 
Tatar dimljene postrvi: Hladno dimljeno postrv narežemo na drobne, enako velike kocke. Zmešamo jih z drobno sesekljano čebulo, oljčnim oljem in začinimo s soljo in poprom.
Regratova emulzija: V posodi zmešamo jajce, gorčico in limonin sok, začinimo s soljo in mletim poprom. Nato med stalnim mešanjem počasi, v začetku po kapljicah, dolivamo olje, kasneje pa v tankem curku. Regratove liste dobro operemo, osušimo in jih skupaj z narejeno emulzijo v blenderju zmiksamo na najhitrejši stopnji. 
»Kaviar« iz hojinega medu: V kozico damo med, agar agar in vodo, postavimo na štedilnik in segrejemo do vretja. Med segrevanjem neprestano mešamo. Olje postavimo v hladilnik za 30 minut. Pripravimo si še posodo s hladno vodo. Pripravljeno zmes z medom kapljamo v hladno olje (lahko s pomočjo injekcije), da se oblikujejo medene kroglice. Po nekaj minutah jih s penavko poberemo ven in preložimo za 5 minut v hladno vodo.
Creme fraiche: Uporabimo kupljen creme fraiche, lahko ga nadomestimo s kislo smetano.
Postrežba: Na krožnik položimo blin. Na sredino položimo postrvji tatar in nanj medeni kaviar, ob robu blina pa nabrizgamo regratovo kremo in cerme fraiche. Jed tik pred postrežbo pokrijemo s steklenimo pokrovom in s pištolo za dimljenje zadimimo. Pri tem uporabimo lesno gobo, s katero sicer čebelarji umirjajo tudi čebele v panju. Hladno predjed pred gostom nato odkrijemo.

Jed so pripravili v Hotelu Astoria (Bled) za revijo Pet zvezdic, št.5/2018.

Foto: Peter Irman

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna