Skuhaj sam
12. 09. 2022
Za: 4 x 285 ml kozarce
1080 g svežih ali zamrznjenih borovnic
1080 g (1350 ml) sladkorja
30 ml limoninega soka
Vse sestavine damo v večjo ponev in jih med nenehnim mešanjem zavremo na srednje močnem ognju – pazimo, da se sladkor raztopi preden mešanica zavre. Takoj, ko zavre, zmanjšamo temperaturo, da nežno brbota. Nenehno opazujemo mešanico in sproti odstranjujemo peno, ki se pojavi na vrhu. Odkrito kuhamo 1 uro.
Po eni uri začnemo testirati marmelado. Manjši krožniček za 15 minut postavimo v zamrzovalnik. Nato ga vzamemo ven in nanj z žlico kapnemo nekaj vroče marmelade. Pustimo, da se ohlaja 5 minut, nato z narobe obrnjeno leseno kuhalnico (ozkim delom) potegnemo skozi marmelado - če marmelada ne steče nazaj in ostane na mestu, je pripravljena. Še vročo vlijemo v sterilne kozarce in tesno zapremo.
Namig: Najbolje je, da za recept uporabimo sveže zrele borovnice, ki bodo dale marmeladi prijetno kislost in tanine ter kompleksnejši okus. A tudi, če svežih borovnic ni več na voljo, bomo z zamrznjenimi naredili prav tako okusno marmelado.
Ali ste vedeli? V grobem poznamo gozdne (evropske) in ameriške borovnice. Ameriške so precej večje od gozdnih, njihovo meso je ob prerezu svetlo (belo), medtem ko imajo gozdne borovnice notranjost značilno vijolično. Gozdne borovnice nabiramo junija in julija, največji nasadi ameriških borovnic pri nas pa so v Borovnici pri Vrhniki (ime kraja naj sicer ne bi bilo povezano z nasadi). Tam sveže dobimo od junija do oktobra. Ne glede na to, katere so nam ljubše, oboje so bogate z vitamini, rudninami in vlakninami. V zadnjem času so pri nas popularne tudi podolgovate sibirske borovnice, ki pa dozorijo že maja in junija.
Recept je objavljeni v članku Čas je za vlaganje - napolnimo kozarčke za zimo v reviji Pet zvezdic, št. 9/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Vsi recepti, objavljeni v članku:
-Bazilikin pesto
-Paradižnikova omaka
-Vloženi sušeni paradižniki
-V kis vložena rdeča in zelena paprika
-V olje vložena pečena paprika
-Limone v soli
-V rdeče vino vložene hruške
-Ringlojev kompot
-Ringlojeva marmelada