Skuhaj sam
12. 02. 2024
Za: 1 osebo
1 postrv (šarenka)
oljčno olje
2 žlici masla
šopek svežega koprca
3 žlice ribje osnove
1 žlička sveže stisnjenega limoninega soka
1 žlica sladke smetane
sol
vlečeno testo
500 g buče hokaido
2 jajci
200 g skute
50 g kisle smetane
sol, poper
oljčno olje
Postrv sfiliramo in filejema odstranimo vse morebitne ostanke kosti. Ob robovih ju nekajkrat poševno zarežemo, da se med peko ne bosta zvijala. V ponev dodamo olje in fileja z obeh strani popečemo.
Omako pripravimo tako, da na maslu na hitro prepražimo sveži koprc. Dodamo ribjo osnovo, limonin sok in sladko smetano. Dobro premešamo in pokuhamo toliko, da se omaka zgosti.
Bučo olupimo in narežemo na kocke, ki jih prepražimo na olivnem olju in začinimo po okusu. Nato jo ohladimo, spasiramo in dodamo skuto, kislo smetano in jajci. Premešamo in pretlačimo skozi cedilo. Maso na tanko razmažemo po vlečenem testu in ga zvijemo kot rolado. Nato cel štrukelj tesno zavijemo v kuhinjsko krpo, konca pa zavežemo z vrvico. V slanem kropu kuhamo 30 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga odvijemo in narežemo na primerne kose.
Postrv postrežemo z bučnim štrukljem, koprovo omako in solatko iz rezin svežega koromača in kaper.
Recept so pripravili v restavraciji Hotela Sabotin iz Solkana. Predstavitev z recepti je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 2/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto: Peter Irman
Ostali recepti iz članka:
-Junčji tatarski biftek v kozarcu s hišno brusketo
-Ješprenova mineštra z domačo klobaso
-Njoki s sukenskim regutom in panceto
-File postrvi z bučnim štrukljem in koprovo omako
-Jelenov hrbet v omaki s pirejem gomoljnic in zimsko solato
-Hišna sladica: solkanski štruklji