Skuhaj sam

Goveji ramsteak z glazirano rdečo peso

09. 08. 2022

za 1 porcijo

Sestavine

250 g govejega ramsteaka
150 g rdeče pese
oljčno olje
morska sol iz mlinčka Kotányi
črni poper iz mlinčka Kotányi
balzamična glazura - gozdni sadeži Kotányi
zdrobljeni timijan Kotányi
šparglji
češnjevi paradižniki
3 cl konjaka
1 strok česna
svež rožmarin
20 g masla
solni cvet

Priprava:

Manjšo rdečo peso operemo in jo damo v pečico na 150°C za 45 minut. Ko je pečena, jo olupimo in narežemo na manjše kocke, ki jih na hitro popečemo na oljčnem olju. Ugasnemo ogenj, posolimo, popopramo in dodamo balzamično glazuro gozdnih sadežev ter timijan. Premešamo. 
Dobro uležan goveji ramsteak popečemo z vseh strani. Zelo pomembno je, da je meso pred pečenjem vsaj 30 minut na sobni temperaturi. Na vsaki strani ga pečemo približno 90 sekund. Ko je meso lepo zlatorjavo pečeno, ga zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo počivati vsaj 8 minut. V ponvi nato na hitro popečemo še šparglje in paradižnik.
Meso odvijemo in ga postavimo v isto ponev, v kateri smo ga pekli. Nastavimo na srednjo temperaturo. Ko začne »cvrčati«, dodamo konjak in ga na hitro flambiramo. Dodamo česen, rožmarin in maslo. Ko se maslo stopi, ugasnemo ogenj.
Na topel krožnik položimo pečen ramsteak, paradižnik in šparglje. Dodamo še glazirano rdečo peso. Pred serviranjem posipamo s solnim cvetom.

KOTÁNYI BALZAMIČNE GLAZURE - Kotányi balzamične glazure odlikujeta odličen okus in prijetna kremna tekstura. Osnova vseh glazur je balzamični kis iz Modene (Aceto Balsamico di Modena), vse različice okusov –classic, gozdni sadeži, pomaranča, hibiskus, žafran, kakav – pa so primerne za dekoracijo in izpopolnjevanje tako sladkih kot slanih jedi. Jedem dodajo privlačne barve in dopolnijo okuse. Zaradi vsebnosti grozdnega soka poskrbijo za sladkost in lahko v jedeh nadomestijo uporabo sladkorja.

Recept je pripravil chef Boštjan Palčič za Kotanyi Slovenija. Objavljen je v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 7-8/2022.   Kupi izvod / Letna naročnina

Foto: Peter Irman  Tekst: Kotanyì Slovenija

Deli na
12. 02. 2024
Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
12. 02. 2024
File postrvi z bučnim štrukljem in koprovo omako
12. 02. 2024
Domine - čokoladni rjavček
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.