Skuhaj sam
13. 02. 2025
za: 4 osebe
8 kotletov
2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
sol, sveže mleti poper
1 skodelica drobtin
pol skodelice naribanega grškega sira kefalotyri (ali parmezana)
2 žlici sesekljanega peteršilja
1 žlica svežega timijana
1 žlica origana
1 strok česna
naribana lupina 1 bio limone
2 žlici oljčnega olja
2 žlici oljčnega olja
1 čebula
2 stroka česna
1 rdeča paprika
1 bučka
1 jajčevec
2 zrela paradižnika
pol skodelice stročjega fižola (zelenega, okroglega)
1 žlička svežega rožmarina
1 žlička svežega timijana
sol, sveže mleti poper
četrt skodelice suhega belega vina
četrt skodelice sveže bazilike
• Za zeliščno skorjico v skledi zmešamo vse naštete sestavine. Pustimo počivati.
• Kotlete namažemo z oljčnim oljem in dobro začinimo s soljo in poprom. V vroči ponvi jih opečemo, 2 minuti na vsaki strani.
• Zeliščno zmes enakomerno namažemo na kotlete. Dobro pritisnemo, da drobtine ne odpadajo.
• Kotlete položimo na pekač in jih pečemo v pečici, ogreti na 200°C od 10 do 12 minut (za srednje pečeno). Če želimo meso bolj pečeno, podaljšamo čas pečenja. Kotlete pred serviranjem pustimo počivati 5 minut.
• Za dušeno zelenjavo v kozici najprej segrejemo olje in na njem do mehkega pražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo na drobne kocke narezano papriko, bučke, jajčevec in zeleni stročji fižol. Kuhamo 5 do 7 minut. Prilijemo vino in kuhamo, da povre. Dodamo sesekljan paradižnik, rožmarin, timijan, sol in poper. Kuhamo 15 do 20 minut, da se zelenjava zmehča in omaka zgosti. Pred serviranjem dodamo svežo sesekljano baziliko.
• Kotlete položimo na dušeno zelenjavo in okrasimo s svežimi zelišči.
Tekst: SŠGT Maribor Foto: Mediaspeed.net (chef Stelios Fanourakis)
Recept je objavljen v članku Mariborski dijaki kuhali grške jedi v reviji Pet zvezdic, št.2/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina