Skuhaj sam

Kifeljčki z limonino kremo

09. 08. 2022

Kvašeno testo

600 g moke
2/3 kocke svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
pol vrečke kislega testa Fala
310 g mleka
50 g sladke smetane
60 g sladkorja
3 rumenjaki
1,5 žličke soli 
60 g olja

Premaz

jajce 

Limonina krema

500 g mleka
50 g škroba (Gustin)
120 g sladkorja
1 velika limona
160 g masla 
60 g mletega sladkorja

Priprava:

• Moko presejemo v posodo električnega mešalnika (ali v skledo, če bomo mesili ročno) in primešamo kislo testo Fala iz vrečke. Prilijemo kvas, ki smo ga raztopili v mleku, in dodamo še vse ostale sestavine, razen maščobe (olja). Zamesimo kvašeno testo, in sicer tako, da najprej mešamo počasi in med mešanjem postopoma dodajamo olje. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
• Med vzhajanjem pripravimo limonino kremo. Škrob zmešamo s tremi žlicami sladkorja. V mleko stresemo preostali sladkor in ko zavre, med mešanjem zakuhamo mešanico škroba. Stalno mešamo nekaj minut, da dobimo gosto zmes. Na koncu dodamo limonin sok in nastrgano lupinico ter še kakšno minuto mešamo. Kremo pokrijemo s folijo (na dotik) in pustimo, da se ohladi. 
Medtem penasto zmešamo zmehčano maslo. Dodamo mleti sladkor in še kakšno minuto mešamo, nato vse skupaj vmešamo v ohlajeno limonino kremo. Dobro premešamo, da dobimo gladko kremo. Pustimo jo vsaj eno uro v hladilniku, da se dobro ohladi.
• Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokan pult, pregnetemo in razdelimo na 60 g težke koščke. Vsak košček nekoliko razvlečemo na vse strani, nato pa robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice. Zložimo jih na krpo tako, da so z gladko stranjo obrnjene navzgor. Pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. 
• Nato vsako kroglico razvaljamo, prepognemo rob testa proti sredini, ga potisnemo s prsti ali robom dlani ob spodnjo plast testa, da se povežeta, nato zvijemo v majhen zvitek. Tega še malo povaljamo, da se testo poveže in zvitek stanjša, nato pa konca zavijemo, da dobimo obliko kifeljčka.
• Oblikovane kifeljčke zložimo na pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko so vzhajani, jih premažemo z raztepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno od 12 do 15 minut na 200°C, da se lepo obarvajo.
• Ohlajene kifeljčke prerežemo in nadevamo s hladno limonino kremo.

Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto in tekst: Slonček Fala

Vsi recepti iz rubrike:
-sladki sendvič kruhki s pehtranom
-kifeljčki z limonino kremo

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna