Skuhaj sam
11. 09. 2023
Za: 5 kolačev premera 10 cm • Zahtevnost: enostavno • Čas priprave: 1 ura 20 minut
250 ml (1 skodelica) oljčnega olja
470 g kristalnega sladkorja
4 velika jajca
210 g moke
2 žlički pecilnega praška
2 žlički sode bikarbone
1 žlica cimeta v prahu
1 žlička mletega kardamoma
1 žlička mletih nageljnovih žbic
1 žlička soli
125 g orehov (popraženih in sesekljanih)
500 g naribanega korenja
lupina 1 bio pomaranče
250 g bele čokolade
60 ml (. skodelice) sladke smetane
3 srednje veliki korenčki
rastlinsko olje za cvrtje
1. Najprej namastimo 5 okroglih manjših modelov za kolače z luknjo v sredini (premera 10 cm).
2. Maso za kolače pripravimo tako, da v posodo damo olje, sladkor in jajca ter vse skupaj stepemo. Dodamo presejano moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, kardamom, nageljnove žbice in sol. Vmešamo še popražene in grobo sesekljane orehe, olupljeno in naribano korenje ter naribano pomarančno lupinico. Dobro premešamo.
3. Testo razdelimo med pripravljene modele in damo v pečico, ogreto na 180°C. Pečemo približno 20 do 30 minut. Po končani peki morajo biti kolački še vedno precej vlažni, sočni. Stresemo jih iz modelov in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
4. Pripravimo čokoladno glazuro. V kozici nežno segrevamo smetano z nasekljano belo čokolado, da se stopi. Nato z njo prelijemo ohlajene kolačke.
5. Za okrasitev pripravimo korenčkov čips. Korenčke olupimo in narežemo na tanke rezine, ki jih ocvremo v olju. Po kolačkih ga potresemo tik pred postrežbo, da bo ostal lepo hrustljav.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Čas je zelenjavo v sladicah, št. 9/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Guliver Stockfood
Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Kolački s pečeno medeno rabarbaro, lešniki in masleno maskarponejevo kremo
-Torta s pastinakom, ingverjem in makom, limonino kremo in mandljevimi listči
-Torta iz rdeče pese in jabolk, z rožnato kremo in kandirano rdečo peso
-Aromatični korenčkov kolač z orehi, oljčnim oljem in belo čokoladno glazuro