Skuhaj sam

Kremna rižota z bučo, štorovkami in kremo iz parmezana ter črnega popra

13. 12. 2022

za 4 osebe

Rižota

320 g riža Carnaroli
1 šalotka
100 g masla
80 g naribanega sira Parmigiano Reggiano
50 ml suhega belega vina
1 lonec vrele vode
sol (po potrebi)

Bučna krema

150 g pečene buče
20 g ekstra deviškega oljčnega olja

Krema iz Parmigiana Reggiana in črnega popra

80 g naribanega sira Parmigiano Reggiano
50 g mlačne vode
sol (po potrebi)
črni poper (po potrebi)

Štorovke

150 g poparjenih štorovk
10 g ekstra deviškega oljčnega olja
1 strok česna
30 ml sladkega vina (marsala)

Kostanj

200 g kostanja ali maronov

Priprava:

Rižota: Šalotko nasekljajte in jo popražite na 40 g masla, da rahlo porjavi. Dodajte riž in ga med nadaljnjim mešanjem prepražite. Optimalno praženje boste dosegli, ko bodo zrna riža vroča, a ne porjavela. Ko je riž popražen, ga deglazirajte z belim vinom. Pustite, da vino izhlapi, nato zalijte z nekaj zajemalkami vrele vode. Dodajte 2 do 3 ščepce soli. Riž kuhajte od 15 do 18 minut (upoštevajte čas kuhanja, ki je naveden na embalaži riža), še naprej ga zalivajte z vrelo vodo. Po 10 minutah dodajte bučno kremo. Vrelo vodo dodajajte po malem, tako da bo raven vode poravnana z rižem. Ko je riž kuhan, ugasnite ogenj in dodajte štorovke . Rižoto premešajte s preostalim naribanim sirom Parmigiano Reggiano in maslom. 
Serviranje: Na raven krožnik razporedite polno zajemalko rižote in nanjo narišite nekaj naključnih črt kreme iz parmezana in popra. Potresite s sesekljanim kostanjem in postrezite!
Bučna krema: Zmešajte meso pečene buče z ekstra deviškim oljčnim oljem in dvema zajemalkama vode, da nastane homogena krema. 
Krema iz Parmigiana Reggiana in črnega popra: S paličnim mešalnikom zmiksajte vse sestavine in postopoma dodajajte vodo, dokler ne dobite tekoče, gladke in homogene konsistence. Po potrebi dodajajte še vroče vode. Začinite s soljo in poprom.
Štorovke: Pražite strok česna (cel z lupino) na olju 3 minute. Dodajte grobo narezane štorovke. Kuhajte 5 minut in deglazirajte z marsalo. Na zmernem ognju kuhajte 10 do 15 minut, solite in odstranite strok česna. Opomba: Chef je uporabil gojene štorovke, ki pri nas niso dobavljive. Divje štorovke je potrebno pred uporabo blanširati in vodo odliti.
Kostanj: Kostanj sperite pod mrzlo vodo, na lupini naredite zarezo. Peče naj se na 200°C približno 25 minut. Pustite ga, da se ohladi, nato ga olupite in drobno sesekljate, da dobite drobtine.

Recept je pripravil chef Paco Zanobini s priznane italijanske kuharske šole ALMA. Objavljen je v reviji Pet zvezdic, številka 12/2022.   Kupi izvod / Letna naročnina

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna