Skuhaj sam

Mariniran file postrvi

13. 06. 2025

Sestavine

600 – 1000 g fileja postrvi
1 čajna žlička brinovih jagod
1 žlica rdečega popra v zrnu
1 šop svežega pehtrana (ali 1 žlica suhega koprca ali kakšnega drugega zelišča)
180 g soli
120 g sladkorja
lupinica 1 bio limone
mladi smrekovi vršički (v sezoni)

1. Priprava postrvi za mariniranje:

Previdno odstranite vse kosti (pomagajte si s pinceto). Obrišite file do suhega s papirnato brisačo.

2. Zmešajte suho marinado:

V posodici zmešajte sol, sladkor, poper, pehtran in limonino lupinico (če jo uporabljate). Dodajte sesekljan koper in pehtran ter smrekove vršičke.

3. Mariniranje:

V plitvo posodo položite polovico mešanice. Na mešanico položite postrv, obrnjeno s kožo navzdol. File enakomerno pokrijte z drugo polovico mešanice – naj bo celoten file dobro prekrit. Pokrijte s folijo za živila in obtežite z nečim težkim (npr. krožnik z nekaj pločevinkami na njem). 

4. Hladilnik:

Postavite v hladilnik za 24 do 48 ur. Po 12–24 urah postrv obrnite.

5. Zaključek:

Po mariniranju postrv sperite pod hladno vodo in osušite. Z ostrim nožem narežite file na zelo tanke rezine (postrani in od repa proti glavi).

Recept je pripravil chef Luka Jezeršek v sklopu projekta »Ribja avantura: od narave do mize«. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 6 / 2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Urša Cvilak

Recepta, objavljena v članku:
-Mariniran file postrvi
-Bandeljci, nadevani z dimljeno postrvjo, sirčkom in zelenjavo

Deli na
13. 06. 2025
Juha iz pečene cvetače z ocvrtkom iz morskih kozic
16. 05. 2025
Frika - tradicionalna pastirska jed
17. 04. 2025
Tris potic - orehova, kokosova in makova z brusnicami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna