Skuhaj sam
13. 06. 2025
600 – 1000 g fileja postrvi
1 čajna žlička brinovih jagod
1 žlica rdečega popra v zrnu
1 šop svežega pehtrana (ali 1 žlica suhega koprca ali kakšnega drugega zelišča)
180 g soli
120 g sladkorja
lupinica 1 bio limone
mladi smrekovi vršički (v sezoni)
Previdno odstranite vse kosti (pomagajte si s pinceto). Obrišite file do suhega s papirnato brisačo.
V posodici zmešajte sol, sladkor, poper, pehtran in limonino lupinico (če jo uporabljate). Dodajte sesekljan koper in pehtran ter smrekove vršičke.
V plitvo posodo položite polovico mešanice. Na mešanico položite postrv, obrnjeno s kožo navzdol. File enakomerno pokrijte z drugo polovico mešanice – naj bo celoten file dobro prekrit. Pokrijte s folijo za živila in obtežite z nečim težkim (npr. krožnik z nekaj pločevinkami na njem).
Postavite v hladilnik za 24 do 48 ur. Po 12–24 urah postrv obrnite.
Po mariniranju postrv sperite pod hladno vodo in osušite. Z ostrim nožem narežite file na zelo tanke rezine (postrani in od repa proti glavi).
Recept je pripravil chef Luka Jezeršek v sklopu projekta »Ribja avantura: od narave do mize«. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 6 / 2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto: Urša Cvilak
Recepta, objavljena v članku:
-Mariniran file postrvi
-Bandeljci, nadevani z dimljeno postrvjo, sirčkom in zelenjavo