Skuhaj sam

Mlečne žemljice na hitro

20. 01. 2021

Sestavine

-800 g bele moke
-1 vrečka kislega testa Fala
-1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
-200 g mleka
-330 g vode
-7 žlic olja
-2 žlički sladkorja
-2 žlički soli

Premaz

mleko ali stepeno jajce

Priprava:

• V posodo električnega mešalnika odmerimo sol, jo prekrijemo z moko, primešamo kislo testo Fala in prilijemo mleko, v katerem smo raztopili kvas. Premešamo in med mešanjem postopoma dodajamo vodo. Najprej mešamo počasi, na koncu dodamo olje, nato mešamo še 10 minut na najvišji hitrosti. Gladko testo pokrijemo in pustimo vzhajati.
• Vzhajano testo stresemo na pomokan pult, ga pregnetemo in razdelimo na 60 – 80 g težke kose. Oblikujemo jih v gladke kroglice, ki jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Naj bodo dovolj oddaljene ena od druge, da bodo lahko lepo vzhajale. Pekač s kroglicami pokrijemo in pustimo vzhajati.
• Malo pred koncem vzhajanja oblikujemo žemljice, tako da s tankim ročajem kuhalnice potisnemo testo od vrha proti dnu in s tem razdelimo kroglico na dva dela. Oblikovane žemljice pustimo še nekaj minut vzhajati, nato jih premažemo z mlekom ali stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico.
• Žemljice pečemo 10 minut na 250°C, da se lepo obarvajo. Pečene zložimo na mrežo, da se ohladijo.

Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdicšt. 1/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.