Skuhaj sam
20. 01. 2021
-800 g bele moke
-1 vrečka kislega testa Fala
-1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
-200 g mleka
-330 g vode
-7 žlic olja
-2 žlički sladkorja
-2 žlički soli
mleko ali stepeno jajce
• V posodo električnega mešalnika odmerimo sol, jo prekrijemo z moko, primešamo kislo testo Fala in prilijemo mleko, v katerem smo raztopili kvas. Premešamo in med mešanjem postopoma dodajamo vodo. Najprej mešamo počasi, na koncu dodamo olje, nato mešamo še 10 minut na najvišji hitrosti. Gladko testo pokrijemo in pustimo vzhajati.
• Vzhajano testo stresemo na pomokan pult, ga pregnetemo in razdelimo na 60 – 80 g težke kose. Oblikujemo jih v gladke kroglice, ki jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Naj bodo dovolj oddaljene ena od druge, da bodo lahko lepo vzhajale. Pekač s kroglicami pokrijemo in pustimo vzhajati.
• Malo pred koncem vzhajanja oblikujemo žemljice, tako da s tankim ročajem kuhalnice potisnemo testo od vrha proti dnu in s tem razdelimo kroglico na dva dela. Oblikovane žemljice pustimo še nekaj minut vzhajati, nato jih premažemo z mlekom ali stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico.
• Žemljice pečemo 10 minut na 250°C, da se lepo obarvajo. Pečene zložimo na mrežo, da se ohladijo.
Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdic, št. 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Slonček Fala