Skuhaj sam
14. 02. 2025
Za: 10 velikih ocvrtkov ali krofov
250 g bele krušne moke
25 g finega kristalnega sladkorja
pol žličke soli
125 g polnomastnega mleka
30 g nesoljenega masla
6 g suhega kvasa
1 razžvrkljano jajce
500 ml sončničnega olja za cvrtje
mleti sladkor za posip
slivova ali malinova marmelada za polnilo
1. V skledo stresemo moko, sladkor in sol ter dobro premešamo. Mleko rahlo segrejemo, mu dodamo kvas in maslo ter premešamo. Vlijemo ga v mešanico moke in dodamo še razžvrkljano jajce. Vse sestavine mešamo ročno ali s kuhinjskim mešalnikom z nastavkom za testo (kavljem).
2. Ko se sestavine združijo v testo, ga stresemo na rahlo pomokano površino in še približno 5 minut gnetemo, da postane gladko in elastično. Pokrijemo ga z rahlo naoljeno folijo za živila ali z moko potreseno kuhinjsko krpo in pustimo na toplem vzhajati, da se volumen podvoji. Trajalo bo 1 do 2 uri.
3. Vzhajano testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in ga razdelimo na približno 50 g kose, iz katerih oblikujemo kroglice. Ponovno jih pokrijemo s pomokano kuhinjsko krpo in pustimo počivati približno 45 minut oziroma toliko časa, da narastejo na dvojno velikost.
4. Medtem v srednje veliko ponev s premerom približno 20 cm vlijemo olje in ga postavimo na srednje močan ogenj. Pustimo, da se segreje na približno 180°C. Ko je olje vroče, vanj nežno polagamo po dve kroglici testa. Cvremo jih približno 2,5 minuti, da se začnejo barvati. Ko so temno rjavi, jih nežno obrnemo z žlico in pazimo, da se ne poškropimo z vročim oljem. Ko so na obeh straneh rjavi, jih previdno preložimo na kuhinjski papir, da se odcedijo. Pustimo, da se ohladijo.
5. Marmelado damo v dresirno vrečko in z njo napolnimo ocvrtke. Pred postrežbo jih povaljamo v sladkorju.
Namig: Ti ocvrtki ali krofki so najboljši z marmelado. Če ste drzni, lahko presenetite z izborom kakšne bolj nenavadne – na primer malinove, pomarančne, borovničeve.
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recept je objavljen v rubriki Čas je za sladki kruh v reviji Pet zvezdic, št.2/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Brioši
-Mlečni sadni kruh
-Ocvrtki s slivovo marmelado
-Kruhki z maskarponejem, pomarančo in javorjevim sirupom