Skuhaj sam

Čebula & jajce

17. 05. 2021

za 4 osebe

Miso omaka s pečeno čebulo

-4 večje čebule
-1 l vode
-100 g svetle miso paste
-100 g stopljenega masla

Vmešana jajca

-50 g masla
-4 jajca
-svež čili (po okusu)
-sol in poper

»Poširan« rumenjak

-4 jajca

Priprava:

Omaka pečene čebule: Čebule olupimo in jih razpolovimo. V skledo damo vodo in miso pasto ter dobro razmešamo, da se pasta čisto razpusti. V ponvi segrevamo maslo toliko časa, da postane rjavo in zadiši po oreščkih. Nekoliko naj se pohladi, nato ga previdno (lahko šprica) vlijemo k miso raztopini. Dobro zmešamo, da se vse poveže. 
Pečico ogrejemo na 240°C (nastavimo na ventilator). V pekač razporedimo polovice čebule z ravno stranjo navzdol in jih prelijemo s pripravljeno tekočino. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pokrito pečemo 35 minut. Nato pekač odkrijemo, čebule obrnemo in jih pečemo še 50 minut na isti temperaturi.

Za pripravo poglej video na YouTube kanalu.

Vmešana jajca: Maslo segrevamo toliko časa, da se začne peniti in izločati mlečne beljakovine. Pustimo, da se obarva rahlo rjavo in zadiši po oreščkih. Dodamo razžvrkljana jajca in jih na hitro popražimo, da ostanejo sočna. Svež čili tanko narežemo in vmešamo v jajca, solimo in popramo po okusu.

Poširan rumenjak: Vodo segrejemo na 62°C (najlažje je to narediti v sous vide aparatu oz. posodi), vanjo položimo cela jajca in jih kuhamo 60 minut. Kuhana ohladimo, odstranimo lupino in beljak ter previdno shranimo rumenjak, ki mora biti v sredini še tekoč.

Serviranje: Na krožnik damo umešana jajčka, dodamo poširan rumenjak in pečeno čebulo, okoli dodamo nekaj žlic miso omake, malo zeliščnega olja in toplo predjed ponudimo.

Jed je pripravil Jure Brložnik iz Mize za štiri
Predstavitev z recepti objavljamo v reviji Pet zvezdic, št. 5/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Foto: Peter Irman

Vsi recepti, ki so objavljeni v članku:
-Rdeča pesa & limona
-Čebula & jajce
-Riž & vongole
-Paradižnik & mocarela
-Račka & fregola & korenje
-Jagode & timijan

Deli na
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
12. 02. 2024
Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
12. 02. 2024
File postrvi z bučnim štrukljem in koprovo omako
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.