Skuhaj sam
17. 05. 2021
za 4 osebe
-4 večje čebule
-1 l vode
-100 g svetle miso paste
-100 g stopljenega masla
-50 g masla
-4 jajca
-svež čili (po okusu)
-sol in poper
-4 jajca
Omaka pečene čebule: Čebule olupimo in jih razpolovimo. V skledo damo vodo in miso pasto ter dobro razmešamo, da se pasta čisto razpusti. V ponvi segrevamo maslo toliko časa, da postane rjavo in zadiši po oreščkih. Nekoliko naj se pohladi, nato ga previdno (lahko šprica) vlijemo k miso raztopini. Dobro zmešamo, da se vse poveže.
Pečico ogrejemo na 240°C (nastavimo na ventilator). V pekač razporedimo polovice čebule z ravno stranjo navzdol in jih prelijemo s pripravljeno tekočino. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pokrito pečemo 35 minut. Nato pekač odkrijemo, čebule obrnemo in jih pečemo še 50 minut na isti temperaturi.
Za pripravo poglej video na YouTube kanalu.
Vmešana jajca: Maslo segrevamo toliko časa, da se začne peniti in izločati mlečne beljakovine. Pustimo, da se obarva rahlo rjavo in zadiši po oreščkih. Dodamo razžvrkljana jajca in jih na hitro popražimo, da ostanejo sočna. Svež čili tanko narežemo in vmešamo v jajca, solimo in popramo po okusu.
Poširan rumenjak: Vodo segrejemo na 62°C (najlažje je to narediti v sous vide aparatu oz. posodi), vanjo položimo cela jajca in jih kuhamo 60 minut. Kuhana ohladimo, odstranimo lupino in beljak ter previdno shranimo rumenjak, ki mora biti v sredini še tekoč.
Serviranje: Na krožnik damo umešana jajčka, dodamo poširan rumenjak in pečeno čebulo, okoli dodamo nekaj žlic miso omake, malo zeliščnega olja in toplo predjed ponudimo.
Jed je pripravil Jure Brložnik iz Mize za štiri.
Predstavitev z recepti objavljamo v reviji Pet zvezdic, št. 5/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto: Peter Irman
Vsi recepti, ki so objavljeni v članku:
-Rdeča pesa & limona
-Čebula & jajce
-Riž & vongole
-Paradižnik & mocarela
-Račka & fregola & korenje
-Jagode & timijan