Skuhaj sam
07. 07. 2019
1 čebula
1 večji piščančji file (pribl. 500 g)
200 g sveže paprike različnih barv
150 g svežega paradižnika
50 g česna
1 žlica paradižnikove mezge (koncentrat)
1 žlica mlete sladke rdeče paprike
poper, sol
2 lovorjeva lista
7 - 8 dl vode
sveži peteršilj
150 g polente
300 g vode
100 g tekoče sladke smetane
150 g mleka
60 g sušenega paradižnika v olju
timijan, rožmarin
50 g parmezana
70 g masla
sol, poper
peteršilj
50 g sveže rukole
30 g parmezana
50 g kisle smetane
Ragu: Čebulo na olju prepražimo in ji dodamo na koščke narezan piščančji file. Pražimo, dodamo na kocke narezano papriko in pražimo približno 5 minut. Nato dodamo olupljen in na kocke narezan paradižnik, sesekljan česen, paradižnikovo mezgo, mleto papriko, lovorjeva lista, solimo in popramo. Zalijemo z vodo in pustimo, da se duši približno 50 minut. Preverimo začinjenost in na koncu dodamo sesekljan peteršilj. V globok krožnik ali skodelico položimo pest rukole in jo posujemo z naribanim parmezanom. Prelijemo s kremno polento in dodamo piščančji paprikaš. Zaključimo s kislo smetano in svežimi zelišči ter postrežemo.
Zeliščna kremna polenta: V osoljeno vodo prilijemo smetano in mleko. Dodamo nasekljan sušen paradižnik iz olja, timijan in rožmarin. Zavremo in med mešanjem dodajamo polento. Ko je kuhana, vmešamo še maslo, nastrgan parmezan in nasekljan peteršilj.
Jed so pripravili v Penzionu in restavraciji Berc (Bled), objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2019.
Foto: Peter Irman