Skuhaj sam

Prepleten čemažev venec s tremi siri

11. 03. 2024

za 2 venca

Kvašeno testo

700 g bele moke  
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
350 g mleka
80 g sladke smetane
50 g sladkorja
2 rumenjaka
1,5 male žličke soli 
80 g olja

Nadev

šopek čemaža
200 g feta sira
100 g trdega sira (gavda)
100 g parmezana
180 g jogurta
50 g drobtin
2 beljaka
sol in poper (po okusu)

PRIPRAVA:

• Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo jo presejali v posodo električnega mešalnika. Dodamo še vse ostale sestavine, razen olja. Zamesimo kvašeno testo tako, da najprej mešamo počasi in med mešanjem postopoma dodajamo olje. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti. Ko postane testo gladko, posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
• Medtem pripravimo nadev. Čemaž na drobno nasekljamo, sir in parmezan naribamo, feto zdrobimo z vilicami. Feto, sir, čemaž, beljaka, jogurt, drobtine in začimbe dobro premešamo in počakamo, da se zmes poveže in nabrekne.
• Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokan pult, pregnetemo, razdelimo na pol (količina zadošča za dva venca) in pustimo nekaj minut počivati. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo s polovico nadeva in zvijemo kot rolado. Zavitek po dolžini prerežemo na pol, nato oba dela prepletemo med seboj tako, da je prerezani del obrnjen navzgor ter se vidi vzorec testa in nadeva. Previdno položimo v pomaščen okrogel model in oba konca med seboj združimo, da dobimo venec. Oblikovani venec pokrijemo in pustimo vzhajati. Enako oblikujemo še drugi venec iz preostalega testa in nadeva.
• Vzhajani venec premažemo z razžvrkljanim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 40 minut na 190°C, da se lepo obarva.

Recept je objavljen v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo v reviji Pet zvezdicšt. 3/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Fala Slonček

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna