Skuhaj sam
14. 04. 2024
23 dag moke
2 jajci
sol
20 dag šetraja
20 dag kopriv
10 dag divjih špargljev
2 žlici masla
sol, poper
oljčno olje
1. Moko vsujemo v večjo posodo, dodamo jajci, sol in zamesimo trdo testo.
2. Stresemo ga na delovno površino in še enkrat dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo moko, da se ne prijema več na roke in delovno površino.
3. Hlebček testa postavimo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut.
4. Testo naribamo na oster ribežen in pustimo vsaj pol ure, da se malce posuši.
5. Pripravljeno pašto kuhamo v slanem kropu nekaj minut (da se dvigne na površje). Kuhano na zob (al dente) s penavko predevamo v posodo s hladno vodo.
6. Operemo divje rastline (šetraj, koprive) in jih narežemo. Šparglje odlomimo s prsti na mestu, kjer so voljni, in uporabimo samo zgornje dele poganjkov (iz trdih delov stebla pa lahko skuhamo jušno osnovo).
7. Na oljčnem olju nekaj sekund pražimo zelenje, nato ga zalijemo z 1 do 2 dl vode in solimo. Počakamo, da zavre, po potrebi dodatno začinimo in spasiramo v kremo. Na koncu vmešamo maslo in prelijemo po pašti.
Jed so osnovnošolci Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača pripravili v sklopu projekta Kuhnapato in v sodelovanju z zunanjo mentorico, chefinjo Ksenijo Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič v Rodiku.
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: arhiv Kuhnapato
Vsi recepti, objavljeni v članku:
-Zeliščna juha s koprivnimi palačinkami
-Pirine palačinke s čemažem in skutnim nadevom
-Zdrobovi žličniki s čemažem in prekajeno postrvjo
-Regratova juha s cmočki