Skuhaj sam

Rožičeva potica z nadevom iz kakija in maka

12. 10. 2023

Kvašeno testo

750 g moke
50 g mletih rožičev
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
60 g sladkorja
300 g mleka
125 g kisle smetane
4 rumenjaki
1,5 žličke soli
60 g zmehčanega masla
60 g olja

Nadev iz kakija in maka

600 g kakija
250 g maka
120 g sladkorja
4 žlice piškotnih drobtin
3 beljaki
košček masla
limonina lupinica

Premaz

jajce ali mleko 

Priprava:

• V posodo električnega mešalnika z nastavkom za gnetenje testa stresemo moko in primešamo kislo testo Fala iz vrečke. Nato prilijemo v mleku raztopljeni kvas in dodamo še vse ostale sestavine, razen maščobe (masla in olja). Zamesimo kvašeno testo tako, da najprej mešamo počasi, torej pri nižji hitrosti, in med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo in olje. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
• Med vzhajanjem pripravimo nadev. Na maslu dušimo narezan kaki, da izpari čim več vode. Nato v kakijev pire vmešamo mak in med mešanjem kuhamo še kakšno minuto. Ohladimo. V hladen nadev primešamo sladkor, beljake, nastrgano limonino lupinico in drobtine po potrebi, da dobimo gladko mazav nadev.
• Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokan pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Razvaljamo ga na pravokotnik, premažemo z nadevom in tesno zvijemo. Zvitek položimo v pomaščen okrogel model (potičnico), pokrijemo in pustimo vzhajati.
• Vzhajano potico premažemo z razžvrkljanim jajcem ali mlekom, na več mestih prebodemo z dolgo iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo slabo uro na 200°C, da se lepo obarva. Po potrebi jo proti koncu peke pokrijemo z alu folijo, da se zgornji del ne zapeče preveč.
• Pečeno potico pokrijemo s kuhinjsko krpo za nekaj minut. Nato jo obrnemo in zvrnemo iz modela na desko. Pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdic, št. 10/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto in tekst: Slonček Fala

Vsi recepti iz rubrike:
-Prepleten zavitek s feto, šunko, papriko in bučo
-Rožičeva potica z nadevom iz kakija in maka

Deli na
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
12. 02. 2024
Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
12. 02. 2024
File postrvi z bučnim štrukljem in koprovo omako
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.