Skuhaj sam
08. 12. 2020
za 2 okrogla modela premera 18 cm
-350 g moke T400
-150 g polnozrnate moke
-150 g mleka
-30 g kvasa
-100 g jajc
-11 g soli
-75 g sladkorja
-230 g masla
-180 g rozin
-30 g mandljev v lističih
V posodo električnega mešalnika damo obe moki, jajca, sol, sladkor, mleko s kvasom in mešamo v z nastavkom v obliki kljuke toliko časa, da testo odstopi od sten posode. Nato dodamo zmehčano maslo in ko se lepo vmeša, dodamo še rozine. Testo oblikujemo v hlebec in ga pokritega pustimo počivati približno 1 uro, da vzhaja in podvoji maso. Po tem času s prsti in dlanmi iz testa stisnemo pline (samo pritisnemo, ne mesimo). Pustimo ponovno vzhajati, tokrat v hladilniku, približno 1 uro. Nato ponovno stisnemo ven pline in pustimo testo v hladilniku počivati do naslednjega dne. Naslednji dan testo oblikujemo v obliko štruce ali valja. Položimo ga v model oziroma pekač, ki smo ga pred tem namastili z maslom in po dnu potresli mandlje. Še zadnjič pustimo testo vzhajati, tokrat kar na sobni temperaturi, nato ga damo v pečico, ogreto na 170°C. Pečemo približno 35 minut.
Jed je pripravil chef Naser Gashi, La Ganache (Ljubljana).
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto: Peter Irman