Skuhaj sam

Šarkelj

08. 12. 2020

za 2 okrogla modela premera 18 cm

Sestavine

-350 g moke T400
-150 g polnozrnate moke
-150 g mleka
-30 g kvasa
-100 g jajc
-11 g soli
-75 g sladkorja
-230 g masla
-180 g rozin
-30 g mandljev v lističih

Priprava:

V posodo električnega mešalnika damo obe moki, jajca, sol, sladkor, mleko s kvasom in mešamo v z nastavkom v obliki kljuke toliko časa, da testo odstopi od sten posode. Nato dodamo zmehčano maslo in ko se lepo vmeša, dodamo še rozine. Testo oblikujemo v hlebec in ga pokritega pustimo počivati približno 1 uro, da vzhaja in podvoji maso. Po tem času s prsti in dlanmi iz testa stisnemo pline (samo pritisnemo, ne mesimo). Pustimo ponovno vzhajati, tokrat v hladilniku, približno 1 uro. Nato ponovno stisnemo ven pline in pustimo testo v hladilniku počivati do naslednjega dne. Naslednji dan testo oblikujemo v obliko štruce ali valja. Položimo ga v model oziroma pekač, ki smo ga pred tem namastili z maslom in po dnu potresli mandlje. Še zadnjič pustimo testo vzhajati, tokrat kar na sobni temperaturi, nato ga damo v pečico, ogreto na 170°C. Pečemo približno 35 minut. 

Jed je pripravil chef Naser Gashi, La Ganache (Ljubljana).
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2020.  
Kupi izvod / Letna naročnina

 Foto: Peter Irman

Deli na
11. 10. 2024
Popečena polenta z jurčki na žaru in kraško panceto
10. 10. 2024
Polnozrnata tortilja z rdečo peso, avokadom in rdečim zeljem
12. 09. 2024
Svinjski hrbet s ciderjem, timijanom, česnom in hruškami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna