Skuhaj sam
22. 12. 2020
-500 g moke
-½ kocke svežega ali 1 vrečko suhega kvasa Fala
-½ vrečke kislega testa Fala
-150 g mleka
-100 g kisle smetane
-80 g masla
-50 g sladkorja
-3 rumenjaki
-1 žlica ruma
-1,5 žličke soli
-250 g kakija vanilja
-20 g masla
-80 g sladkorja
-2 žlici ruma
-po želji šopek citronke ali melise
-100 g rožičeve moke (mleti rožiči)
-250 g sirčka mascarpone
-100 g kisle smetane
-2 do 3 beljaki
-1 razžvrkljano jajce
• Najprej pripravimo nadev in ga pustimo nekaj časa stati, da se sestavine prepojijo in rožiči navzamejo ostalih arom ter nabreknejo. Na maslu podušimo olupljen in na koščke narezan vanilja kaki. Zmehčanega zmiksamo s paličnim mešalnikom, postavimo nazaj na ogenj, primešamo nasekljano citronko, sladkor, rum in dobro premešamo. Odstavimo in ko se zmes nekoliko ohladi, primešamo še vse ostale sestavine. Pripravljen nadev pustimo počivati vsaj uro ali dve.
• Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki v posodo električnega mešalnika, ki smo ji dodali kislo testo Fala iz vrečke. Dodamo še vse ostale sestavine, razen masla, in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
• Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato ga razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo kot rolado. Zavitek narežemo na široke rezine, ki jih v obliki smrečice zložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo na toplem vzhajati.
• Vzhajano pecivo premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga 40 minut na 200°C, da se lepo obarva (po potrebi ga pokrijemo s folijo, da se površina ne zažge).
Recept je objavljen v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Slonček Fala