Skuhaj sam

Sočne rezine s skuto in ringlojem

12. 09. 2024

Kvašeno testo

450 g bele moke
1,5 žličke soli
½ kocke svežega ali 1 vrečko suhega kvasa Fala
½ vrečka kislega testa Fala
180 g mleka
120 g jogurta
40 g sladkorja
2 rumenjaka
30 g masla

Nadev z ringlojem

1 kg svežih ringlojev (ali sliv ali grozdja)
500 g skute ali svežega sirčka
200 g piškotnih drobtin
120 g sladkorja
4 vrečice vaniljevega sladkorja

Premaz

jajce

Priprava:

• V posodo električnega mešalnika odmerimo sol, dodamo moko in kislo testo Fala. Premešamo in dodamo kvas, ki smo ga raztopili v mleku, ter še vse ostale sestavine, razen masla. Zamesimo kvašeno testo - najprej mešamo počasi in med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
• Med vzhajanjem pripravimo nadev: ringloje razkoščičimo, skuto pa zmešamo s piškotnimi drobtinami in sladkorjem.
• Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokan pult, pregnetemo, razdelimo na štiri enako velike dele in pustimo nekaj minut počivati. Vsak kos spočitega testa razvaljamo na pravokotnik v velikosti pekača. 
• V pekač položimo peki papir in nanj prvo plast testa. Po njem eno poleg druge razporedimo polovičke razkoščičenega ringloja, vse pa nato posujemo z dvema vaniljevima sladkorjema. Na ringloje položimo drugo plast testa, jo premažemo s skutnim nadevom, tega pa prekrijemo s tretjo plastjo testa. Po tretji plasti testa razporedimo drugo polovico razkoščičenih ringlojev in vse posujemo z drugima dvema vaniljevima sladkorjema. Plast z ringloji prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Pecivo pokrijemo in pustimo vzhajati. 
• Vzhajano pecivo premažemo z razžvrkljanim jajcem in ga na več mestih prebodemo z daljšo iglo ter prestavimo v vročo pečico. Pečemo med 45 in 50 minut na 180°C, da se lepo obarva. Po potrebi ga proti koncu pečenja pokrijemo s folijo, da se površina ne zažge.
• Pečeno pecivo pustimo v pekaču, da se ohladi. Ohlajeno razrežemo na rezine in ponudimo.

Tekst in foto: Slonček Fala

Recept je objavljen v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, revija Pet zvezdic, št.9/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Narobe obrnjena karamelna pogača s slivami
-Sočne rezine s skuto in ringlojem

Deli na
11. 10. 2024
Popečena polenta z jurčki na žaru in kraško panceto
10. 10. 2024
Polnozrnata tortilja z rdečo peso, avokadom in rdečim zeljem
12. 09. 2024
Svinjski hrbet s ciderjem, timijanom, česnom in hruškami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna