Skuhaj sam
12. 09. 2024
Za: 4 do 6 oseb
2,25 kg svinjskega hrbta brez kosti in s kožo
sol in sveže mleti poper
1 steklenica (340 ml) suhega jabolčnika ali ciderja
6 hrušk
3 do 4 stroki česna
3 žlice timijana
2 čebuli
2 sladka krompirja
1 žlica navadne moke
1 skodelica (250 ml) zelenjavne ali piščančje jušne osnove
Pečico segrejemo na 240°C. Svinjski hrbet oblikujemo v rolado, ki jo z vrvico povežemo, da bo meso med pečenjem lepo stalo skupaj. Položimo jo v pomaščen pekač, s kožo obrnjeno navzgor, ki jo dobro začinimo s soljo ter poprom. Svinjino najprej pečemo 25 minut na 240°C, nato temperaturo zmanjšamo na 180°C in pečemo še 2 uri in pol. Eno uro pred koncem pečenja v pekač prilijemo jabolčnik in okoli rolade enakomerno razporedimo razkoščičene in na četrtine narezane hruške, olupljeni in narezani čebuli, strt česen, sesekljan timijan in na kocke narezan sladki krompir.
Pečeno svinjino in zelenjavo preložimo na servirni krožnik, sok, ki je ostal od pečenja, pa prelijemo v ponev. Dodamo moko in jušno osnovo ter še 5 minut kuhamo, medtem pa močno mešamo, da se sok lepo poveže. Po potrebi dodamo še malo jušne osnove ali ciderja, da dobimo ravno prav gosto omako. Z njo prelijemo pečenko in jo postrežemo.
Namig: Ali je svinjina pečena preverimo tako, da zabodemo nabodalo v najdebelejši del. Če ven priteče čist sok, torej brez rožnatega odtenka, je meso pečeno.
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recept je objavljen v rubriki Čas je za hruške, revija Pet zvezdic, št.9/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Hruškov čatni
-Zeleni sok
-Solata s hruško, mlado špinačo, vodno krešo, sirom in orehi
-Pečene klobasice z gorčico, čebulo in hruškami
-Svinjski hrbet s ciderjem, timijanom, česnom in hruškami
-Hruškovo pecivo s cimetom