Za profesionalce

Gostilna Repanšek in sodobna tehnologija Wexiodisk

07 / 2021

PREDPOMIVALNI STROJ JE NALOŽBA, KI SE HITRO POVRNE!
Gostilna Repanšek na Homcu pri Radomljah se ponaša z dolgo tradicijo, saj prvi zapisi o njej segajo v leto 1889. Od leta 2000 jo skupaj z ženo Natašo vodi Andrej Repanšek, ki je četrta generacija gostincev v družini. Gostilna je daleč naokoli znana po pristni domači hrani, kot so polnjena telečja prsa, telečji zrezki, pečenka in jetrca, vampi, pohan piščanec. Med gosti je zelo priljubljena tudi Repanškova prava goveja juha, v katero so zakuhani zdrobovi žličniki ali homški žlinkrofi z nadevom iz govejega mesa, ki so hišna posebnost.

V kuhinji je glavna Nataša, ki je dvajset let, vse do leta 2017, kuhala ob boku danes že pokojne Andrejeve mame Ančke. Tako ima vse recepte v malem prstu in med gosti ni malo takšnih, ki prav zaradi preizkušenih stalnic v ponudbi in družinske gostoljubnosti Repanškovih gostilno obiskujejo že več rodov. 

»Oče Vid je bil pravi gostinec in po njegovi prezgodnji smrti je mama, ki je bila energična ženska, še naprej skrbela za rast in napredek gostilne. Poleg povečane in prenovljene notranjosti, je bila pod njeno taktirko prenovljena tudi kuhinja,« pripoveduje Andrej. Ni veliko gostiln, ki se lahko pohvalijo s tako prostorno in svetlo kuhinjo. Tudi onadva z Natašo se zavedata, da je treba iti v korak s časom, zato sta se pred tremi leti odločila posodobiti še pomivalnico. 
»Zlasti ob vikendih je obremenitev kuhinje in pomivalnice zelo velika, zato je pomembno, da delo poteka tekoče in hitro. Tako sva z ženo prisluhnila Mateju Kovačiču iz podjetja DSP, ki se ukvarja s profesionalnimi pomivalnimi stroji. Svetoval in montiral nam je sistem predpomivalnega in pretočnega pomivalnega stroja Wexiodisk, kar se je izkazalo za odlično rešitev,« je povedal Andrej.
Predpomivalni stroj Wexiodisk WD-PRM 6/7 je nameščen poleg pomivalnega stroja Wexiodisk in ročno tuširanje ali splakovanje posode pod pipo, preden gre ta v pomivalni stroj, sploh ni potrebno. Zato v Repanškovi pomivalnici nimajo več korita, saj pomivalno osebje le odstrani trde ostanke s krožnikov in posode ter jih zloži direktno v košaro predpomivalnega stroja. V nekaj sekundah je predpomivanje končano, komora stroja se avtomatsko odpre in osebje košaro prestavi oz. zapelje v pomivalni stroj, kjer se pomivanje dokonča. 
»Hitrost in učinkovitost pomivanja se je tako povečala, da lahko rečem, da predpomivalni stroj praktično nadomesti delo enega človeka. Poleg tega je cikel v pomivalnem stroju krajši, učinkovitost pomivanja in osušenost pomite posode pa boljša,« je izpostavil Andrej in dodal: »Prijetno me je presenetila tudi ekonomičnost tega naprednega pomivalnega sistema, saj so stroški vode in elektrike zdaj za skoraj polovico nižji kot prej.« Predpomivalni stroj Wexiodisk namreč za predpranje uporablja odpadno vodo pomivalnega stroja, ki je že segreta in že vsebuje detergent. S prihranki pri zmanjšanju porabe energentov se tako nekoliko višja investicija ob nakupu sistema predpomivalnega in pomivalnega stroja hitro povrne! »Sistem odlično deluje, delo v pomivalnici je hitrejše, lažje in učinkovitejše, zato se na prejšnji klasični sistem pomivanja ne bi več vrnil,« je poudaril Andrej.

Gostilna Repanšek, ki je zaprta le ob ponedeljkih in torkih, v poletnih dneh goste razvaja na vrtu s prijetno senco. Tik pred začetkom korone so na novo uredili in odprli še prenočitvene kapacitete – štiri lepo urejene dvoposteljne sobe in en apartma, zato je zdaj v imenu gostilne napisano tudi penzion. Namenjene so tako poslovnežem kot turistom, saj se le nekaj kilometrov stran nahajajo Kamnik, arboretum in golf igrišče Volčji potok, Velika planina, sprehajalna pot ob Kamniški Bistrici. Kljub temu, da je bila gostilna v času epidemije zaprta najdlje v svoji zgodovini, vključno z drugo svetovno vojno, Andrej in Nataša Repanšek optimistično zreta v prihodnost. Pri delu v gostilni jima že pridno pomagajo tudi njuni trije otroci – hči Katja in dvojčka Andrej in Matej, slednji tudi obiskuje srednjo gostinsko šolo v Ljubljani. 

Predstavitev je objavljena tudi v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Dodatne informacije o pomivalnem sistemu: DSP d.o.o.

Deli na
12 / 2023
Ni vsaka obutev primerna za vsako nogo
Ljubljansko podjetje Protrade se ukvarja s prodajo delovne in ortopedske obutve že 34 let. Njihovo poslanstvo je ponuditi kakovostno obutev zlasti tistim, ki preživijo večino dneva na nogah, torej tudi zaposlenim v gostinstvu in hotelirstvu. V ponudbi imajo obutev svetovno priznanih znamk in najrazličnejših...
12 / 2023
Ko zadiši po vrhunski kavi in čaju
V podjetju Gastpro iz Kamnika so strokovnjaki za najbolj priljubljene tople napitke, saj z vrhunskimi specialnimi kavami in premium čaji že vrsto let oskrbujejo restavracije, gostinske lokale, hotele doma in po svetu, ter tudi vse ljubiteljske navdušence, ki si skodelico odličnega napitka radi pripravijo...
05 / 2023
Trendi pri postrežbi hrane in pijače
Celjsko podjetje Alpeks, ki gostince že več kot 30 let oskrbuje z opremo za pripravo, serviranje ter postrežbo jedi in pijač, je po treh letih premora ponovno pripravilo srečanje z gostinci. Tokrat so v ljubljanskem hotelu Intercontinental povabljeni predstavniki gostinskih obratov in hotelskih...
Za profesionalce Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna