Za profesionalce

Ni vsaka obutev primerna za vsako nogo

12 / 2023

Ljubljansko podjetje Protrade se ukvarja s prodajo delovne in ortopedske obutve že 34 let. Njihovo poslanstvo je ponuditi kakovostno obutev zlasti tistim, ki preživijo večino dneva na nogah, torej tudi zaposlenim v gostinstvu in hotelirstvu. V ponudbi imajo obutev svetovno priznanih znamk in najrazličnejših modelov, ki svojo ustreznost glede zahtev in standardov v posamezni dejavnosti potrjujejo tudi z mednarodnimi certifikati. Kupcem svetujejo pri izbiri prave obutve glede na njihovo delovno okolje in osebne potrebe. Več nam je o tem povedal direktor podjetja Protrade Grega Rupar.

Vaše dolgoletno vodilo je prodaja dobrih čevljev in zadovoljen kupec, ki se redno vrača. Kaj vas ločuje od ostalih podjetij v panogi?
Naša ponudba je tako pestra in široka, da lahko zadovoljimo potrebam še tako zahtevnega uporabnika oziroma kupca. K nam prihajajo tisti, ki delajo v posebnih delovnih pogojih, pa tudi tisti, ki že imajo težave z nogami, stopali, bolečine v sklepih, kolenih, križu. Ker imamo široko paleto delovnih in ortopedskih obuval vseh vodilnih evropskih in svetovnih proizvajalcev zbrano na enem mestu, lahko vsakdo najde ustrezno obutev. Stranki se posvetimo, ji prisluhnemo in razložimo, katera obutev je dobra zanjo - ni namreč vsaka obutev primerna za vsakogar.

Znano je, da zaposleni v profesionalnih kuhinjah veliko stojijo na nogah, poleg tega se srečujejo z vlažnimi in zamaščenimi tlemi, zaradi katerih lahko pride do zdrsov. Kakšna obutev je zanje najbolj primerna? 
V prvi vrsti se mi zdi pomembno, da se delodajalec, ki običajno poskrbi za obutev zaposlenih v kuhinji in strežbi, zaveda, da pomen delovne obutve ni samo v tem, da so ljudje dobro obuti, ampak tudi, da z njo poskrbijo, da je njihovo delovno okolje varno. V kuhinjah in tudi ostalih delovnih okoljih, kjer je tveganje za zdrs veliko, je torej nujna varna obutev, ki sledi priporočilom varnostnih inženirjev. To priporočilo je eden izmed pomembnejših podatkov, na podlagi katerega potem predlagamo stranki ustrezno obutev. Imamo namreč certificirane modele, ki ustrezajo različnim standardom - npr. certifikat CE EN ISO 20347 ima natančno po črkah definirano, na kaj vse je podplat odporen. Tako lahko izbirate obutev s podplati, ki so protizdrsni na keramiki, na oljnati podlagi, odporni na kisline in druge kemikalije. V nekaterih delovnih okoljih, na primer v pomivalnicah, so priporočljivi zaščitni čevlji s kovinsko ojačanim prstnim delom, ki zagotavljajo dodatno varnost, če na nogo pade težka posoda.

Kakšni so trenutno trendi v slovenskih restavracijah? Pri vas se obuvajo tudi chefi iz restavracij z Michelinovo zvezdico.
V kuhinjah se pogosto odločajo za natikače priznanega nemškega proizvajalca Birkenstock. To je najstarejše evropsko podjetje, ki izdeluje obutev že od leta 1775 in je poznano predvsem po svojih ortopedskih vložkih. Ti podpirajo podplat na petih točkah (petconsko), se pravi na peti, prstih, blazinicah, loku in ob straneh, medtem ko je pri anatomskem podplatu podprt zgolj lok. Gre za obutev, ki je primerna tudi za tiste, ki imajo težavo s haluksom, izraščajočo stransko kostjo, ki zna biti precej boleča. Birkenstock te dobesedno poravna pri hoji in na to obutev se je potrebno navaditi, saj je precej trda. A ko se chefi navadijo, hočejo zgolj te, ker ima njihova profesionalna linija poleg ustreznega vložka tudi protizdrsen podplat. K nam si pridejo kupit nove enkrat na leto in jih ne zamenjajo za nobene druge.

Delovna obutev je zelo pomembna tudi za strežno osebje, saj mora biti ne le udobna in varna, ampak tudi na pogled privlačna, v skladu z delovnimi oblačili. Kaj izbirajo oni? 
Dobra obutev je za natakarje zelo pomembna, saj dnevno naredijo veliko korakov. V barih, restavracijah, gostilnah, bistrojih in hotelih lahko zaposleni na dan naredijo tudi do 12 tisoč korakov. Zato je še kako pomembno, da je obutev pravilno zavezana, ima pravilno podprt stopalni lok in podobno. Žal pri nas dostikrat rešujemo ustrezno obutev šele, ko se že pojavijo bolečine in zapleti ali po dolgih bolniških odsotnostih zaradi težav s križem ali sklepi. Zato ni nikoli dobro, da se izbira obutev zgolj na podlagi modnega izgleda. Pri nas vedno glede na strankine zahteve in potrebe izberemo 4 ali 5 modelov, ki so primerni in med katerimi potem izbira.

Kako pa je z materiali in barvami čevljev za natakarje, kateri so trenutno najbolj priljubljeni, iskani?
Vsak gostinec, ki se zaveda, kako pomemben je izgled strežnega osebja, se odloči za enotna obuvala za celotno ekipo in v skladu z delovnimi oblačili oziroma uniformami. Sam poklicno natakarje vedno najprej pogledam v noge in povem vam, da so ponekod obuti pisano kot kanarčki, vsak ima drugačne! Kupujejo najcenejšo, navadno modno obutev, ki je večinoma povsem neprimerna za takšno delo in to se mi zdi prav žalostno. V naši ponudbi strežno osebje dostikrat izbere superge ameriške znamke Skechers, najpogosteje kar črne barve. Seveda gre za njihovo linijo profesionalne delovne obutve Skechers work in ne za modno obutev te znamke, čeprav sta si po zunanjem izgledu na prvi pogled zelo podobni. Sicer pa so to izjemno lahki čevlji, z dobro podprtim vložkom in protizdrsnim podplatom. Zares so primerni za vse, ki so dolge ure na nogah. Med najnovejšimi modeli so tudi takšni, ki imajo ojačan opetnik, tako da je obuvanje lahko in noga kar sama zdrsne v čevelj. Sicer pa so znani še po tem, da imajo »unisex« modele, da je torej isti model na voljo tako za ženske kot za moške. Med seboj se razlikujejo le v kakšnih detajlih, kot je pobarvana črka ali črta ob strani.
Te čevlje dostikrat izberejo tudi zaposleni v profesionalnih kuhinjah in prav tako največkrat posegajo po klasičnih barvah, kot sta črna in temno modra. Mogoče si ob kakšnih posebnih priložnostih ali če imajo barvno specifične uniforme obujejo kakšne bolj posebne.

Seveda je pri izbiri delovne obutve pomembno tudi to, da uporabnik čevelj pomeri v živo in se z vami pogovori o možnostih izbire pravega. Kje vas najdejo?
Poleg zelo pregledne spletne strani (www.ortopedska-obutev.si), na kateri je možen tudi spletni nakup, imamo lastno prodajalno Hiša ortopedske obutve na Parmovi ulici 51 v Ljubljani. Odprta je od ponedeljka do petka, od 8. do 16. ure. V njej jaz in moji sodelavci strankam pomagamo pri izbiri in svetujemo. Tukaj imamo poleg obutve Birkenstock in Skechers tudi številne druge dobre blagovne znamke, kot so Berkemann, Wash&go, Scholl, Florance, Crocs, Hallux. Ter tudi razne pripomočke za stopala, na primer medprstne distančnike, obliže, gleženjske povoje, podložne blazinice. 
Precej smo prisotni tudi na različnih sejmih. Letos smo svoj asortima predstavili na sejmih MOS v Celju in Narava zdravje v Ljubljani. Prisotni bomo tudi na Gostinsko turističnem zboru, ki bo novembra v Novi Gorici, in januarja na Sejmih okusov GastExpo 2024 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Članek je objavljen v katalogu Gastro&Gourmet 2024 (.pdf / listalnik)

Tekst in foto: revija Pet zvezdic

Na fotografiji: Direktor Grega Rupar in najpopularnejši znamki obutve za gostinsko osebje – Birkenstock in Skechers.

Deli na
12 / 2023
Ko zadiši po vrhunski kavi in čaju
V podjetju Gastpro iz Kamnika so strokovnjaki za najbolj priljubljene tople napitke, saj z vrhunskimi specialnimi kavami in premium čaji že vrsto let oskrbujejo restavracije, gostinske lokale, hotele doma in po svetu, ter tudi vse ljubiteljske navdušence, ki si skodelico odličnega napitka radi pripravijo...
05 / 2023
Trendi pri postrežbi hrane in pijače
Celjsko podjetje Alpeks, ki gostince že več kot 30 let oskrbuje z opremo za pripravo, serviranje ter postrežbo jedi in pijač, je po treh letih premora ponovno pripravilo srečanje z gostinci. Tokrat so v ljubljanskem hotelu Intercontinental povabljeni predstavniki gostinskih obratov in hotelskih...
01 / 2023
V pričakovanju strokovnih Sejmov okusov
Februarja se bodo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v organizaciji Primorskega sejma odvili že 16. Mednarodni Sejmi okusov, mnogim znani tudi pod imenom GASTexpo. Na njih se vsako leto predstavita gostinska in hotelirska oprema, ponudniki živil in pijač, gastronomija. Letos bo sejem prvič...
Za profesionalce Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.