Za profesionalce

Trendi pri postrežbi hrane in pijače

05 / 2023

Celjsko podjetje Alpeks, ki gostince že več kot 30 let oskrbuje z opremo za pripravo, serviranje ter postrežbo jedi in pijač, je po treh letih premora ponovno pripravilo srečanje z gostinci. Tokrat so v ljubljanskem hotelu Intercontinental povabljeni predstavniki gostinskih obratov in hotelskih hiš lahko prisluhnili zanimivim predavanjem na temo modernega porcelana, sodobne priprave jedi pred gosti in inovativne servirne posode. Kot je uvodoma poudarila direktorica Nataša Kraškovic, so kakovostni izdelki ključnega pomena za gostince, ki želijo denar potrošiti namensko in kvalitetno.

Od porcelana za »fine dinning« do modernega industrijskega stila
Prvi je na govorniški oder stopil Andreas Klier, regijski vodja prodaje pri priznani nemški tovarni porcelana BHS tabletop AG, katere začetki segajo v leto 1814. Danes izdelujejo večino svojega kakovostnega porcelana različnih barv, tekstur in oblik v dveh tovarnah na severu Bavarske. Prva je v mestu Weiden, kjer proizvedejo 30 milijonov kosov porcelana na leto. V tej popolnoma avtomatizirani tovarni so specializirani za izdelavo krožnikov in skodelic enostavnejših oblik. V drugi tovarni v Schönwaldu izdelajo preko 1.100 različnih kosov porcelana na leto, ki pa je bolj kompleksnih dizajnov. V mestu Selb, prav tako na Bavarskem, se nahaja še njihov center dekoracije in logistike, imajo pa tudi proizvodne enote v Veliki Britaniji, Ameriki, na Kitajskem in drugod po svetu. 
Najvišjo kakovost porcelana predstavlja njihova blagovna znamka Schönwald, ki jo odlikujejo eleganca, dovršen dizajn in izjemno kakovostni materiali. Izdelki, narejeni iz t.i. trpežnega porcelana (hard porcelain), zagotavljajo izjemno odpornost na praske, krušenje robov in pranje v pomivalnem stroju, zato so primerni za pogosto hotelsko in gostinsko uporabo. Edini v industriji uporabljajo tudi inovativno kombinacijo materialov – trpežnega (hard porcelain) in noble china porcelana. Prvi zagotavlja robustnost izdelkov, drugi prefinjen izgled klasičnega kitajskega porcelana, le da ni narejen iz kosti in je primeren tudi za postrežbo jedi v veganskih obratih.
Med zadnjimi sta se njihovi kolekciji pridružili še dve blagovni znamki. Leta 2017 so na tržišče dali Playground, kolekcijo drobnega namiznega inventarja in dodatkov, pri kateri uporabljajo različne materiale - od keramike do lesa, tekstilov in nerjavnega jekla. Najnovejšo kolekcijo Heart&Soul so lansirali letos in jo odlikujejo ročno pobarvani kosi nenavadnih oblik.

Postavitev kuhinje in šanka enostavno kot sestavljanje lego kock
Simpatični Allwyn Almedia je predstavil izdelke, ki jih že od leta 1831 izdeluje italijansko družinsko podjetje La Tavola, specializirano za izdelavo izključno profesionalne opreme za gostinstvo, hotele, sejemsko in konferenčno dejavnost. Med njihovimi paradnimi konji so prenosne postaje za kuhanje v živo, prenosni pulti in šanki ter zložljive mize za pogostitve. Izdelki so visokokakovostni, funkcionalni, inovativni in se jih lahko modularno sestavlja glede na potrebe. Odlikuje jih atraktiven italijanski dizajn, ki ga lahko s posebnim digitalnim tiskom tudi prilagodijo obstoječemu izgledu hotela, konferenčne sobe ali restavracije.
Prenosne postaje za kuhanje v živo je mogoče uporabljati tako v notranjih prostorih kot na prostem, saj so izdelane iz trpežnih materialov in so stabilne tudi na neravnih tleh. Lahko so opremljene s kuhalnimi ploščami in ostalimi aparati za toplotno obdelavo hrane, hladilnimi predali, prostorom za odlaganje ali shranjevanje krožnikov, grelnimi lučmi za hrano ter celo napo za uporabo v zaprtih prostorih.
Visoko dovršeni prenosni pulti in šanki so namenjeni hladno-topli bifejski postrežbi različnih obrokov in pijač. V La Tavoli izdelujejo tudi posebne vozičke za vinske degustacije in popolnoma opremljene vozičke za mešanje koktajlov, ki vsebujejo vse, kar potrebuje barman: predal za led, hlajene posode za shranjevanje sadja in ostalih dekorativnih elementov, prostor za hlajenje penečih vin, korito, šok zamrzovalnik in podobno. Za pogostitve in konference so primerne mize različnih velikosti in oblik, ki se jih zaradi lepega dizajna lahko uporabi tudi brez prtov. 

Ekološki, varčni in varni gorilniki za gretje bifejskih servirnih posod 
Irsko podjetje Ecoburner izdeluje ekološke in trajnostne gorilnike ter servirne posode za postrežbo hrane (chafinge). Predstavnik podjetja Brian Goham je povedal, da z njimi oskrbujejo cateringe, velike in male hotele, restavracije, izobraževalne ustanove in kamiončke s hrano, ti. food trucke. Ecoburner gorilniki so odlična alternativa klasičnim, ki za delovanje uporabljajo gorilni gel. Delujejo namreč na osnovi posebne mešanice plinov, ki so jo v podjetju razvili sami. Plin ni toksičen, nima vonja in se ga lahko v isti Ecoburner gorilnik s polnilom v razpršilki napolni neštetokrat (gorilniki z gelom so za enkratno uporabo in lahko smrdijo, kar predstavlja okoljsko breme in imajo zato bistveno višji ogljični odtis). Ecoburner gorilnik se enostavno prižge z vžigalnikom, primerno temperaturo pa doseže v 30 do 40 sekundah, ko ga že lahko postavimo pod servirno posodo. Na maksimalni moči greje jedi 5 ur, na nižji temperaturi še dlje. Pri tem je zelo pomembno to, da ohišje gorilnika med delovanjem ne postane vroče in ga lahko primemo z roko, kar predstavlja visoko varnost tako za osebje kot za goste. Primeren je za uporabo na prostem, saj deluje nemoteno celo kadar piha veter. Če se zaradi kakršnegakoli razloga prevrne in pade na tla, se takoj samodejno ugasne, prav tako ne eksplodira, če bi ga kdo namerno vrgel v ogenj. Gorilnike Ecoburner lahko uporabljamo pri klasičnih servirnih posodah, ki se grejejo na vodo, ali pa v kombinaciji z inovativnimi Ecoburner servirnimi posodami, ki za gretje ne potrebujejo vode in so zato tudi okolju prijaznejše. 
V podjetju so razvili chafinge v 3 različicah (GN, okrogle in monoporcijske posode), ki so na voljo v 6 barvah. Odlikuje jih moderen dizajn s steklenim pokrovom na mehko zapiranje in utorom za odvajanje vode oz. kondenza, zaradi česar voda, ki se nabira na steklu pokrova, ne kaplja na hrano. Sistem chafingov je primeren tudi za hladno postrežbo (siri, salame, maslo...).

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Veronika Cvilak Križmančič  Foto: arhiv Alpeks d.o.o.

Dodatne informacije: Alpeks d.o.o.

Deli na
01 / 2023
V pričakovanju strokovnih Sejmov okusov
Februarja se bodo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v organizaciji Primorskega sejma odvili že 16. Mednarodni Sejmi okusov, mnogim znani tudi pod imenom GASTexpo. Na njih se vsako leto predstavita gostinska in hotelirska oprema, ponudniki živil in pijač, gastronomija. Letos bo sejem prvič...
10 / 2022
Winterhalter: 30-letnica v znamenju Oktoberfesta in novosti
Ste vedeli, da na Oktoberfestu v Münchnu, ki se je letos odvijal med 17. septembrom in 3. oktobrom, za brezhibno čiste velike pivske kozarce, takoimenovane krigle, skrbi kar 100 pomivalnih strojev Winterhalter? Tako so se v podjetju Winterhalter Gastronom d.o.o. odločili, da 30-letnico obstoja podjetja...
09 / 2022
Zasnova profesionalne kuhinje za višjo produktivnost
OGLASNA VSEBINA / Naročnik - Pajntar Zasnova profesionalne kuhinje za višjo produktivnost Ali ste vedeli, da je produktivnost zaposlenih v profesionalni kuhinji lahko stvar zasnove same kuhinje in opreme v njej? Produktivnost pomembno vpliva tudi na dobiček, zato pri zasnovi in optimizaciji upoštevajte...
Za profesionalce Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.