Objavili smo

Bistro Štorja, Postojna

09 / 2023

NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM
Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične in vinske ponudbe. Da sta na pravi poti potrjujejo ne le zadovoljni gostje, ampak tudi dobre ocene kulinaričnih vodnikov, kot sta Gault&Millau Slovenija in Falstaff. Prvi je prav v Štorji odkril tudi Najboljšega natakarja / sommelierja za leto 2023.

Drzni pozdravčki iz kuhinje in drugi izzivi za sommelierja
V prijeten ambient Bistroja Štorja se spustiš po stopnicah, zato se je v času svojih začetkov, ki segajo v leto 2015, imenoval Štorja pod stopnicami. Že takrat je bila v njem zbrana ekipa, ki je imela ambicije v Postojno pripeljati nov, svež kulinarični veter. Leta 2018 je Marko Stanković lokal prevzel v samostojno upravljanje in se podpisuje tudi pod vse kulinarične kreacije. Te presenetijo z drznostjo, tako glede številčnosti kot raznolikosti komponent in tekstur na krožnikih, a na koncu navdušijo s prefinjeno harmonijo okusov. Pozdravčki iz kuhinje – več jih boste deležni, če se boste prepustili 5 ali 7-hodnemu degustacijskemu meniju – napovejo, da chef te kuhinje ničesar ne prepušča naključju. Profiterol, polnjen s skuto s Štefanove kmetije iz vasi Petelinje pri Pivki, ki jo v kuhinji spenijo in blago dimijo. Pa čudovit slano-sladki makron s piščančjo pašteto in karamelo. Ter mini skodelica iz testa, polnjena s karpačem govedine wagyu z ekološke kmetije Bajer iz Loške doline, tartom ocvrte čebule in nastrganimi svežimi črnimi tartufi. Že za začetek bogati in polni okusi, ki jih lepo pospremi penina po izboru vodje strežbe in sommelierja Miralema Junuzovića ...

Postojna je na prepihu Notranjske in Primorske, med gozdom in morjem, in prav to je tisto, kar je najbolj vplivalo na njeno kulinarično dediščino. Marko pravi, da so se od nekdaj mešali vplivi in izbor živil je bil pester, saj so v daljni preteklosti tukaj mimo vodile furmanske poti. V 90-letih prejšnjega stoletja pa je bil v kulinaričnem smislu opazen tudi vpliv Centra za tujce Postojna. V luči slednjega je pred dvema letoma skuhal Štorjino variacijo na temo pasulja, in sicer kremno juho iz belega fižola s potočnimi raki. Kot pravi, želi tudi v prihodnosti slediti tej kulinarični raznolikosti, ki jo nudi kraj, in seveda jedi pripravljati z najboljšimi, po možnosti lokalnimi živili ...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Paradižnikova solata: paradižnik z ingverjem v kakavovem maslu, tatar slane kumare, balzamične perle in bazilikin sorbet
-Jurčkova juha s kakavom in skuto: jurčkova kremna juha, drobljenec kave in kakava, juhica pečenega česna, dimljena skuta
-Maslena tortilja z govedino wangus: tortilja, rebra govedine wangus s kakavom in čilijem, koruzna krema z belo čokolado, krema pečene paprike
-Odojkova terina s korenčkovo peno: terina odojkove potrebušine z janeževo čebulo in svinjskimi ličnicami, korenčkov mousse z jabolki, krema karameliziranih jabolk, demi glace
-Citrus yuzu, bezeg in jagode: pena yuzuja in bezgova panakota, jagode, rabarbarina juha, metin sorbet

Dodatne informacije:
Bistro Štorja, Ulica 1.maja 1, 6230 Postojna

www.bistrostorja.siinfo@bistrostorja.si059-927 898

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna