Objavili smo

Boštjan Volk - evropski mladi kuhar leta 2023

01 / 2024

Na prestižnem evropskem tekmovanju The European Young Chef Award (EYCA), ki je novembra potekalo v obmorskem mestecu Le Touqet na skrajnem severu Francije, so se pomerili kuharji, stari do 26 let. Prvo mesto je osvojil Savinjčan Boštjan Volk in si pripel prestižni naslov evropskega mladega kuharja leta. Njegova zmagovalna kombinacija je bila »oreh, med in hruška«.

Tekmovanje, ki ga organizira in promovira Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) v sodelovanju s šolami za kulinariko v Evropskih regijah gastronomije, se je udeležilo 9 finalistov iz prav toliko držav. Pri nas je predtekmovanje potekalo lani januarja na VSGT Maribor in na njem je zmagal 25-letni Boštjan Volk iz lešivca pri Velenju, ki je nato novembra odpotoval na finale v Francijo. Tema tekmovanja je bila "Inovacija na tradiciji" in tekmovalci so morali najprej pripraviti in predstaviti tradicionalno jed iz svoje regije z uporabo sezonskih lokalnih živil, nato pa še njeno inovativno, sodobno različico. Idejo za svojo jed je Boštjan črpal iz narave in njenega pomena za človeka. Mednarodno komisijo je prepričal s preprosto tradicionalno jedjo – medenjakom z orehovim jedrcem, postreženim z medenim mlekom, nato še z njeno elegantno preobrazbo v sodobno restavracijsko sladico. O tem je povedal: "Jed je preprosta in zdrava, hkrati vključuje čebele in opozarja na njihov pomen za naš planet. Jed me spomni na božični čas." ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Infinitas studio 

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna