Objavili smo
01 / 2024
Na prestižnem evropskem tekmovanju The European Young Chef Award (EYCA), ki je novembra potekalo v obmorskem mestecu Le Touqet na skrajnem severu Francije, so se pomerili kuharji, stari do 26 let. Prvo mesto je osvojil Savinjčan Boštjan Volk in si pripel prestižni naslov evropskega mladega kuharja leta. Njegova zmagovalna kombinacija je bila »oreh, med in hruška«.
Tekmovanje, ki ga organizira in promovira Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) v sodelovanju s šolami za kulinariko v Evropskih regijah gastronomije, se je udeležilo 9 finalistov iz prav toliko držav. Pri nas je predtekmovanje potekalo lani januarja na VSGT Maribor in na njem je zmagal 25-letni Boštjan Volk iz lešivca pri Velenju, ki je nato novembra odpotoval na finale v Francijo. Tema tekmovanja je bila "Inovacija na tradiciji" in tekmovalci so morali najprej pripraviti in predstaviti tradicionalno jed iz svoje regije z uporabo sezonskih lokalnih živil, nato pa še njeno inovativno, sodobno različico. Idejo za svojo jed je Boštjan črpal iz narave in njenega pomena za človeka. Mednarodno komisijo je prepričal s preprosto tradicionalno jedjo – medenjakom z orehovim jedrcem, postreženim z medenim mlekom, nato še z njeno elegantno preobrazbo v sodobno restavracijsko sladico. O tem je povedal: "Jed je preprosta in zdrava, hkrati vključuje čebele in opozarja na njihov pomen za naš planet. Jed me spomni na božični čas." ...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto: Infinitas studio