Objavili smo

Boštjan Volk - evropski mladi kuhar leta 2023

01 / 2024

Na prestižnem evropskem tekmovanju The European Young Chef Award (EYCA), ki je novembra potekalo v obmorskem mestecu Le Touqet na skrajnem severu Francije, so se pomerili kuharji, stari do 26 let. Prvo mesto je osvojil Savinjčan Boštjan Volk in si pripel prestižni naslov evropskega mladega kuharja leta. Njegova zmagovalna kombinacija je bila »oreh, med in hruška«.

Tekmovanje, ki ga organizira in promovira Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) v sodelovanju s šolami za kulinariko v Evropskih regijah gastronomije, se je udeležilo 9 finalistov iz prav toliko držav. Pri nas je predtekmovanje potekalo lani januarja na VSGT Maribor in na njem je zmagal 25-letni Boštjan Volk iz lešivca pri Velenju, ki je nato novembra odpotoval na finale v Francijo. Tema tekmovanja je bila "Inovacija na tradiciji" in tekmovalci so morali najprej pripraviti in predstaviti tradicionalno jed iz svoje regije z uporabo sezonskih lokalnih živil, nato pa še njeno inovativno, sodobno različico. Idejo za svojo jed je Boštjan črpal iz narave in njenega pomena za človeka. Mednarodno komisijo je prepričal s preprosto tradicionalno jedjo – medenjakom z orehovim jedrcem, postreženim z medenim mlekom, nato še z njeno elegantno preobrazbo v sodobno restavracijsko sladico. O tem je povedal: "Jed je preprosta in zdrava, hkrati vključuje čebele in opozarja na njihov pomen za naš planet. Jed me spomni na božični čas." ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Infinitas studio 

Deli na
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
10 / 2024
Gostilna Štirna, Opatje selo
STARA VAŠKA GOSTILNA Z MLADOSTNO ENERGIJO Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala...
10 / 2024
Prenova znamke Gostilna Slovenija in novi prejemniki
Sekcija za gostinstvo in turizem, ki deluje pri OZS, je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenske turistične organizacije prenovila blagovno znamko Gostilna Slovenija. Ob tej priložnosti je bil znak podeljen štirim novim gostilnam in tako jih je zdaj že 40, ki se lahko...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna