Objavili smo

Boštjan Volk - evropski mladi kuhar leta 2023

01 / 2024

Na prestižnem evropskem tekmovanju The European Young Chef Award (EYCA), ki je novembra potekalo v obmorskem mestecu Le Touqet na skrajnem severu Francije, so se pomerili kuharji, stari do 26 let. Prvo mesto je osvojil Savinjčan Boštjan Volk in si pripel prestižni naslov evropskega mladega kuharja leta. Njegova zmagovalna kombinacija je bila »oreh, med in hruška«.

Tekmovanje, ki ga organizira in promovira Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) v sodelovanju s šolami za kulinariko v Evropskih regijah gastronomije, se je udeležilo 9 finalistov iz prav toliko držav. Pri nas je predtekmovanje potekalo lani januarja na VSGT Maribor in na njem je zmagal 25-letni Boštjan Volk iz lešivca pri Velenju, ki je nato novembra odpotoval na finale v Francijo. Tema tekmovanja je bila "Inovacija na tradiciji" in tekmovalci so morali najprej pripraviti in predstaviti tradicionalno jed iz svoje regije z uporabo sezonskih lokalnih živil, nato pa še njeno inovativno, sodobno različico. Idejo za svojo jed je Boštjan črpal iz narave in njenega pomena za človeka. Mednarodno komisijo je prepričal s preprosto tradicionalno jedjo – medenjakom z orehovim jedrcem, postreženim z medenim mlekom, nato še z njeno elegantno preobrazbo v sodobno restavracijsko sladico. O tem je povedal: "Jed je preprosta in zdrava, hkrati vključuje čebele in opozarja na njihov pomen za naš planet. Jed me spomni na božični čas." ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Infinitas studio 

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.