Objavili smo
09 / 2023
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI
Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo znata začiniti še s humorjem, sproščenim vzdušjem in dobro glasbo, zato ni čudno, da Bro'Sis Bar & Restaurant v štajerski prestolnici postaja priljubljena postojanka.
Ščepec humorja tudi v gostinstvu ne škodi
Ste že kdaj slišali za štajersko paeljo, ki je v resnici kremni ričet s kranjsko klobaso? Ali pokusili krompirjeve luleke, kot radi po štajersko rečejo svaljkom, za sladko piko na i pa korenčkov kolač, ki bi se ga razveselil še zajček?! V baru in restavraciji Bro'Sis, ki se nahaja v središču Maribora, na Tyrševi ulici, jedilni list ni obsežen. Je pa začinjen s hudomušnostjo in čeprav nekatera imena jedi spominjajo na kuhinjo naših babic, je tukaj doma kulinarika, ki prestopa meje domačnosti in ponuja odkrivanje novih, kreativnih okusov. Tako bodo svaljki postreženi z omako staranega kozjega sira, jurčkovim konkasejem, radičem z mareličnim kisom in popraženimi lešniki. Zapostavljenega piščanca so spremenili v slastno »pečenko«, počasi pečena goveja lička s pirejem zelene, borovničevim »kompotom« in porovim džemom z rakitovcem pa postrežejo samo z žlico. Z njo v en grižljaj zajameš harmonijo okusov, ki poboža brbončice.
»V teh resnih in nepredvidljivih časih ljudje potrebujemo tudi malo smeha in optimizma in zakaj ga našim gostom ne bi prinesli kar mi,« pravita sestra in brat, Anja in Rok Zebec. Morda ju je k temu vzpodbudila tudi preizkušnja, pred katero sta se znašla pred štirimi leti, ko je bilo vse pripravljeno, da končno uresničita svojo dolgoletno željo po odprtju lastnega lokala. »Po komaj petih dneh od otvoritve je država razglasila zaprtje gostinstva zaradi izbruha koronavirusa. To je vse obrnilo na glavo. Bila sva v šoku in se spraševala, kako bomo preživeli. Po ponovnem odprtju je kmalu sledilo drugo večmesečno popolno zaprtje. Takrat smo spremenili koncept, ki sva ga tako dolgo načrtovala in ga zdaj uresničujeva, ter začeli kuhati za dostavo na domove. Zgolj zato, da nismo čisto obupali. Vsi najini prihranki pa so šli za plače zaposlenih, ker jih nisva želela izgubiti. Ja, štartala sva iz minusa,« se zahtevnih začetkov spominja Anja...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti, objavljeni v članku:
-Jurčkovo maslo s solnim cvetom
-Piščančji pate
-Krompirjevi "luleki" z jurčkovim konkasejem, omako iz staranega kozjega sira in radičem z mareličnim vinaigrettom
-File smuča na kolerabi s hrenom, grahom in spenjeno ribjo omako
-Piščanec s krompirjevim konfitom in gobami, čebulno omako in "parfumom" staranega sira
-Jabolčni zavitek z vaniljevim sladoledom in želodovo kavno redukcijo
Dodatne informacije:
Bro'Sis Bar & Restaurant, Tyrševa ulica 3, 2000 Maribor
https://brosis.si / info@brosis.si / 070-503 300