Objavili smo

Čas je za jagode

06 / 2022

Ste vedeli, da je jagoda edini sadež, ki na svoji zunanji strani »nosi« v povprečju kar 200 semen? Da niso le okusne, ampak tudi nizkokalorične in izjemno zdrave? S svojo aromatiko nas razveseljujejo od zgodnje pomladi in v poletje. So bogate z vitamini C, A in K, beta karotenom, folno kislino in minerali, kot so železo, natrij, kalij, kalcij, mangan, fosfor.
Na svetu se jih pridela okoli 10 milijonov ton letno, največ na Kitajskem in v Združenih državah Amerike, kjer vodi Kalifornija. Pri nas je največ pridelovalcev jagod v Posavju, odlično uspevajo tudi na Štajerskem, v Prekmurju, osrednji Sloveniji in drugod. Naše podnebje jim s svojimi nekoliko hladnejšimi nočmi namreč omogoča odlično kakovost! 
Ste vedeli, da so bile prav jagode prvo sadje pri nas, ki se lahko pohvali s certificiranimi pridelovalci? Na zabojčku jagod poiščite znak Izbrana kakovost Slovenija, ki jamči, da so pridelane v Sloveniji, da je pridelovalec certificiran, pridelava dodatno kontrolirana in da kakovost jagod presega predpisane osnovne standarde. 
Rdeče, sladke, sočne, dišeče in polne okusa so jagode odlične ne samo sveže, ampak tudi v pijačah, sladoledih in ostalih sladkih jedeh. Zato nekaj predlogov, kako z jagodami v sladicah presenetiti svoje najbližje in prijatelje.

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, št. 6/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Jagodna osvežitev z ginom
-Beljakova torta z jagodami, jogurtom in medenim prelivom
-Smetanov semifredo z jagodami in jagodno čežano
-Žele iz jagod, lubenice in rožne vode ter sladoled z ratlukom (klik za recept)
-Puhasti ingverjevi piškotki z jagodno-ingverjevo marmelado
-Jagode v sirupu s smetano in mandljevim drobljencem
-Jagode in maline z muškatnim sirupom in ledom

Deli na
11 / 2022
Gostilna Zlato runo, Dobrova
GRUZIJA NI SAMO VINO IZ AMFORE, AMPAK TUDI ODLIČNA HRANA! Na obrobju Ljubljane je gostilna Zlato runo, na vrtu katere stojita največja glinena amfora in vrč pri nas. Oba prepoznavna simbola Gruzije, katere bogato kulinarično in vinsko tradicijo Slovencem že desetletja z ljubeznijo predstavlja simpatična...
11 / 2022
Irena Orešnik: Kmečko sirarstvo je v vzponu
Sirarka Irena Orešnik je energična sogovornica, ki je do slovenskega kmečkega sirarstva in državnih vatlov, ki krojijo njegovo usodo, kritična, a obenem tudi optimistična. Več mandatov je bila predsednica in gonilna sila Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, zdaj je podpredsednica Evropske mreže...
11 / 2022
Izvorno slovensko - Iz Doline Soče
SOČA, ZELENA NIT KOLEKTIVNE ZNAMKE Dolina Soče, ena izmed vodilnih turističnih destinacij Slovenije, privablja obiskovalce od vsepovsod. Edinstvena barva reke Soče, vršaci Julijskih Alp, dediščina prve svetovne vojne ter čarobna mešanica Mediterana in Alp v kulturi in gastronomiji ponujajo izjemne...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.