Objavili smo

Čas je za jagode

06 / 2022

Ste vedeli, da je jagoda edini sadež, ki na svoji zunanji strani »nosi« v povprečju kar 200 semen? Da niso le okusne, ampak tudi nizkokalorične in izjemno zdrave? S svojo aromatiko nas razveseljujejo od zgodnje pomladi in v poletje. So bogate z vitamini C, A in K, beta karotenom, folno kislino in minerali, kot so železo, natrij, kalij, kalcij, mangan, fosfor.
Na svetu se jih pridela okoli 10 milijonov ton letno, največ na Kitajskem in v Združenih državah Amerike, kjer vodi Kalifornija. Pri nas je največ pridelovalcev jagod v Posavju, odlično uspevajo tudi na Štajerskem, v Prekmurju, osrednji Sloveniji in drugod. Naše podnebje jim s svojimi nekoliko hladnejšimi nočmi namreč omogoča odlično kakovost! 
Ste vedeli, da so bile prav jagode prvo sadje pri nas, ki se lahko pohvali s certificiranimi pridelovalci? Na zabojčku jagod poiščite znak Izbrana kakovost Slovenija, ki jamči, da so pridelane v Sloveniji, da je pridelovalec certificiran, pridelava dodatno kontrolirana in da kakovost jagod presega predpisane osnovne standarde. 
Rdeče, sladke, sočne, dišeče in polne okusa so jagode odlične ne samo sveže, ampak tudi v pijačah, sladoledih in ostalih sladkih jedeh. Zato nekaj predlogov, kako z jagodami v sladicah presenetiti svoje najbližje in prijatelje.

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, št. 6/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Jagodna osvežitev z ginom
-Beljakova torta z jagodami, jogurtom in medenim prelivom
-Smetanov semifredo z jagodami in jagodno čežano
-Žele iz jagod, lubenice in rožne vode ter sladoled z ratlukom (klik za recept)
-Puhasti ingverjevi piškotki z jagodno-ingverjevo marmelado
-Jagode v sirupu s smetano in mandljevim drobljencem
-Jagode in maline z muškatnim sirupom in ledom

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.