Objavili smo
06 / 2022
Ste vedeli, da je jagoda edini sadež, ki na svoji zunanji strani »nosi« v povprečju kar 200 semen? Da niso le okusne, ampak tudi nizkokalorične in izjemno zdrave? S svojo aromatiko nas razveseljujejo od zgodnje pomladi in v poletje. So bogate z vitamini C, A in K, beta karotenom, folno kislino in minerali, kot so železo, natrij, kalij, kalcij, mangan, fosfor.
Na svetu se jih pridela okoli 10 milijonov ton letno, največ na Kitajskem in v Združenih državah Amerike, kjer vodi Kalifornija. Pri nas je največ pridelovalcev jagod v Posavju, odlično uspevajo tudi na Štajerskem, v Prekmurju, osrednji Sloveniji in drugod. Naše podnebje jim s svojimi nekoliko hladnejšimi nočmi namreč omogoča odlično kakovost!
Ste vedeli, da so bile prav jagode prvo sadje pri nas, ki se lahko pohvali s certificiranimi pridelovalci? Na zabojčku jagod poiščite znak Izbrana kakovost Slovenija, ki jamči, da so pridelane v Sloveniji, da je pridelovalec certificiran, pridelava dodatno kontrolirana in da kakovost jagod presega predpisane osnovne standarde.
Rdeče, sladke, sočne, dišeče in polne okusa so jagode odlične ne samo sveže, ampak tudi v pijačah, sladoledih in ostalih sladkih jedeh. Zato nekaj predlogov, kako z jagodami v sladicah presenetiti svoje najbližje in prijatelje.
Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, št. 6/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recepti, objavljeni v članku:
-Jagodna osvežitev z ginom
-Beljakova torta z jagodami, jogurtom in medenim prelivom
-Smetanov semifredo z jagodami in jagodno čežano
-Žele iz jagod, lubenice in rožne vode ter sladoled z ratlukom (klik za recept)
-Puhasti ingverjevi piškotki z jagodno-ingverjevo marmelado
-Jagode v sirupu s smetano in mandljevim drobljencem
-Jagode in maline z muškatnim sirupom in ledom