Objavili smo

Erazem Ocvirk, sommelier

10 / 2024

Da mora sommelier čutiti ljubezen do svojega dela in vina, je nujno, a tiste najboljše odlikujejo tudi eleganca, splošna razgledanost, poznavanje jezikov in karizma. Z vsem tem 26-letni Erik Ocvirk, kljub mladosti, nima težav in navdušuje goste in sodelavce prestižnega petzvezdičnega hotela na Škotskem. Da je v njem velik sommelierski potencial, je potrdil tudi na izbirnem državnem tekmovanju mladih sommelierjev gastronomskega združenja Chaîne des Rôtisseurs Velika Britanija, kjer je zasedel izjemno 2. mesto!

Izsek iz intervjuja

Ujeli smo vas na obisku v Sloveniji in čeprav je od tekmovanja Chaîne des Rôtisseurs za Najboljšega mladega sommelierja Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske minilo že nekaj mesecev, spomini na izjemen uspeh, doseženo 2. mesto, zagotovo še niso zbledeli?
Erazem: (smeh) Niso. Tudi zato, ker je bila to zame prva tovrstna tekmovalna izkušnja. Za las sem zgrešil zmagovalni naziv, kar je v bistvu neverjetno. Čeprav priznam, da sem bil potem kar malo jezen, da nisem bil prvi. Kot so mi povedali, so o zmagi odločale malenkosti. A kljub začetnemu razočaranju sem zadovoljen, saj sva s prvouvrščenim Yanchengom Liujem postala zelo dobra prijatelja in se trenutno skupaj pripravljava za Court of Master Sommeliers Advanced diplomo – to je tretja stopnja in zadnja pred diplomo za naziv Master Sommelier. Oba delava tudi za isto hotelsko skupino Gleneagles. On v prestižnem country clubu in hotelu Estelle Manor v Oxfordshiru na jugu države, jaz v luksuznem petzvezdičnem hotelu, spa in golf resortu Gleneagles na severu, ki ima edino restavracijo z 2 Michelinovima zvezdicama na Škotskem...

Kako gostu predstavite in prodate vino, ki prihaja iz »posebnih« oz. manj vinsko prepoznavnih držav, tudi Slovenije?
Erazem: Če imam kakšno sorto, ki je ni nikjer drugje, potem seveda izpostavim to. Če je v ospredju vinar in neka posebna pridelava, potem grem v to zgodbo. Ali pa se osredotočim na stile, ki so lahko zelo podobni burgundskemu ali bordojskemu, a prihajajo iz drugih držav. Sam se sicer ne ukvarjam več tako veliko s samo prodajo, saj imam ekipo sedmih sommelierjev, ki so za to zadolženi...

Večkrat slišim s strani slovenskih kleti, da zaradi premajhnih količin ne morejo konkurirati na tujih trgih. Bi se s tem strinjali?
Erazem: To se mi zdi neumno. Če si dober in je tvoja filozofija ponujati posebne steklenice vina, tako in tako nihče od tebe ne pričakuje, da boš imel ogromne količine. Tudi Burgundija ali Bordo na primer nimata neomejene količine steklenic. Če želiš priti v tujini s svojim vinom v restavracijo z Michelinovo zvezdico, je dovolj ena paleta na leto...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.10/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Chaîne des Rôtisseurs

  

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna