Objavili smo

Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič

04 / 2021

ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN
Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo - 47-letni chef Boštjan Palčič ni človek rutine. Ljubi svobodo, zato ga bolj kot delo v klasični kuhinji zanimajo novi izzivi in stik z ljudmi. Vse to lahko zdaj uresničuje v kulinaričnem centru Gastrofuzija v Ljubljani, kjer je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil nekaj okusnih jedi s šampinjoni gobarstva Smuk.

Intervju

Hvala da ste se odzvali našemu povabilu in pripravili nekaj klasičnih jedi s šampinjoni. Katere so začimbe, ki se z njimi lepo dopolnjujejo?
Boštjan:
 Zagotovo so to šetraj, majaron in timijan. To so glavne tri. Jedem jih dodamo ob koncu kuhanja. So dišavnice, ki bi s predolgim kuhanjem izgubile svojo aromatiko. Česen pa je najboljše dodati na začetku kuhanja, a z njim ne smemo pretiravati. Drugače velikokrat rečem, da sem kot kuhar človek Mediterana - rad imam šetraj, timijan, majaron, rožmarin, baziliko in podobne začimbe. Ti okusi in enostavnost priprave jedi so mi zelo blizu. Rad se tudi poigram s kombinacijami naravnih ojačevalcev okusa, kot so česen, inčuni, parmezan, sušene gobe. Sicer sem sezonski človek. Spomladi se vedno razveselim špargljev, pa morskih špargljev (Salicornia), za katere marsikdo sploh ne ve, kako se jih pripravi. Ko pride čas, uporabljam ogromno brokolija, pora, paradižnika. Nasploh so mi zelenjavne jedi blizu, tudi šampinjoni. 

Se vam zdi, da smo Slovenci tradicionalisti kar se tiče uporabe začimb?
Boštjan: Ja, smo. Najraje imamo klasiko – sol, poper, česen, baziliko, tudi malo bolj pikantne začimbe. Ampak kombinatorika nam pa ne gre. Sam kuham po navdihu in glede na to, kaj imam tisti dan v hladilniku. Nato se obrnem proti polici z začimbami in poskušam ugotoviti, kaj mi tisti dan paše. Odprem dozo, povoham in vzamem tisto, kar mi zadiši. To, da se je treba poslušati, učim tudi na svojih delavnicah. Ni se potrebno omejevati z recepti ali ker je tako napisal avtor neke knjige...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Šampinjonov karpačo
-Regratova juha s šampinjoni, šitakami in slanino (za pripravo poglej YouTube video)
-Šampinjoni s polži in gorgonzolo na pireju iz listov redkvice
-Pastirska pita
-Črna rižota s šampinjoni in šparglji
-Govedina stroganov

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.