Objavili smo

Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič

04 / 2021

ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN
Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo - 47-letni chef Boštjan Palčič ni človek rutine. Ljubi svobodo, zato ga bolj kot delo v klasični kuhinji zanimajo novi izzivi in stik z ljudmi. Vse to lahko zdaj uresničuje v kulinaričnem centru Gastrofuzija v Ljubljani, kjer je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil nekaj okusnih jedi s šampinjoni gobarstva Smuk.

Intervju

Hvala da ste se odzvali našemu povabilu in pripravili nekaj klasičnih jedi s šampinjoni. Katere so začimbe, ki se z njimi lepo dopolnjujejo?
Boštjan:
 Zagotovo so to šetraj, majaron in timijan. To so glavne tri. Jedem jih dodamo ob koncu kuhanja. So dišavnice, ki bi s predolgim kuhanjem izgubile svojo aromatiko. Česen pa je najboljše dodati na začetku kuhanja, a z njim ne smemo pretiravati. Drugače velikokrat rečem, da sem kot kuhar človek Mediterana - rad imam šetraj, timijan, majaron, rožmarin, baziliko in podobne začimbe. Ti okusi in enostavnost priprave jedi so mi zelo blizu. Rad se tudi poigram s kombinacijami naravnih ojačevalcev okusa, kot so česen, inčuni, parmezan, sušene gobe. Sicer sem sezonski človek. Spomladi se vedno razveselim špargljev, pa morskih špargljev (Salicornia), za katere marsikdo sploh ne ve, kako se jih pripravi. Ko pride čas, uporabljam ogromno brokolija, pora, paradižnika. Nasploh so mi zelenjavne jedi blizu, tudi šampinjoni. 

Se vam zdi, da smo Slovenci tradicionalisti kar se tiče uporabe začimb?
Boštjan: Ja, smo. Najraje imamo klasiko – sol, poper, česen, baziliko, tudi malo bolj pikantne začimbe. Ampak kombinatorika nam pa ne gre. Sam kuham po navdihu in glede na to, kaj imam tisti dan v hladilniku. Nato se obrnem proti polici z začimbami in poskušam ugotoviti, kaj mi tisti dan paše. Odprem dozo, povoham in vzamem tisto, kar mi zadiši. To, da se je treba poslušati, učim tudi na svojih delavnicah. Ni se potrebno omejevati z recepti ali ker je tako napisal avtor neke knjige...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Šampinjonov karpačo
-Regratova juha s šampinjoni, šitakami in slanino (za pripravo poglej YouTube video)
-Šampinjoni s polži in gorgonzolo na pireju iz listov redkvice
-Pastirska pita
-Črna rižota s šampinjoni in šparglji
-Govedina stroganov

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.