Objavili smo

Gostilna Lesnika, Mozirje - chef Ervin Podbregar

04 / 2022

SREDI MOZIRSKEGA TRGA JE ZADIŠALO PO ODLIČNI HRANI…
Aprila v Mozirskem gaju zacveti na stotine tulipanov, a to ni edini razlog, zakaj se odpraviti v Zgornjo Savinjsko dolino oziroma Mozirje. V njegovem urejenem starotrškem jedru je družina Potočnik obnovila 160 let staro hišo in v njej pred tremi leti in pol odprla gostilno Lesnika. Ta ne navdušuje le z lesom navdahnjenim ambientom, ampak tudi kreativno kulinarično ponudbo, ki nastaja pod taktirko chefa Ervina Podbregarja.

HIŠO REŠILI PROPADANJA
Zgodovina hiše, ki jo je leta 1862 zgradila družina Kolenc in ji zato še danes pravijo Kolenčeva hiša, je dolga in zanimiva. Zgodovina gostilne Lesnika, ki v njej domuje, pa je kratka, saj se je začela pisati šele z odprtjem novembra leta 2018. Za njo sta eno normalno in dve koronski leti z vsemi zapiranji vred, zato pravzaprav še vedno velja za novo gostilno, ki jo dobrojedci šele dobro odkrivajo. »Po eni strani nam je čas korone prišel prav, da smo vmes razvijali koncept gostilne, da smo začutili, kaj zares hočemo. Začeli smo z malicami in klasičnimi kosili, potem šli na kosila na višji ravni in jedi po naročilu. Nekako od lanskega maja je ekipa v kuhinji stalna in smo na poti, za katero mislim, da je prava - Savinjski dolini želimo ponuditi nekaj več. Takrat je kmalu sledilo povabilo k sodelovanju v jesenskem Tednu restavracij, ki je močno pripomogel k naši prepoznavnosti in privabil goste tudi z drugih koncev Slovenije,« pripoveduje mladi lastnik Luka Potočnik, doma iz Rečice ob Savinji...

KREATIVNI CHEF ERVIN
Lesnika je bila konec marca in v začetku aprila že drugič eno od prizorišč Tedna restavracij, tokrat spomladanskega. Zopet je pokala po šivih od vseh, ki so želeli spoznati in okusiti njeno kulinariko. V kuhinji je glavni kreativni chef Ervin Podbregar. Njegova desna roka je Tom Čopar, ki ga odlikuje natančnost, zato skrbi za vso nabavo in urnike. Ob njiju sem med lonci dokazujeta še kuharja Tim Kremer in Leon Blatnik. 36-letni Ervin prihaja iz kuharske družine, saj sta bila v tem poklicu že njegova mama in oče. Kot pove, je v drugem razredu osnovne šole vedel, da želi postati kuhar tudi on. Ko ga vprašam o zadnji kreaciji, še pod vtisom nedavnega Tedna restavracij odgovori: »Za glavno mesno jed smo postregli razstavljen pujskov krožnik – zanj smo uporabili čisto vse dele, od možganov do potrebušine in parkljev.« Všeč mu je, da s fanti v kuhinji sami pečejo tudi kruh, izdelujejo testenine, vlagajo in fermentirajo zelenjavo, zorijo meso. Da je mojster modernih tehnik in tekstur ter kombiniranja okusov in barv, se prepričam na lastne brbončice. Rad se naslanja na savinjsko kulinarično tradicijo in prisega na sezonska, po možnosti lokalno pridelana živila. Tako je hladna predjed z govejim jezikom variacija na govedino v solati ali »esigflajš«, na ribje bogastvo reke Savinje opozorijo postrvi iz bližnje ribogojnice, ravioli obujajo nekoč priljubljeno žabje meso, pastirske testenine pa iščejo navdih v rastlinah z okoliških travnikov...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Goveji jezik, bučno olje, čebulni kaviar
-Pastirske testenine, skuta, čemaž
-Raviol žabe v travniški omaki
-Govedina, zelena, šparglji
-Lesnika (sladica)

Dodatne informacije o restavraciji:
LESNIKA, Na trgu 32, 3330 Mozirje
http://lesnika.eu/, info@lesnika.eu, 05 / 916 64 77

Deli na
09 / 2022
Restavracija Rizibizi, Portorož - chef Tomaž Bevčič
MED OKUSI IN BARVAMI MORJA IN ZEMLJE Restavracija Rizibizi tudi na novi lokaciji v centru Portoroža razvaja goste, ki si želijo kreativnih morskih dobrot, pripravljenih po navdihu chefa Tomaža Bevčiča. Zaljubljen je v pristne okuse morja in barve, ki celo pozimi na krožnikih pričarajo poletje....
09 / 2022
Hotel in gostilna Ančka, Šenčur
PRI ANČKI SO ŠE VEDNO DOMA ŠTRUKLJI Z VELIKO ZAČETNICO! Po novem Gostilna Ančka v Šenčurju pri Kranju ni več samo gostilna, ampak tudi butični hotelček. Po prenovi se namreč ponaša z novo zunanjostjo, v gostinskem delu s sodobno urejeno zajtrkovalnico in veliko teraso ter v zgornjem nadstropju...
09 / 2022
Bremerhaven - ribje palčke, Elvis Presley in klobasa z jabolčno čežano
Na območju ribiškega pristanišča Fischereihafen v Bremerhavnu, ki leži na nemški obali Severnega morja in v bližini mesta Bremen, so največji industrijski obrati za predelavo rib v Evropi. Glavnino predelave in priprave rib iz severnih morij za končno potrošnjo danes opravijo strojno, edino...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.