Objavili smo

Gostilna Murko, Slovenj Gradec

04 / 2024

STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO

V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so dobrodošli vsi, tako ljubitelji tipičnih koroških jedi kot tudi tisti, ki si želijo modernejših okusov. Gostilna se lahko pohvali celo s svojim ginom!

Mežerli so koroška posebnost
Če ne poznate mežerlov, okusne tradicionalne koroške jedi iz mlete drobovine, potem morate obvezno obiskati Gostilno Murko v Slovenj Gradcu! Čeprav je bila nekoč jed povezana s kolinami in so jo pripravljali ob zakolu prašiča v poznem jesenskem ali zimskem času, je v tej gostilni med gosti tako priljubljena, da je na voljo skozi celo leto. Kajti poleg njene originalne izvedbe, ki jo postrežejo s krompirjevo solato, jih pripravijo tudi kot nadev v štrukljih ali v obliki simpatičnih majhnih ocvrtkov na palčkah. »Na ta način tudi mlajši generaciji, ki drobovine dandanes skorajda ne je, nekako lažje približamo okus mežerlov,« pove Cvetka Murko Hajtnik in hitro doda: »Tega se je spomnila hčerka Lucija, medtem ko je za kakovost mesa zadolžen mož!«

Okusi med tradicijo in novimi trendi
V Gostilni Murko je zgodaj dopoldan precej živahno, saj v prvem prostoru, takoj za šankom, že strežejo dobre poslovne malice, kmalu pridejo na vrsto tudi dnevna kosila. Medtem v restavracijski sobi pripravljajo pogrinjke za večerno praznovanje. Za zaključene družbe je precej priljubljena tudi soba, ki jo tokrat zasedeva midva s fotografom. »Koroška turistično ni toliko razvita, da bi lahko živeli samo od turistov – teh je sicer največ poleti, poleg tega so cestne povezave takšne, da se jih gostje iz drugih delov Slovenije raje izognejo. Zato se moramo truditi in znati privabiti tudi domačine in poslovneže iz okoliških podjetij, vse tja do Velenja,« je to, da prijazno sprejmejo vsakega gosta in imajo ponudbo za različne okuse, izpostavila Cvetka...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Mežerlovi ocvrtki
-Hišna pašteta z robidovo meringo in rjavim maslom
-Chefova rižota s šparglji in ocvrtim rumenjakom
-Goveja potrebušina z omako iz sladkega refoška, pirejem z zelišči in karameliziranim korenčkom
-Hišna sladica Huga Wolfa

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.