Objavili smo

Gostilna Murko, Slovenj Gradec

04 / 2024

STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO

V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so dobrodošli vsi, tako ljubitelji tipičnih koroških jedi kot tudi tisti, ki si želijo modernejših okusov. Gostilna se lahko pohvali celo s svojim ginom!

Mežerli so koroška posebnost
Če ne poznate mežerlov, okusne tradicionalne koroške jedi iz mlete drobovine, potem morate obvezno obiskati Gostilno Murko v Slovenj Gradcu! Čeprav je bila nekoč jed povezana s kolinami in so jo pripravljali ob zakolu prašiča v poznem jesenskem ali zimskem času, je v tej gostilni med gosti tako priljubljena, da je na voljo skozi celo leto. Kajti poleg njene originalne izvedbe, ki jo postrežejo s krompirjevo solato, jih pripravijo tudi kot nadev v štrukljih ali v obliki simpatičnih majhnih ocvrtkov na palčkah. »Na ta način tudi mlajši generaciji, ki drobovine dandanes skorajda ne je, nekako lažje približamo okus mežerlov,« pove Cvetka Murko Hajtnik in hitro doda: »Tega se je spomnila hčerka Lucija, medtem ko je za kakovost mesa zadolžen mož!«

Okusi med tradicijo in novimi trendi
V Gostilni Murko je zgodaj dopoldan precej živahno, saj v prvem prostoru, takoj za šankom, že strežejo dobre poslovne malice, kmalu pridejo na vrsto tudi dnevna kosila. Medtem v restavracijski sobi pripravljajo pogrinjke za večerno praznovanje. Za zaključene družbe je precej priljubljena tudi soba, ki jo tokrat zasedeva midva s fotografom. »Koroška turistično ni toliko razvita, da bi lahko živeli samo od turistov – teh je sicer največ poleti, poleg tega so cestne povezave takšne, da se jih gostje iz drugih delov Slovenije raje izognejo. Zato se moramo truditi in znati privabiti tudi domačine in poslovneže iz okoliških podjetij, vse tja do Velenja,« je to, da prijazno sprejmejo vsakega gosta in imajo ponudbo za različne okuse, izpostavila Cvetka...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Mežerlovi ocvrtki
-Hišna pašteta z robidovo meringo in rjavim maslom
-Chefova rižota s šparglji in ocvrtim rumenjakom
-Goveja potrebušina z omako iz sladkega refoška, pirejem z zelišči in karameliziranim korenčkom
-Hišna sladica Huga Wolfa

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna