Objavili smo
06 / 2025
V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka in vrhunska chefinja Julijana Krapež, ki tradicijo in domišljijo povezuje v gurmansko poezijo. Da se v nekdanjem mlinu danes srečujejo drzni okusi na krožniku in v kozarcu odlična vipavska vina, je »kriv« Denis Ibrišimović, nekdanji nogometaš, ki je svojo poklicno pot našel v gostinstvu.
SLADICA »POLENTA IN KISLO MLEKO« TER KOKICE NAMESTO OCVIRKOV
Jedi v Podfarovžu so prepoznavne po lokalnih sezonskih sestavinah in okusih, ki jih s kreativnostjo izvedbe v harmonično celoto poveže chefinja Julijana. Ob prihodu je najprej pregledala obstoječe jedi in najboljše le nekoliko posodobila. Tako sta v stalni ponudbi še vedno sekanec (goveji tartarec) in ješprenj, a pripravljena z njeno nadgradnjo v sezonski različici - spomladi s šparglji, poleti z baziliko in paradižnikovo espumo. Stalnica je tudi odličen postrvji tatarec, ki mu zdaj sezonsko družbo delata grah in koromač. Ena bolj prepoznavnih jedi, ki sta jo Julijana in Denis razvila skupaj, je postala sladica »polenta in kislo mleko«. Ob njenem imenu gostje najprej čudno pogledajo, a ko jo poizkusijo, so navdušeni...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.6/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: revija Pet zvezdic
Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje
-Postrvji tatarec z grahom v omaki ponzu, koromačem in limonino majonezo
-Goveji "sekanec" s čebulno majonezo in vloženo šalotko
-Juha iz pečene cvetače z ocvrtkom iz morskih kozic
-Ješprenj s šparglji, pršutovo peno in dehidriranim rumenjakom
-Odojkova potrebušina s polento, sirovo kremo in češnjami
-Goveja rebra z ocvrto krompirjevo polento, pečenim in vloženim korenjem ter čemažem
-Polenta z belo čokolado, pasijonko in sladoledom iz kislega mleka