Objavili smo

Gostilna Podfarovž, Vipava

06 / 2025

TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA 

V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka in vrhunska chefinja Julijana Krapež, ki tradicijo in domišljijo povezuje v gurmansko poezijo. Da se v nekdanjem mlinu danes srečujejo drzni okusi na krožniku in v kozarcu odlična vipavska vina, je »kriv« Denis Ibrišimović, nekdanji nogometaš, ki je svojo poklicno pot našel v gostinstvu.

SLADICA »POLENTA IN KISLO MLEKO« TER KOKICE NAMESTO OCVIRKOV 
Jedi v Podfarovžu so prepoznavne po lokalnih sezonskih sestavinah in okusih, ki jih s kreativnostjo izvedbe v harmonično celoto poveže chefinja Julijana. Ob prihodu je najprej pregledala obstoječe jedi in najboljše le nekoliko posodobila. Tako sta v stalni ponudbi še vedno sekanec (goveji tartarec) in ješprenj, a pripravljena z njeno nadgradnjo v sezonski različici - spomladi s šparglji, poleti z baziliko in paradižnikovo espumo. Stalnica je tudi odličen postrvji tatarec, ki mu zdaj sezonsko družbo delata grah in koromač. Ena bolj prepoznavnih jedi, ki sta jo Julijana in Denis razvila skupaj, je postala sladica »polenta in kislo mleko«. Ob njenem imenu gostje najprej čudno pogledajo, a ko jo poizkusijo, so navdušeni...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.6/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: revija Pet zvezdic

Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje
-Postrvji tatarec z grahom v omaki ponzu, koromačem in limonino majonezo
-Goveji "sekanec" s čebulno majonezo in vloženo šalotko
-Juha iz pečene cvetače z ocvrtkom iz morskih kozic
-Ješprenj s šparglji, pršutovo peno in dehidriranim rumenjakom
-Odojkova potrebušina s polento, sirovo kremo in češnjami
-Goveja rebra z ocvrto krompirjevo polento, pečenim in vloženim korenjem ter čemažem
-Polenta z belo čokolado, pasijonko in sladoledom iz kislega mleka

Deli na
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
05 / 2025
Café Central, Portorož
OD ZMAGOVALNEGA KROFA DO NOVIH TORTIC pri slaščičarskih mojstricah v Portorožu V kavarni in slaščičarni Café Central v Portorožu slaščičarska ekipa že vrsto let ustvarja prepoznavne ročno izdelane sladice, ki navdušujejo tako s kakovostjo kot inovativnostjo. Letos posebno pozornost vzbuja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna