Objavili smo

Gostilna Pr Čop, Podkum

06 / 2025

ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI

Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije, pristne ustrežljivosti in nasmeha na obrazu nikoli ne zmanjka. Tudi gledalcem oddaje Dobro jutro je znan po tem, da rad kuha domače jedi, ki jih spretno oplemeniti in postavi tako, da na krožniku postanejo prave zvezde. Odprl nam je vrata v svet, kjer se spoštujejo korenine, ohranjajo običaji in se tudi v težkih trenutkih pokaže prava moč povezanosti ljudi.

Izsek iz intervjuja

Smo v Zasavju in vas Podkum leži med zelenimi griči in travniki. Kaj ponudite domačemu ali tujemu gostu, ki na vaš konec pride prvič?
Lojze: Osnova naše kuhinje je sezonska hrana. Ne zato, da bi bili moderni, ampak zato, ker je to najbolj preprosto, sveže in predvsem najbolj iskreno do gosta. Smo na podeželju in najlepše je, ko mi moji dobavitelji zjutraj prinesejo sveže nabrane borovnice ali jurčke iz okoliških gozdov. Ali ko me bližnji kmet pokliče in pove, da ima lepo zelje, ali da je čas za jagenjčke, prepelice... To so prednosti življenja izven mesta. Bistvo naše kuhinje ostajajo preprosti, domači okusi, ki jih ljudje poznajo in jih imajo radi. Pri nas lahko še vedno dobite dobro pečenko, štruklje in pražen krompir. Če tega in dobrega štrudlja nimaš, potem nisi prava domača gostilna. In takšnih pristnih gostiln, kjer družine živijo z gostinstvom, nadaljujejo tradicijo in ohranjajo domačnost, je danes žal vse manj.

Zelo dobro se znajdete tudi pred televizijskimi kamerami. Ste prava zvezda – gospe z veseljem kupujejo celo magnetke in razglednice z vašo podobo!
Lojze: (smeh) Pred 15 leti sem ravno zaključil sodelovanje z Nacionalno mladinsko kuharsko reprezentanco, ko je oddaja Dobro jutro na TV Slovenija preko Društva kuharjev in slaščičarjev iskala kuharja, ki bi nastopil in kuhal v živo. Prišel sem na uredništvo, še ves zelen, in so mi rekli, da bo treba odgovoriti tudi na kakšen klic gledalcev in se držati časovnih okvirjev. No, kmalu so videli, da sem zgovoren in da mi časovnica ne povzroča stresa, ker sem tega vajen iz gostilne...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.6/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Telečja pašteta s tartufi
-Ješprenova solata
-Bučna skuta
-Ocvirkove pogačice
-Kremna koprivna juha z ocvrtimi koprivnimi listi
-Ajdovi krapci z nadevom iz jetrne klobase in jurčkovo omako
-Svinjska ribica z omako flambiranega sadjevca
-Čebulna pita z dimljeno slanino
-Cvetačni cmočki, ocvrti v koruznih kosmičih
-Ocvrta češnjeva pita
-Malinov španski vetrc
-Bezgov sladoled
-Ocvrti bezgovi cvetovi

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
05 / 2025
Café Central, Portorož
OD ZMAGOVALNEGA KROFA DO NOVIH TORTIC pri slaščičarskih mojstricah v Portorožu V kavarni in slaščičarni Café Central v Portorožu slaščičarska ekipa že vrsto let ustvarja prepoznavne ročno izdelane sladice, ki navdušujejo tako s kakovostjo kot inovativnostjo. Letos posebno pozornost vzbuja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna