Objavili smo

Gostilna Štirna, Opatje selo

10 / 2024

STARA VAŠKA GOSTILNA Z MLADOSTNO ENERGIJO

Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala srce vasi in v katero radi zahajajo tako domačini kot turisti. 

Štirna povsem upravičeno nosi svoje ime, saj se ne ponaša z enim, ampak kar tremi vodnjaki! Prvi je na vaškem trgu, tik pred vhodom v gostilno, drugi v podkletenem delu gostilne in tretji na njenem dvorišču. »Jasmina se je spomnila imena in se je res lepo prijelo,« pove Jurij Golob, ki skupaj z ženo Jasmino vodi lokal. Z mize je vabil še topel kruh, ki ga v Štirni pečejo sami. Po uvodnih rezinah kraškega pršuta in sira ter toplih mesnih kroglicah, ki jih dostikrat ponudijo kot pozdrav iz kuhinje, je sledil tatarec. Pripravljajo ga na klasičen način, kot jih je naučil Jurijev oče, izkušen mesar. Vsak vikend je gostom na voljo tudi sezonska mineštra, prav tako njoki in slani ter sladki štruklji. Zdaj jih dopolnjuje buča, kmalu jih bo kostanj, novembra kaki. Med najbolj podajanimi jedmi v Štirni je sicer polenta z jurčki in hrustljavo popečeno panceto, ki se kar stopi v ustih. Nas pa so navdušila tudi pečena svinjska lička, ki jih postrežejo v teranovi omaki, a med peko zalivajo z belim vinom...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.10/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje
-Junčji tatarski biftek s popečenim kruhom in maslom
-Bučna kremna juha z bučni semeni in parmezanovo skorjico
-Pisani jesenski njoki z bučo, kostanjem in klobaso
-Popečena polenta z jurčki na žaru in kraško panceto
-Svinjska lička v teranovi omaki in pire s črnimi tartufi
-Bučni štruklji s karamelno omako

Deli na
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
05 / 2025
Café Central, Portorož
OD ZMAGOVALNEGA KROFA DO NOVIH TORTIC pri slaščičarskih mojstricah v Portorožu V kavarni in slaščičarni Café Central v Portorožu slaščičarska ekipa že vrsto let ustvarja prepoznavne ročno izdelane sladice, ki navdušujejo tako s kakovostjo kot inovativnostjo. Letos posebno pozornost vzbuja...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna