Objavili smo
10 / 2024
Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala srce vasi in v katero radi zahajajo tako domačini kot turisti.
Štirna povsem upravičeno nosi svoje ime, saj se ne ponaša z enim, ampak kar tremi vodnjaki! Prvi je na vaškem trgu, tik pred vhodom v gostilno, drugi v podkletenem delu gostilne in tretji na njenem dvorišču. »Jasmina se je spomnila imena in se je res lepo prijelo,« pove Jurij Golob, ki skupaj z ženo Jasmino vodi lokal. Z mize je vabil še topel kruh, ki ga v Štirni pečejo sami. Po uvodnih rezinah kraškega pršuta in sira ter toplih mesnih kroglicah, ki jih dostikrat ponudijo kot pozdrav iz kuhinje, je sledil tatarec. Pripravljajo ga na klasičen način, kot jih je naučil Jurijev oče, izkušen mesar. Vsak vikend je gostom na voljo tudi sezonska mineštra, prav tako njoki in slani ter sladki štruklji. Zdaj jih dopolnjuje buča, kmalu jih bo kostanj, novembra kaki. Med najbolj podajanimi jedmi v Štirni je sicer polenta z jurčki in hrustljavo popečeno panceto, ki se kar stopi v ustih. Nas pa so navdušila tudi pečena svinjska lička, ki jih postrežejo v teranovi omaki, a med peko zalivajo z belim vinom...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.10/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje
-Junčji tatarski biftek s popečenim kruhom in maslom
-Bučna kremna juha z bučni semeni in parmezanovo skorjico
-Pisani jesenski njoki z bučo, kostanjem in klobaso
-Popečena polenta z jurčki na žaru in kraško panceto
-Svinjska lička v teranovi omaki in pire s črnimi tartufi
-Bučni štruklji s karamelno omako