Objavili smo

Gostišče Tolc, Spodnja Sorica

07 / 2023

PRI TOLCU POD SORIŠKO PLANINO SO DOMA PRISTNI OKUSI!
Selška dolina, po kateri se vije Selška Sora, je znana po svoji železarski tradiciji, čipkarstvu, rojstnem kraju impresionista Ivana Groharja, slikoviti pokrajini, smučišču Soriška planina in okusih, ki so na prepihu Gorenjske in Primorske. Dobrojedci se radi ustavijo na ekološki kmetiji in gostišču Tolc v Spodnji Sorici, ki ga vodita simpatična zakonca Primož in Metka Pintar. Letos se je gostišče prvič uvrstilo tudi v kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija, ki ga je nagradil z 2 kapama.

V rojstni vasi velikega impresionista
Od Škofje Loke, kjer se reki Selška in Poljanska Sora združita, je pol ure vožnje do znanega smučišča Soriška planina. A naš cilj je bil slabih sedem kilometrov pred vzponom na planino, v Sorici, ki je znana tudi kot rojstni kraj enega naših najpomembnejših impresionističnih slikarjev Ivana Groharja. Le kdo ne pozna njegovega slovitega Sejalca, ki je upodobljen tudi na slovenskem evrskem kovancu za 5 centov! Vas, vpeta med strme pokošene senožeti, je v sončnem dnevu dala vedeti, da so tukaj doma skrbni gospodarji. Takšni, kot je družina Pintar, katere Primož nadaljuje družinsko tradicijo kmetovanja pri Tolcu. »V starih zapisih je kmetija Tolz prvič omenjena leta 1283 in od takrat je enako velika,« kot zanimivost pove Primož, ki je ponosen, da se na kmetiji danes lahko pohvalijo z ekološkim in senenim certifikatom. Imajo deset glav goveda, ki ga v poletnih mesecih ženejo na pašo na planino, petnajst ovac, nekaj zajcev in kokoši. Sami pridelajo tudi večino zelenjave, ostalo kupijo od lokalnih dobaviteljev in Kmetijske zadruge Škofja Loka, ki združuje okoliške kmete. Gostje Gostišča Tolc to zelo cenijo in pravijo, da ima zato Primoževa kulinarika tako dober in pristen okus ...

V pozdravnih grižljajih odsev kraja
Moje občudovanje najprej ličnega vinskega lista, nato še zaloge v Tolčevi vinoteki, ki obsega več kot 170 etiket, je prekinilo povabilo k pokušini. Simpatični mladi natakar in novopečeni sommelier 1. stopnje Iris Jensterle je v kozarec natočil ohlajeno penino rose iz štajerske kleti Oskar. Skozi pogovor mi je zaupal, da se je sicer izšolal za tehnika elektronike, vendar kmalu ugotovil, da mu je veliko bolj na kožo pisana strežba. V Tolčevi ekipi je že tri leta: »V delu zares uživam, se odlično razumemo, poleg tega se imam možnost dodatno izobraževati. Z opravljenim sommelierskim tečajem se mi je odprl nov svet. S Primožem se veliko pogovarjava o vinu in kombinacijah z jedmi.« Ob tem je na mizo prinesel še pisane pozdravčke iz kuhinje, čudovit preplet domačih okusov, vključno s »sorškim sarom«, kot mu pravijo domačini ...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Jelenov tatarec v hrustljavem tulcu z domačo majonezo in skuto
-
Hladna kumarična juha s stročjim fižolom
-Popečeno zelje z jurčki in omako s črnimi trobentami
-Divji prašič z nadevanim krompirjem, korenčkovim pirejem in špinačno omako
-Brezglutenska sladica: mandlji, vanilja in gozdne borovnice

Dodatne informacije:
GOSTIŠČE TOLC, Spodnja Sorica 8, 4229 Sorica

041 - 521 138 / tolcsorica@gmail.com / www.tolc.eu

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.