Objavili smo

Gostišče Tolc, Spodnja Sorica

07 / 2023

PRI TOLCU POD SORIŠKO PLANINO SO DOMA PRISTNI OKUSI!
Selška dolina, po kateri se vije Selška Sora, je znana po svoji železarski tradiciji, čipkarstvu, rojstnem kraju impresionista Ivana Groharja, slikoviti pokrajini, smučišču Soriška planina in okusih, ki so na prepihu Gorenjske in Primorske. Dobrojedci se radi ustavijo na ekološki kmetiji in gostišču Tolc v Spodnji Sorici, ki ga vodita simpatična zakonca Primož in Metka Pintar. Letos se je gostišče prvič uvrstilo tudi v kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija, ki ga je nagradil z 2 kapama.

V rojstni vasi velikega impresionista
Od Škofje Loke, kjer se reki Selška in Poljanska Sora združita, je pol ure vožnje do znanega smučišča Soriška planina. A naš cilj je bil slabih sedem kilometrov pred vzponom na planino, v Sorici, ki je znana tudi kot rojstni kraj enega naših najpomembnejših impresionističnih slikarjev Ivana Groharja. Le kdo ne pozna njegovega slovitega Sejalca, ki je upodobljen tudi na slovenskem evrskem kovancu za 5 centov! Vas, vpeta med strme pokošene senožeti, je v sončnem dnevu dala vedeti, da so tukaj doma skrbni gospodarji. Takšni, kot je družina Pintar, katere Primož nadaljuje družinsko tradicijo kmetovanja pri Tolcu. »V starih zapisih je kmetija Tolz prvič omenjena leta 1283 in od takrat je enako velika,« kot zanimivost pove Primož, ki je ponosen, da se na kmetiji danes lahko pohvalijo z ekološkim in senenim certifikatom. Imajo deset glav goveda, ki ga v poletnih mesecih ženejo na pašo na planino, petnajst ovac, nekaj zajcev in kokoši. Sami pridelajo tudi večino zelenjave, ostalo kupijo od lokalnih dobaviteljev in Kmetijske zadruge Škofja Loka, ki združuje okoliške kmete. Gostje Gostišča Tolc to zelo cenijo in pravijo, da ima zato Primoževa kulinarika tako dober in pristen okus ...

V pozdravnih grižljajih odsev kraja
Moje občudovanje najprej ličnega vinskega lista, nato še zaloge v Tolčevi vinoteki, ki obsega več kot 170 etiket, je prekinilo povabilo k pokušini. Simpatični mladi natakar in novopečeni sommelier 1. stopnje Iris Jensterle je v kozarec natočil ohlajeno penino rose iz štajerske kleti Oskar. Skozi pogovor mi je zaupal, da se je sicer izšolal za tehnika elektronike, vendar kmalu ugotovil, da mu je veliko bolj na kožo pisana strežba. V Tolčevi ekipi je že tri leta: »V delu zares uživam, se odlično razumemo, poleg tega se imam možnost dodatno izobraževati. Z opravljenim sommelierskim tečajem se mi je odprl nov svet. S Primožem se veliko pogovarjava o vinu in kombinacijah z jedmi.« Ob tem je na mizo prinesel še pisane pozdravčke iz kuhinje, čudovit preplet domačih okusov, vključno s »sorškim sarom«, kot mu pravijo domačini ...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Jelenov tatarec v hrustljavem tulcu z domačo majonezo in skuto
-
Hladna kumarična juha s stročjim fižolom
-Popečeno zelje z jurčki in omako s črnimi trobentami
-Divji prašič z nadevanim krompirjem, korenčkovim pirejem in špinačno omako
-Brezglutenska sladica: mandlji, vanilja in gozdne borovnice

Dodatne informacije:
GOSTIŠČE TOLC, Spodnja Sorica 8, 4229 Sorica

041 - 521 138 / tolcsorica@gmail.com / www.tolc.eu

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna