Objavili smo

Grega Repovž, Najboljši sommelier 2021

03 / 2021

O PRIZNANJU, POTENCIALU MODRE FRANKINJE IN CVIČKU PRIHODNOSTI
Svet vina ga obdaja odkar pomni. Nenazadnje je odraščal v družinski Gostilni Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem, katere tradicijo zdaj nadaljujeta z ženo Sabino. Poleg tega je študiral agronomijo in delal diplomo iz enologije, že dolgo ima tudi diplomo sommelierja 3. stopnje. Je glasnik dolenjskih in posavskih vin, o katerih govori strastno, a tudi kritično. Pogovarjali smo se z 33-letnim Grego Repovžem, ki ga je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija nagradil z naslovom Najboljši sommelier za leto 2021.

Intervju:

Čestitke za priznanje! Lepa potrditev, da kot sommelier in gostinec delate in razmišljate v pravi smeri, kajne?
Grega: 
Priznanje je bilo po eni strani presenečenje, prijetno seveda! Po drugi strani pa res veliko vlagam v odnose z vinarji in regijo, da izpostavljam tisto, kar se mi zdi vredno, pa čeprav mogoče trenutno še ni na tistem najvišjem nivoju. V gostilni se veliko ukvarjamo z gosti in prenašamo idejo naše skupnosti naprej. Trudimo se za dobrobit vseh, ne samo naše gostilne. Zaradi tega se mi zdi, da lahko opravičim dobljeni naziv. Drugače pa se še zdaleč ne počutim, da kot sommelier vem vse. Toliko je še neznanih vin in vedno rad poizkusim kaj novega. Želim si čim več raziskovati. 

Nositi naziv Najboljši sommelier je najbrž tudi odgovornost – ne le do gostov, tudi do vinarjev? 
Grega: Prepričan sem, da se ne moreš odločati o tem, katero vino boš ponudil gostu, samo na podlagi tega, ker ti je tako predlagal nek distributer. Potrebno je poznati zgodbo vinarja, kleti, vedeti, kje raste trta, in podobno. Zdi se mi, da imamo na koncu mi, ki natočimo vino v kozarec, privilegij, da lahko povemo zgodbo vinarjev. To je hkrati velika odgovornost, zato nikoli ne smemo govoriti, da je neko vino slabo ali koga poniževati. Meni je povsem jasno, koliko je dela v vinogradu in kleti, da vinar pride do vina. Konec koncev ima vsak vinar v svojem življenju samo kakšnih 40 poskusov, da naredi odlično vino...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.