Objavili smo

Hotel in gostilna Ančka, Šenčur

09 / 2022

PRI ANČKI SO ŠE VEDNO DOMA ŠTRUKLJI Z VELIKO ZAČETNICO!
Po novem Gostilna Ančka v Šenčurju pri Kranju ni več samo gostilna, ampak tudi butični hotelček. Po prenovi se namreč ponaša z novo zunanjostjo, v gostinskem delu s sodobno urejeno zajtrkovalnico in veliko teraso ter v zgornjem nadstropju 11 sobami. Nostalgiki se lahko domačim kulinaričnim užitkom, kjer seveda ne gre brez legendarnih štrukljev, prepustijo tudi v stari gostinski sobi. Prav tam smo tudi mi v družbi Jurke in Tonija Magdiča obujali spomine na začetke in prehojeno gostinsko pot, z njunim sinom Markom pa se ozrli v prihodnost. 

Ko mama Ančka s štruklji odkrije tržno nišo
Že ob najinem prihodu v jutranjih urah je bilo skozi eno od oken Gostilne Ančka mogoče uzreti gospo Ireno, kako vešče valja testo in ga maže z nadevom. »Tako torej nastajajo legendarni Ančkini štruklji,« sem se razveselila in s fotografom sva hitro izkoristila trenutek, da to ujameva tudi v objektiv. A pred najinimi očmi so bili štruklji tako hitro razvaljani in zaviti v prtič, da je bilo treba gospo Ireno za posnetek ustaviti. V smehu je dejala: »To počnem že trideset let, vsak dan, seveda delam hitro!«
Kako čas hitro beži smo ugotavljali tudi z Jurko in Tonijem Magdičem, ki sta v gostinskem poslu že skoraj pet desetletij in sta prepoznavnost Gostilne Ančka ter njenih štrukljev ponesla po državi in celo čez mejo. Jurka se je spominjala: »Našo pot s štruklji je začrtala moja mama Ančka, ki je leta 1969 v svoji hiši v Čirčah pri Kranju odprla gostilno s petimi mizami. Medtem ko so bližnje gostilne takrat ponujale ribe, golaž in podobno, je ona začela s štruklji, obaro, žganci, ričetom in pečenko. In našla tržno nišo. Da so ji bili štruklji blizu ni čudno, saj je bila iz Poljanske doline, kjer so doma drobnjakovi štrukeljci, ki so jih največkrat zakuhali v juho.«

200 porcij na teden, najbolj priljubljeni so sirovi
Če so bili tistega davnega leta 1969 štruklji redkost v gostinski ponudbi, temu danes ni več tako. A kljub temu, da jih ponuja veliko domačih gostiln po Sloveniji, ostajajo Ančkini med najbolj prepoznavnimi in cenjenimi. V čem je skrivnost sem povprašala kar že prej omenjeno »štrukeljmojstrico« Ireno Kolman, ki je zadolžena tudi za pripravo rezancev in dnevno sveže pečenega kruha. »Vse poteka tako kot nekoč, nič drugače. Štruklje vsak dan sproti pripravimo, še vedno jih zavijamo v prtiče in kuhamo klasično v vodi. Smo poizkusili tudi kuhanje v foliji in konvektomatu, a enostavno niso bili takšni, kot morajo biti. Sploh sirovi so zelo občutljivi,« je povedala in nam še zaupala: »Vlečeno testo ne sme biti pretanko. Malo debelejše kot za zavitek.« Seveda je za dober nadev pomembno, da so sestavine kakovostne, zato so jajca, skuta in moka iz bližnjih kmetij in mlina.Vsak dan so pri Ančki na voljo dve vrsti slanih – sirovi in drobnjakovi, ter tri vrste sladkih štrukljev – sirovi, čokoladni in ajdovi z orehovim nadevom zdaj jeseni še kostanjevi...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Divjačinska pašteta z ajdovim kruhom
-Bučna juha s karijem in bučnim oljem
-Ajdova kaša z jurčki
-Jagnječji kotleti s popečeno zelenjavo in mladim krompirjem
-Jelenov file z brusnicami, sirovim in drobnjakovim štrukljem
-Tris sladkih štrukljev: sirovi, čokoladni, ajdovi

Dodatne informacije o restavraciji:
Hiša Ančka, Delavska cesta 18, 4208 Šenčur
https://ancka.sigostilna@ancka.si / 051 615 592

Deli na
09 / 2022
Restavracija Rizibizi, Portorož - chef Tomaž Bevčič
MED OKUSI IN BARVAMI MORJA IN ZEMLJE Restavracija Rizibizi tudi na novi lokaciji v centru Portoroža razvaja goste, ki si želijo kreativnih morskih dobrot, pripravljenih po navdihu chefa Tomaža Bevčiča. Zaljubljen je v pristne okuse morja in barve, ki celo pozimi na krožnikih pričarajo poletje....
09 / 2022
Bremerhaven - ribje palčke, Elvis Presley in klobasa z jabolčno čežano
Na območju ribiškega pristanišča Fischereihafen v Bremerhavnu, ki leži na nemški obali Severnega morja in v bližini mesta Bremen, so največji industrijski obrati za predelavo rib v Evropi. Glavnino predelave in priprave rib iz severnih morij za končno potrošnjo danes opravijo strojno, edino...
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.