Objavili smo

Hotel in restavracija Pira, Hruševje

01 / 2024

BUTIČNI PODEŽELSKI HOTEL V ZALEDJU POSTOJNE

Postojnska podjetnika in gostinca Ana in Robert Čebokelj letos praznujeta 25-letnico Avio Puba in 10-letnico Kantine Pivka. Svoje bogate gostinske izkušnje sta nadgradila z novim izzivom na Notranjskem - prenovo več kot 300 let stare podeželske hiše, ene najstarejših v Hruševju. Ta je po popolni prenovi skupaj z novogradnjo, v kateri se nahaja restavracija odprtega tipa, lani odprla vrata kot butični Pira Hotel.

Letos 25 let Avio Puba in novi izzivi s posestvom Pira
V zadnjih letih se na slovenskem podeželju odpirajo butični turistični objekti, pravi mali, a v resnici veliki biseri, zgrajeni s posluhom za avtentičnost in krajino, povezovanje preteklosti s sedanjostjo ter obenem zazrtostjo v zeleno prihodnost. Eden takšnih je tudi Hotel in restavracija Pira, ki je prve goste sprejel lani, v začetku maja. Nahaja se v vasi Hruševje, ki je od Postojnske jame oddaljena malo manj kot deset kilometrov. Ko je bilo leta 2018 naprodaj posestvo s hišo (eno najstarejših v vasi, o čemer priča hišna številka 2) in skednjem, sta zakonca Ana in Robert Čebokelj začutila, da je to priložnost, na katero sta čakala ...

Restavracija kot zrno pire, v jedru katerega je kuhinja
Hotel in restavracijo Pira predstavljajo trije objekti, dva z namestitvenimi zmogljivostmi (Hiša Ajda in Vila Oreh) ter eden z Restavracijo Pira, ki je srce posestva in se nahaja v samostojnem na novo zgrajenem objektu. Vodenje kuhinje je zaupano mladi chefinji Neži Kobal, a nemalokrat jedi ustvarjata in preizkušata skupaj z Robertom. Neža je že kmalu po končani šoli za optika in steklarja ugotovila, da jo zanima kuhanje in se tega lotila kot samoukinja. Skozi delo v različnih, tudi priznanih slovenskih gostilnah, je pridobila znanje in izkušnje ter vztrajno napredovala. Najbolj uživa v pripravi hladnih predjedi, v izziv so ji sladice, v času korone se je posvetila peki kruha. Pirin jedilni list je kratek, vsega skupaj enajst jedi, ki pa so pripravljene iz dobrih in, če je le možno, lokalno pridelanih živil ter v skladu s sezono...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Hobotnica s pesino in sipino majonezo, granatnim jabolkom in pomarančo
-Kostanjeva kremna juha s cvetačo in praženimi lešniki
-Pesina rižota s trsko, motarjem, ohrovtom, pinjolami in kozjim sirom
-Svinjska potrebušina s pirejem zelene, brstičnim ohrovtom, kremo rdeče pese, okisano redkvico in omako teriyaki
-Čokoladni sufle s kokosom, borovnicami in malinami

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna