Objavili smo

Hotel in restavracija Pira, Hruševje

01 / 2024

BUTIČNI PODEŽELSKI HOTEL V ZALEDJU POSTOJNE

Postojnska podjetnika in gostinca Ana in Robert Čebokelj letos praznujeta 25-letnico Avio Puba in 10-letnico Kantine Pivka. Svoje bogate gostinske izkušnje sta nadgradila z novim izzivom na Notranjskem - prenovo več kot 300 let stare podeželske hiše, ene najstarejših v Hruševju. Ta je po popolni prenovi skupaj z novogradnjo, v kateri se nahaja restavracija odprtega tipa, lani odprla vrata kot butični Pira Hotel.

Letos 25 let Avio Puba in novi izzivi s posestvom Pira
V zadnjih letih se na slovenskem podeželju odpirajo butični turistični objekti, pravi mali, a v resnici veliki biseri, zgrajeni s posluhom za avtentičnost in krajino, povezovanje preteklosti s sedanjostjo ter obenem zazrtostjo v zeleno prihodnost. Eden takšnih je tudi Hotel in restavracija Pira, ki je prve goste sprejel lani, v začetku maja. Nahaja se v vasi Hruševje, ki je od Postojnske jame oddaljena malo manj kot deset kilometrov. Ko je bilo leta 2018 naprodaj posestvo s hišo (eno najstarejših v vasi, o čemer priča hišna številka 2) in skednjem, sta zakonca Ana in Robert Čebokelj začutila, da je to priložnost, na katero sta čakala ...

Restavracija kot zrno pire, v jedru katerega je kuhinja
Hotel in restavracijo Pira predstavljajo trije objekti, dva z namestitvenimi zmogljivostmi (Hiša Ajda in Vila Oreh) ter eden z Restavracijo Pira, ki je srce posestva in se nahaja v samostojnem na novo zgrajenem objektu. Vodenje kuhinje je zaupano mladi chefinji Neži Kobal, a nemalokrat jedi ustvarjata in preizkušata skupaj z Robertom. Neža je že kmalu po končani šoli za optika in steklarja ugotovila, da jo zanima kuhanje in se tega lotila kot samoukinja. Skozi delo v različnih, tudi priznanih slovenskih gostilnah, je pridobila znanje in izkušnje ter vztrajno napredovala. Najbolj uživa v pripravi hladnih predjedi, v izziv so ji sladice, v času korone se je posvetila peki kruha. Pirin jedilni list je kratek, vsega skupaj enajst jedi, ki pa so pripravljene iz dobrih in, če je le možno, lokalno pridelanih živil ter v skladu s sezono...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Hobotnica s pesino in sipino majonezo, granatnim jabolkom in pomarančo
-Kostanjeva kremna juha s cvetačo in praženimi lešniki
-Pesina rižota s trsko, motarjem, ohrovtom, pinjolami in kozjim sirom
-Svinjska potrebušina s pirejem zelene, brstičnim ohrovtom, kremo rdeče pese, okisano redkvico in omako teriyaki
-Čokoladni sufle s kokosom, borovnicami in malinami

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.