Objavili smo

Izvorno slovensko - Dobrote Dolenjske

11 / 2020

IDENTITETA, PRISTNOST IN SLEDLJIVOST IZDELKOV - ODLIČNOST Z DOLENJSKE!
Pod kolektivno blagovno znamko (krajše KBZ) Dobrote Dolenjske, katere lastnik in upravljavec je Zavod Dobrote Dolenjske, je danes povezanih 73 certificiranih ponudnikov, in sicer kmetov, vinarjev, čebelarjev, lokalnih pridelovalcev in predelovalcev, ponudnikov gostinskih prehrambnih in nastanitvenih storitev ter vodenih doživetij z območja celotne Dolenjske. Certifikat KBZ Dobrote Dolenjske nosi več kot 455 različnih izdelkov, storitev in doživetij. Po besedah prof. dr. Janeza Bogataja gre za eno najbolj sistemsko urejenih in razvejanih blagovnih znamk v Sloveniji.

KBZ Dobrote Dolenjske je nastala leta 2014 iz potrebe po zagotavljanju prepoznavne in visokokakovostne ponudbe z Dolenjske. Kljub izrazito podeželskemu območju, kmetje večinoma niso bili registrirani za dopolnilne dejavnosti predelave živil, za katera pa je bilo na trgu veliko povpraševanje. Lastniki KBZ so želeli izkoristiti velik potencial Dolenjske, ki izhaja iz narave, vegetacijskih danosti, tradicije kmetovanja in predelave živil in gradiv ter človeka, Dolenjca, ki je navajen trdega dela in dobre hrane ob rujni kapljici. Tako so iz kakovostnih, vendar redko uporabljenih živil in gradiv ter lokalnih zgodb, s pomočjo vrhunskih strokovnjakov razvili nove produkte z visoko lokalno dodano vrednostjo, kvaliteto in močno sporočilno zgodbo. Z razvojem celostne vizualne podobe certificirane ponudbe, z novimi inovativnimi prodajnimi mesti (prodajne kredence, stojala za žganje, marmelade in čaji v nastanitvenih obratih, spletna trgovina, mobilna prodajalna) in ustrezno promocijo so dosegli turistično prepoznavnost dolenjske regije...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: arhiv Dobrote Dolenjske

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna