Objavili smo

Ledene trgatve 2021

02 / 2021

Zmrznjeno grozdje za žlahtno ledeno vino

Januarja se je na štajerskem koncu odvilo kar nekaj ledenih trgatev, ki so zaradi podnebnih sprememb in vedno bolj milih zim postale prava redkost. A narava je letos končno ponovno poskrbela za veselje vinogradnikov in vinarjev, ki so v upanju na mraz na trtah pogumno pustili še nekaj izbranega grozdje. Da sladkih rozin ne bi pozobali ptiči in druge živali, so ga skrbno zaščitili z mrežami. Za ledeno trgatev so zakonsko določeni parametri. Med drugim mora biti najmanj tri dni in noči temperatura največ -7°C. Na grozdju, ki mora v vinogradu pred trgatvijo dosegati sladkorno stopnjo najmanj 128 °Oe, pa mora biti prisotna tudi plemenita plesen ali žlahtna gniloba (Botrytis cinerea). Grozdje mora biti sprešano zmrznjeno, še preden se odtali. Vrenje zgoščenega sladkega soka se začne počasi in traja zelo dolgo, zato ima vino jantarno barvo ter poseben vonj in sladek okus, ki spominja na suho sadje.

Ne glede na to, ali štejemo januarske ledene trgatve kot zadnje lanske sezone ali prve letošnje, za vsakega vinarja so posebno doživetje, ki se ne zgodi vsako leto. Zato so ledena vina vse bolj dragocena redkost.

Kleti: 
1) Puklavec Family Wines - V Ilovcih pri -7 trgali chardonnay
2) Vino Gaube - Nepredvidljiva narava nagradila potrpežljivost
3) Vino Jamnik - Poleg posebne trgatve tudi nova klet

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Puklavec Family Wines

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Deli na
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi
V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA! Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.