Objavili smo

Ledene trgatve 2021

02 / 2021

Zmrznjeno grozdje za žlahtno ledeno vino

Januarja se je na štajerskem koncu odvilo kar nekaj ledenih trgatev, ki so zaradi podnebnih sprememb in vedno bolj milih zim postale prava redkost. A narava je letos končno ponovno poskrbela za veselje vinogradnikov in vinarjev, ki so v upanju na mraz na trtah pogumno pustili še nekaj izbranega grozdje. Da sladkih rozin ne bi pozobali ptiči in druge živali, so ga skrbno zaščitili z mrežami. Za ledeno trgatev so zakonsko določeni parametri. Med drugim mora biti najmanj tri dni in noči temperatura največ -7°C. Na grozdju, ki mora v vinogradu pred trgatvijo dosegati sladkorno stopnjo najmanj 128 °Oe, pa mora biti prisotna tudi plemenita plesen ali žlahtna gniloba (Botrytis cinerea). Grozdje mora biti sprešano zmrznjeno, še preden se odtali. Vrenje zgoščenega sladkega soka se začne počasi in traja zelo dolgo, zato ima vino jantarno barvo ter poseben vonj in sladek okus, ki spominja na suho sadje.

Ne glede na to, ali štejemo januarske ledene trgatve kot zadnje lanske sezone ali prve letošnje, za vsakega vinarja so posebno doživetje, ki se ne zgodi vsako leto. Zato so ledena vina vse bolj dragocena redkost.

Kleti: 
1) Puklavec Family Wines - V Ilovcih pri -7 trgali chardonnay
2) Vino Gaube - Nepredvidljiva narava nagradila potrpežljivost
3) Vino Jamnik - Poleg posebne trgatve tudi nova klet

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Puklavec Family Wines

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Deli na
06 / 2021
Hotel & bistro Linhart, Radovljica - chef Uroš Štefelin
TUDI V LINHARTU LOKALNE SESTAVINE IN GORENJSKA TRADICIJA  Uroš Štefelin je med kolegi znan kot prijazen in dobrovoljen, vedno pripravljen priskočiti na pomoč in deliti svoje kuharsko znanje, tudi otrokom. Je velik zagovornik povezovanja, lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev ter slovenske kuhinje....
06 / 2021
Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink
URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in...
06 / 2021
Zeliščna kmetija Rogelja, Kras
ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.