Objavili smo

Mala pivovarna Kajtimar

05 / 2020

KAJTIMAROV BOJ MED SVETLIM IN TEMNIM

Pred več kot 20 leti so začeli nastajati prvi zametki male družinske pivovarne Kajtimar iz Ljubljane, ko je očeta Andreja radovednost pripeljala do prvih pivovarskih poizkusov. Njegova strast je kasneje prešla na sina Žana in ostale člane družine. Tako so Jermanovi leta 2017 odprli prvi proizvodni obrat v Ljubljani, čez dve leti drugega v Šentrupertu na Dolenjskem. Januarja letos so se prvič udeležili ocenjevanja in razveselili nagrade, ki jo je prejel svetli ležak Kajtimar Premium.

NAGRAJENI LEŽAK IZ SLOVENSKIH VRST HMELJA
Januarja je pivovarna Kajtimar na tekmovanju Naj pivo GastExpo s pivom Kajtimar Premium zasedla 2. mesto v kategoriji svetlih piv. Jermanovi so na to pivo še posebej ponosni, saj gre za svetlo pivo stila ležak, ki na trenutni kraft sceni ne uživa velike naklonjenosti. V ospredju so namreč izrazitejše arome in okusi, predvsem piv zgornjega vrenja. To so potrdile tudi besede predstavnika pivovarne Union, ki je ob podelitvi priznanja povedal, da mu je v veselje in čast podeliti nagrado prav ležaku. Pivovarski tandem pivovarne Kajtimar, oče Andrej in sin Žan, sta povedala, da je bil povod za izdelavo piva Kajtimar Premium 57. Svetovni kongres Mednarodne hmeljarske organizacije leta 2019 v Žalcu. Na njem so želeli predstaviti pivo z uporabo izključno slovenskih vrst hmelja, predvsem novo, dišavno sorto iz naših hmeljišč. A predstavitev je odpadla, pivo pa je ostalo. »Kajtimar Premium je hladno hmeljeno pivo spodnjega vrenja, svetlo jantarne barve, s sladno aromo rahlo praženega ječmena in poudarjeno aromo hmelja. Srednje telo in sladni okus dopolnjuje plemenita grenkoba hmelja. Zaključek je suh, sladno čist in začinjen s pikantnostjo savinjskega zlata. Pivo združuje tradicijo ležakov in inovativne pristope sodobnega kraft pivovarjenja,« sta nagrajeno pivo opisala Andrej in Žan. 

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Kajtimar

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Izvorno slovensko - Bohinjsko, From Bohinj
ZGODBE, V KATERIH STA UJETA BOHINJSKO SRCE IN DUŠA Bohinjci so odgovorni, trmasti in dosledni ljudje. Izklesala jih je dolga era železarstva pa tudi oddaljenost od udobja urbanega okolja. Že stoletja se borijo s težkimi pogoji življenja v gorskem alpskem prostoru, ki ohranjen, kot je, dokazuje,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.