Objavili smo

Mala pivovarna Kajtimar

05 / 2020

KAJTIMAROV BOJ MED SVETLIM IN TEMNIM

Pred več kot 20 leti so začeli nastajati prvi zametki male družinske pivovarne Kajtimar iz Ljubljane, ko je očeta Andreja radovednost pripeljala do prvih pivovarskih poizkusov. Njegova strast je kasneje prešla na sina Žana in ostale člane družine. Tako so Jermanovi leta 2017 odprli prvi proizvodni obrat v Ljubljani, čez dve leti drugega v Šentrupertu na Dolenjskem. Januarja letos so se prvič udeležili ocenjevanja in razveselili nagrade, ki jo je prejel svetli ležak Kajtimar Premium.

NAGRAJENI LEŽAK IZ SLOVENSKIH VRST HMELJA
Januarja je pivovarna Kajtimar na tekmovanju Naj pivo GastExpo s pivom Kajtimar Premium zasedla 2. mesto v kategoriji svetlih piv. Jermanovi so na to pivo še posebej ponosni, saj gre za svetlo pivo stila ležak, ki na trenutni kraft sceni ne uživa velike naklonjenosti. V ospredju so namreč izrazitejše arome in okusi, predvsem piv zgornjega vrenja. To so potrdile tudi besede predstavnika pivovarne Union, ki je ob podelitvi priznanja povedal, da mu je v veselje in čast podeliti nagrado prav ležaku. Pivovarski tandem pivovarne Kajtimar, oče Andrej in sin Žan, sta povedala, da je bil povod za izdelavo piva Kajtimar Premium 57. Svetovni kongres Mednarodne hmeljarske organizacije leta 2019 v Žalcu. Na njem so želeli predstaviti pivo z uporabo izključno slovenskih vrst hmelja, predvsem novo, dišavno sorto iz naših hmeljišč. A predstavitev je odpadla, pivo pa je ostalo. »Kajtimar Premium je hladno hmeljeno pivo spodnjega vrenja, svetlo jantarne barve, s sladno aromo rahlo praženega ječmena in poudarjeno aromo hmelja. Srednje telo in sladni okus dopolnjuje plemenita grenkoba hmelja. Zaključek je suh, sladno čist in začinjen s pikantnostjo savinjskega zlata. Pivo združuje tradicijo ležakov in inovativne pristope sodobnega kraft pivovarjenja,« sta nagrajeno pivo opisala Andrej in Žan. 

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Kajtimar

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.