Objavili smo

Michelin 2023

10 / 2023

SLOVENSKA GASTRONOMIJA BOGATEJŠA ZA NAJVIŠJE MICHELINOVO PRIZNANJE – 3 ZVEZDICE!

19. september 2023 bo z veliki črkami zapisan v zgodovino slovenske gastronomije, saj je chefinja Ana Roš Stojan iz kobariške Hiše Franko prejela 3 zvezdice, najvišje priznanje Michelinovega vodiča! Za drugo presenečenje sta poskrbeli 2 zvezdici za kranjskogorsko restavracijo Milka in njenega chefa Davida Žefrana, medtem ko pri dobitnikih 1 zvezdice žal ni bilo nobene nove. Je pa zato pet novincev uvrščenih na seznam Michelinovih priporočil.  

Hiša Franko: »Smo lahko še boljši? Vedno!«

Uradni rezultati letošnjih Michelinovih nagrajencev so bili znani kakšno uro pred samo razglasitvijo. Tako je bilo po hodnikih na Ljubljanskem gradu, kjer smo se zbirali povabljeni chefi (ti so sicer že s povabilom na prireditev slutili, da jih čaka ena od nagrad), novinarji in drugi gostje, slišati prve čestitke. Najbolj odmevna je bila zagotovo novica, da je chefinji Ani Roš Stojan iz Hiše Franko uspelo osvojiti 3 Michelinove zvezdice, eno najvišjih priznanj na mednarodni kulinarični sceni. S tem se je pridružila tako znanim in slavnim imenom, kot sta na primer Alain Ducasse in Gordon Ramsay. Da smo na njen dosežek zares lahko ponosni in ni kar tako, pričajo tudi številke – od leta 1933, ko so bile sploh prvič podeljene tri zvezdice, do zdaj je Michelinov vodnič v državah, ki jih pokriva, z najvišjim odlikovanjem nagradil samo 140 restavracij. Poleg tega je Ana šele trinajsta ženska po vrsti, ki je prejela 3 zvezdice, in prva po petih letih, odkar jih je prejela zadnja chefinja (to je bila Francozinja Dominique Crenn, ki ustvarja v svoji restavraciji Atelier Crenn v San Franciscu in je bila obenem prva ženska chefinja v ZDA, ki je osvojila to priznanje). Hiša Franko je obdržala tudi zeleno zvezdico in s tem postala šele 32. restavracija na svetu, ki se ponaša z obema priznanjema hkrati...

Celoten članek s seznamom vseh nagrajencev in foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.