Objavili smo

Michelin 2023

10 / 2023

SLOVENSKA GASTRONOMIJA BOGATEJŠA ZA NAJVIŠJE MICHELINOVO PRIZNANJE – 3 ZVEZDICE!

19. september 2023 bo z veliki črkami zapisan v zgodovino slovenske gastronomije, saj je chefinja Ana Roš Stojan iz kobariške Hiše Franko prejela 3 zvezdice, najvišje priznanje Michelinovega vodiča! Za drugo presenečenje sta poskrbeli 2 zvezdici za kranjskogorsko restavracijo Milka in njenega chefa Davida Žefrana, medtem ko pri dobitnikih 1 zvezdice žal ni bilo nobene nove. Je pa zato pet novincev uvrščenih na seznam Michelinovih priporočil.  

Hiša Franko: »Smo lahko še boljši? Vedno!«

Uradni rezultati letošnjih Michelinovih nagrajencev so bili znani kakšno uro pred samo razglasitvijo. Tako je bilo po hodnikih na Ljubljanskem gradu, kjer smo se zbirali povabljeni chefi (ti so sicer že s povabilom na prireditev slutili, da jih čaka ena od nagrad), novinarji in drugi gostje, slišati prve čestitke. Najbolj odmevna je bila zagotovo novica, da je chefinji Ani Roš Stojan iz Hiše Franko uspelo osvojiti 3 Michelinove zvezdice, eno najvišjih priznanj na mednarodni kulinarični sceni. S tem se je pridružila tako znanim in slavnim imenom, kot sta na primer Alain Ducasse in Gordon Ramsay. Da smo na njen dosežek zares lahko ponosni in ni kar tako, pričajo tudi številke – od leta 1933, ko so bile sploh prvič podeljene tri zvezdice, do zdaj je Michelinov vodnič v državah, ki jih pokriva, z najvišjim odlikovanjem nagradil samo 140 restavracij. Poleg tega je Ana šele trinajsta ženska po vrsti, ki je prejela 3 zvezdice, in prva po petih letih, odkar jih je prejela zadnja chefinja (to je bila Francozinja Dominique Crenn, ki ustvarja v svoji restavraciji Atelier Crenn v San Franciscu in je bila obenem prva ženska chefinja v ZDA, ki je osvojila to priznanje). Hiša Franko je obdržala tudi zeleno zvezdico in s tem postala šele 32. restavracija na svetu, ki se ponaša z obema priznanjema hkrati...

Celoten članek s seznamom vseh nagrajencev in foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.