Objavili smo
02 / 2025
Ne vem, kje je v Trstu Ponterosso! Sem že pozabil, toliko let je od takrat. Zdaj raje vem, kje je pekarna Pagna ter kje sta stara delikatesa Antica Bottega Del Gusto in nedaleč stran še vinski bar Enoteca Vineria La Bottiglia Volante. Časi na severu se spreminjajo, toda na jugu, v Apuliji, je še vse po starem.
NAJBOLJŠI KRUH IZ TRSTA
Zakaj ne omenjam Malabarja, če pa je še vedno Gran, prav v njem pa smo se (na)učili piti vino? Ali pa vsaj dosti novejši Eataly, če pa sem se na otvoritvi počutil kot v New Yorku? Res je, časi so se spremenili in zraven Malabarja ne prodajajo več spužv, zato tudi v njem ni več kot nekoč, v Eataly pa najdem le še špagete Felicetti, vse drugo pa drugje ni tako drago.
Ker so se časi spremenili, se zdaj »dobivamo« v Pagni. Kako hitro se dandanes dobesedno po celem svetu razširi glas o najboljšem kruhu na tej polobli! Pa čeprav me ob vsakem (tedenskem) obisku Ljubljane dobro obveščeni pošiljajo v spet novo pekarno z »najboljšim kruhom«...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.2/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Uroš Mencinger, zapiski kulinaričnega kritika